Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge kunne fått svi for Fifas «motbydelige» gruppetoer-vedtak

Brede rister på hodet - mens Irland raser.

SIKRET ANNENPLASSEN I GRUPPA: De norske gutta ble nummer to i sin kvalikgruppe etter 2-0 mot Makedonia i forrige måned, men det holder med stor sannsynlighet ikke til en playoff-plass. Der ville Norge i så fall møtt et seedet lag - etter at Fifa og Sepp Blatter i forrige uke plutselig bestemte seg for å dele gruppetoerne inn i to puljer.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SIKRET ANNENPLASSEN I GRUPPA: De norske gutta ble nummer to i sin kvalikgruppe etter 2-0 mot Makedonia i forrige måned, men det holder med stor sannsynlighet ikke til en playoff-plass. Der ville Norge i så fall møtt et seedet lag - etter at Fifa og Sepp Blatter i forrige uke plutselig bestemte seg for å dele gruppetoerne inn i to puljer. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge ble slutt nummer to i sin VM-kvalifiseringsgruppe, men blir nesten helt sikkert den dårligste av de ni europeiske gruppetoerne.

Dermed kan Brede Hangeland & co trolig se langt etter en playoff om en plass i neste års VM - men i forrige uke sørget Fifa og president Sepp Blatter for at veien dit uansett ville blitt enda tøffere for vår del.

Opprinnelig var det meningen at de åtte gruppetoerne skulle trekkes slik at alle kunne møte alle. Men i Rio de Janeiro forrige uke besluttet plutselig Blatter & co at de fire beste lagene skulle seedes - noe som betyr at mulige gruppetoere som Frankrike, Portugal og Russland ikke kan møte hverandre.

Det betyr igjen at toerlag som Irland, Slovenia og Bosnia får en svært tøff oppgave i en eventuell playoff.

- Spesielt av Fifa

Landslagskaptein Brede Hangeland har innfunnet seg med at Norge ikke får noen playoff. Men han reagerer likevel på Fifas helomvending bare en måneds tid før kampene skal spilles.

- Det er spesielt at det ikke er et regelverk for sånne ting, at de plutselig kan bestemme seg for noe sånt, sier han til Dagbladet.

- Tror du dette er gjort for at Fifa bare vil ha de sterkeste nasjonene med i VM?

- Jeg tror ikke jeg skal svare på det, men vi gjør oss vel noen tanker alle mann.

- Stinker denne avgjørelsen?

- SPESIELT AV FIFA: -Vi gjør oss vel noen tanker alle mann, sier Brede Hangeland.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- SPESIELT AV FIFA: -Vi gjør oss vel noen tanker alle mann, sier Brede Hangeland. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Sånn er det når man bestemmer. Jeg skal ikke legge ut for mye om dette, tror jeg, svarer Hangeland.

John Arne Riise trekker litt på skuldrene av saken.

- Er man god nok kvalifiserer man seg uansett. Men det er klart det ikke blir lett for de litt mindre nasjonene, det blir en tøff utfordring for dem, sier han til Dagbladet.

- Favoriserer de store nasjonene

Tonen blant de mindre nasjonene er langt mindre diplomatisk enn på dagens norske pressetreff. Irland- og Manchester City-keeper Shay Given kaller hele avgjørelsen for «motbydelig».

- Jeg synes det er ganske motbydelig, for å være ærlig. Disse tingene bør være klargjort før man så mye som sparker en ball. Nå endrer de det fordi noen av de store nasjonene sliter. Det er ikke til tro, om du spør meg. Det er ganske så motbydelig, fordi vi er en liten nasjon og det er dårlig stil av dem å endre premissene noen få uker før slutten av kvaliken, sier han ifølge PA.

Og utelukker ikke at irene vil presse på for å få vedtaket omgjort:

SLAKTER FIFA: - Motbydelig, mener keeper Shay Given. Foto: AP Photo/Jon Super
SLAKTER FIFA: - Motbydelig, mener keeper Shay Given. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

- Kanskje de små nasjonene bør kjempe mot dette, for det er ikke rettferdig.

Irlands landslagssjef Giovanni Trapattoni vet at laget hans står overfor to tøffe kamper for å sikre playoffplassen, hjemme mot Italia og Montenegro.

Uansett hva Fifa har funnet på tror han Irland er kapabel til å greie det.

- Vi kan trekke en stor nasjon og slå dem, sier han ifølge The Guardian.

Men følger opp:

- For fire, fem år siden ønsket de store klubbene en egen europeisk liga, men det var for farlig og da droppet ideen. De trodde det ville bli fotballens død. Nå har vi en lignende situasjon. Det må bli en forandring på dette i framtida, for hvert land bør ha like muligheter. Trekningen må være åpen, sier Trapattoni.

KONTROVERSIELL: Fifa-president Sepp Blatter. Foto: REUTERS/Sergio Moraes
KONTROVERSIELL: Fifa-president Sepp Blatter. Foto: REUTERS/Sergio Moraes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling