Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge kriget til seg seier - Ødegaard ble historisk

Høgmo gamblet og vant.

• Norge - Bulgaria 2-1 (1-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det var Joshua King alle snakket om etter to scoringer og én assist i 3-0-seieren over Malta. I kveld måtte Blackburn-spissen ut med skade på stillingen 1-1 i starten av 2. omgang.

Det så først ut til at Per-Mathias Høgmo kalte bort 15 år gamle Martin Ødegaard for å erstatte han. Istedenfor valgte landslagssjefen å gi Håvard Nielsen muligheten, mens Ødegaard ble historisk som tidenes yngste i EM-sammenheng 26 minutter før full tid.

Begge byttene ga effekt. Mens Ødegaard spilte en beskjeden rolle i angrepet som ledet til 2-1, avsluttet Nielsen det på utsøkt vis. Mot slutten av kampen kjempet de norske guttene heroisk for å sikre seieren.

- Det var ikke noe supermål, vil jeg si, sier matcvinneren selv sjenert til Max etter kampen.

- Det føltes egentlig bra, synes jeg, og nå på 1-1 kunne jeg komme utpå og først få til noe. Det var ekstremt godt å få et mål, fortsetter Nielsen.

På overtid ble det også bråk, med et tosifret antall spillere involvert, etter at Stefan Johansen taklet både ballen og den bulgarske treneren ved sidenlinjen.

Nøkkelkamp Bulgaria. Hjemme på Ullevaal stadion. I det trekningen til EM-kvalifiseringen ble klar, utkrystalliserte det oppgjøret seg umiddelbart som en av nøkkelkampene for å nå sluttspillet i Frankrike om to år.

Mens forhåndsfavorittene Italia og Kroatia forventes å kjempe om de to direktekvalifiserende plassene i gruppa, er det Bulgaria som sannsynligvis vil bli Norges tøffeste motstander i kampen om 3. plassen.

Før kveldens batalje foran det rundt 20 000 store publikummet i Norges hovedstad, sto begge lagene med tre poeng hver etter to kamper.

Den gode starten Med den solide 3-0-seieren borte mot Malta på fredag ferskt i minnet, var det norske gutter med nyvunnen selvtillit som ville ut og sikre tre nye kvalikpoeng i runde tre.

Det ga umiddelbart utslag i banespillet. For like etter at dommer Olegario Benquerenca blåste i fløyta for første gang, tilrev Norge seg initiativet i kampen.

Per-Mathias Høgmo hadde valgt samme ellever og formasjon som sist. Det inkluderte som kjent Joshua King og Tarik Elyonoussi helt på topp i sjefens 4-4-2.

Etter at bare drøye 12 minutter var spilt, fikk Høgmo betalt for akkurat det.

Et langt utspill fra keeper Ørjan Nyland, endte på brystet til King som la ballen enkelt ned til en ventende Per Ciljan Skjelbred. I samme sekvens var Elyounoussi allerede startet på et perfekt timet løp inn i bakrom. Det så landslagskapteinen, som med et liggende vristspark spilte Bundesliga-kameraten nydelig igjennom Bulgarias forsvarsledd.

Med kroppen rettet mot mål og øynene på ballen, flikket Elyonoussi ballen elegant forbi gjestenes sisteskanse før han vippet den med utsiden av høyrefoten i det åpne målet.

Sjokket Norges drømmestart var et faktum. Og like oppløftende som stillingen, var måten laget dominerte kampen på. I all hovedsak anført en eminent Stefan Johansen.

Midtbanestrategen løp, kriget og styrte tempoet i Norges spill på en utsøkt måte. I løpet av oppgjørets 43 første minutter brukte Celtic-spilleren mer eller mindre hele banen som sitt arbeidsområde.

Til Johansens store fortvilelse, måtte han imidlertid konstatere at Bulgaria utlignet nærmest ut av ingenting bare rett før pause.

Etter ikke et eneste farlig angrep, stanget plutselig Nikolay Bodurov inn 1-1 på en av bortelagets få cornere.

Alexander Tettey, som ellers spilte en god kamp, misset fullstendig i markeringen da han ble stående og se kun på mann, mens han glemte ballen totalt.

På sidelinjen sto Høgmo og måpet. Sammen med resten av de norske spillerne, forsto han nok ikke hva som hadde skjedd før de kom inn i garderoben i pausen.

Historiske Martin (15) I 2. omgang fortsatte Norge å presse bulgarerne i jakten på alle tre poengene. Det som i utgangspunktet var negativt, da King måtte ut med skade, endte med en matchvinnerscoring fra innbytter Nielsen.

Samtidig vil denne kvelden for alltid bli husket for kampen der 15 år gamle Martin Ødegaard deburte i en tellende kamp med det norske flagget på brystet.

Da han erstattet Mats Møller Dæhli, ble midtbanefenomenet tidenes yngste i EM-sammenheng. 15 år, ni måneder og 26 dager lyder den nye rekorden.

- Veldig fortjent - Det er periodevis meget bra spill, vi kontrollerer defensivt og de skaper svært lite. Dette er veldig, veldig fortjent, konkluderte en smilende Per-Mathias Høgmo til Max etter kampen.

- Jeg er veldig imponert over spillerne og måten de har utviklet seg på, sier Per-Mathias Høgmo, som kommer fra denne langhelgen med seks viktige poeng i sekken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling