Norge knuses av svenskene

I dag offentliggjør idrettssjef Per Øyvind Mørk den norske troppen til friidretts-EM i Budapest. På blokka har han under 20 navn. Hos svenskene blir det trangere på flyet. Der sendes rundt 35 utøvere til Budapest.

- Det blir nok under 20, røpet Per Øyvind Mørk til Dagbladet under onsdagens stevne i Stockholm. Han kan misunne bredden hos sin svenske kollega. Selv om Sverige har tøffere kvalik-krav enn Norge, sender de nesten dobbelt så mange til EM.

- Det går tungt for norsk friidrett for tida, konstaterer den svenske forbundskapteinen Kenth Olsson.

Det har Olsson bare halvveis rett i. Tross alt har Norge to-tre gullkandidater. Sverige har ingen. Men framtidsutsiktene er så mye bedre i Sverige.

- Vi har gått gjennom et generasjonsskifte de siste åra. Våre beste er født rundt 1975, og skal være på topp om et par mesterskap, forteller Olsson.

Det samme generasjonsskiftet kommer i Norge også etter OL i Sydney om to år. Da slutter våre stjerner i samlet flokk. Det står ikke køer for å ta over.

Dårlig nivå

Nivået på utøverne bak de aller beste er nemlig faretruende lavt. Friidrettsforbundet definerer EM som såkalte «erfaringsmesterskap», og senker derfor kvalifiserings-kravene i forhold til VM og OL. Slik skal flere utøvere få sjansen til internasjonal matching. Likevel sendte Norge 20 utøvere til VM i Athen i fjor - altså flere enn det blir i årets erfarings-EM.

  • Tallene blir ikke bedre når vi sammenlikner årsbesteresultatene til de EM-klare med fjorårets VM-krav:

Resultatene til ti av de 19 som skal til EM er dårligere enn VM-kravene.

Mager ettervekst

Norge hadde 30 deltakere med til EM i Helsingfors i 1994. Svenskene hadde 41. Ti av våre hentet hjem tre gull, to sølv, en bronse og ytterlige seks plasseringer blant de 12 beste. Svenskene tok to sølv.

Men den norske suksessen var vanvittig, kom over natta og sjokkerte selv de norske lederne. Det er forståelig at lista legges lavere nå.

- Målet er fire medaljer, sier Per Øyvind Mørk.

Den norske målsettingen var noe skralere under junior-VM i Frankrike i forrige uke.

  • Vi hadde bare tre VM-kvalifiserte juniorer i Frankrike. Ingvild Måkestad plukket en åttendeplass (sist i finalen) på 800 meter. Det var alt.
  • Sverige hadde 17 deltakere med i junior-VM. De vant to sølv, en bronse, en femteplass, en åttendeplass og ytterligere to plasseringer blant de 12 beste.

Er det rart svenskene har sluttet å mimre over Patrik Sjöberg. De har så mye å glede seg til.