Norge sviktet mot Slovenia. Keeperspill slaktes

Norge kollapset: - Fryktelig

Erling Braut Haaland scoret igjen, men Norge kollapset da Slovenia snudde 0-1 til 2-1. Valget om å starte med klubbløse Ørjan Nyland i mål, kritiseres etter voldingens avgjørende tabbe.

SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland sendte i Norge i ledelsen, men de norske gutta sviktet i siste del av 2. omgang og tapte i Ljubljana. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland sendte i Norge i ledelsen, men de norske gutta sviktet i siste del av 2. omgang og tapte i Ljubljana. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slovenia - Norge 2-1 (0-0)

LJUBLJANA (Dagbladet): Med sitt 21. landslagsmål på 22 kamper sendte Erling Braut Haaland Norge i ledelsen borte mot Slovenia - og befestet samtidig sin posisjon som toppscorer i Nations League, med seks mål på fem kamper i inneværende turnering.

Men det som kunne vært en solskinnshistorie ble i stedet til en mørk norsk fotballkveld. For selv om Norge tok ledelsen tidlig i 2. omgang, slo Slovenia tilbake og snudde 0-1 til 2-1.

- Det ble en litt vel rotete kamp, synes jeg. Vi starter slurvete, men løfter oss utover i 1. omgang. Det er litt rotete og kaotisk hele veien. Banen er litt vanskelig å spille på, men vi skal klare å gjøre det bedre. Det er skuffende, sier landslagskaptein Martin Ødegaard til TV 2.

- Selv om det svir nå, må vi bare nullstille og sørge for at vi tar det på tirsdag, sier Arsenal-stjerna.

Drillo spår vraking: - Keepertabbe

Den siste slovenske scoringen var signert det 195 centimeter høye og 19 år gamle stortalentet Benjamin Sesko, hvis skudd fra 25 meter snek seg bak Ørjan Håskjold Nyland.

Scoringen vil definitivt sette fyr på diskusjonen om det var riktig å starte med den klubbløse keeperen - uten fersk kamptrening - i mål i dette oppgjøret.

- Det er ikke noe drømmetreff av Sesko. Det er fryktelig keeperspill. Den burde absolutt Ørjan Nyland tatt, utbrøt TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

- Det er en keepertabbe, enkelt og greit. Jeg tipper vi får en annen keeper mot Serbia, sier tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen i TV 2s studiosending.

Han tror at Rosenborg-keeper André Hansen får muligheten mot Serbia på tirsdag. Også AaFK-keeper Sten Grytebust er et alternativ.

Landslagssjef Ståle Solbakken synes spørsmålet om det var riktig å starte med Nyland i mål, er helt berettiget.

- Vi har stilt oss samme spørsmål selv og endte med at Ørjan skulle stå. Han har ikke hatt all verden av kamptrening før i karrieren heller, og har alltid prestert og vært bunnsolid i all den tiden jeg har vært landslagstrener. Den tvilen falt Ørjan til gode, sier Solbakken til TV 2.

HØSTER KRITIKK: Ørjan Nyland. Foto: AP Photo/Darko Bandic
HØSTER KRITIKK: Ørjan Nyland. Foto: AP Photo/Darko Bandic Vis mer

Kveldens tap mot Slovenia betyr at Norge misbrukte muligheten til å dra i land den viktige gruppeseieren i Nations League-gruppa allerede i kveld, hvor spesielt tre faktorer ligger i potten:

Ved å vinne gruppa kan Norge innkassere 1) opprykk til nivå A i Nations League, hvilket betyr attraktive kamper mot Europas beste nasjoner i neste utgave, 2) en bedre seeding til høstens trekning til den ordinære EM-kvalifiseringen og dermed en antatt enklere vei til EM i Tyskland 2024, og 3) en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM 2024 via playoff, om det ikke skulle lykkes i den ordinære EM-kvaliken.

Norge kan imidlertid fortsatt sikre gruppeseieren om jobben gjøres mot Serbia på Ullevaal tirsdag kveld. Serbia møter for øvrig Sverige seinere i kveld.

- Vi må ha poeng mot Serbia på Ullevaal. Tar vi ett eller tre poeng mot Serbia, så vinner vi gruppa. Hvis ikke vinner Serbia gruppa, oppsummerer Drillo.

Østigård i fokus

I en relativt innholds- og sjansefattig 1. omgang var det midtstopper Leo Skiri Østigård som sto for både de fleste og største målsjansene, nærmere bestemt tre i tallet, hvor servering fra Ødegaard til Østigård, etterfulgt av strålende keeperspill av Atletico Madrid-kjempen Jan Oblak, var gjennomgangsmelodien.

SLO TILBAKE: Slovenia slo tilbake mot Norge. Foto: AP Photo/Darko Bandic)
SLO TILBAKE: Slovenia slo tilbake mot Norge. Foto: AP Photo/Darko Bandic) Vis mer

Først headet Napoli-stopperen ballen kontant i mål etter en Martin Ødegaard-corner, men scoringen ble annullert grunnet en dytt i ryggen. Dernest stusset Kristian Thorstvedt ballen effektivt videre til Østigård i drømmeposisjon, men stjernekeeper Jan Oblak dro fram en eminent reaksjonsredning på streken.

På tampen av omgangen var 22-åringen fra Åndalsnes nære igjen etter en ny godt slått dødball fra Ødegaard til Østigård, men nok en gang stoppet Oblak den norske midtstopperen. I tillegg var Braut Haaland farlig fram på etter 36 minutter, men avslutningen gikk i nettveggen, og Slovenia holdt 0-0 til pause.

Haaland-mål og slovensk utlikning

Like etter pause kom uttellingen, nærmere bestemt etter 47 minutter. Ikke overraskende var det Erling Braut Haaland som igjen noterte seg på scoringslista.

MÅLLØS FØRSTEOMGANG: Sportsjournalist Jonas Giæver vil se mer trøkk i landskampen mellom Norge og Slovenia. Reporter: Birthe Skingen/Dagbladet Vis mer

2. omgang var så vidt i gang da det høye norske presset ga resultater. Zan Karnicniks forsøk på å spille seg ut, ble blokkert av Mohamed Elyounoussi, før ballen endte hos Haaland, som banket ballen i mål.

Midtveis i 2. omgang slo imidlertid Slovenia tilbake:

Benjamin Sesko ble spilt fri i bakrommet med en presis langpasning. Sesko gjorde alt ved å slå hardt inn foran mål, hvor Andraz Sporar i duell med Birger Meling sklei ballen i nota og utliknet til 1-1.

Noen minutter seinere fikk innbytter Mats Møller Dæhli en kjempemulighet til å sende Norge i ledelsen, men skuddet gikk over fra meget god posisjon.

SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Antonio Bronic
SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Antonio Bronic Vis mer

Ny kalddusj: - Fryktelig

Men i stedet smalt det andre veien:

Det 195 centimeter høye og 19 år gamle stortalentet Benjamin Sesko ladet kanoen og fyrte av gårde et skudd på halv volley fra 25 meter. Skuddet var ikke klokkerent, men trillet likevel helt bort i det venstre hjørnet.

Dermed 2-1 til Slovenia. Kampen var snudd.

- Det er fryktelig keeperspill. Den burde absolutt Ørjan Nyland tatt, utbrøt TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Norge klarte ikke å svare på tiltale og tapte 1-2 i Slovenia.

- En middels minus prestasjon, oppsummerte tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen i TV 2s studiosending om Norges prestasjon i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer