FORTVILTE: Norges målscorer Leo Skiri Østigård fortviler underveis i oppgjøret mot Aserbajdsjan. Foto: Bildbyrån
FORTVILTE: Norges målscorer Leo Skiri Østigård fortviler underveis i oppgjøret mot Aserbajdsjan. Foto: BildbyrånVis mer

U21-landslaget spilte uavgjort mot Aserbajdsjan U21

Norge kvarteret unna pinlig sjokktap - klarte bare uavgjort mot Aserbajdsjan

En tidlig aserbajdsjansk straffescoring gjorde at Norge måtte jage mål. De klarte bare ett og klarte dermed bare uavgjort i den uviktige EM-kvalifiseringskampen.

  • Norge U21 - Aserbajdsjan U21 1-1 (0-1)

Et norsk U21-mannskap uten noe å spille for viste nettopp det hjemme mot sine aserbajdsjanske motstandere. Et norsk lag uten kreativitet og entusiasme slet stort med å bryte ned motstanderne og kan ikke klage på at det ikke ble seier mot et svakt aserbajdsjansk mannskap.

Norge U21 hadde gått tre år uten tap hjemme. Statistikken holdt seg også mot Aserbajdsjan, men dette var utvilsomt Norges svakeste prestasjon i løpet av perioden.

Aserbajdsjan sto uten seier i kvalifiseringen og med bare to poeng før oppgjøret mot de norske gutta. Totalt i løpet av kvalifiseringen hadde de bare ledet en kamp i 26 minutter før de gjorde det samme i 66 minutter mot Norge.

En utligning fra Brighton-stopperen Leo Skiri Østigård gjorde at Norge fikk med seg poeng og sikret andreplassen i gruppa, men det var liten trøst for et skuffende svakt norsk mannskap.

Norges håp om å kvalifisere seg til U21-EM var uansett ute etter en administrativ feil førte til at Norges seier mot Kosovo i den første kvalifiseringskampen ble gjort om til tap.

Sjokkledelse

Et svakt tilbakespill av Børkeeiet ble enkelt plukket opp av Muradbayli som sendte ballen forbi Rossbach og gikk over ende. Dommeren pekte på straffemerket og ga gult kort til Rossbach, men reprisene viste at Aserbajdsjan-spissen gikk over ende svært lett i situasjonen og skapte kontakten med Rossbach som forsøkte å unngå angriperen.

SATTE STRAFFE: Aserbajdsjan tok ledelsen på et straffespark. Foto: Bildbyrån
SATTE STRAFFE: Aserbajdsjan tok ledelsen på et straffespark. Foto: Bildbyrån Vis mer

Muradbayli lot seg uansett ikke be to ganger fra straffemerket og satte ballen i mål. Dermed tok en Aserbajdsjan en sjokkerende ledelse i Drammen.

Norge var nære å utligne kort tid etterpå. En flott ball i bakrom fra Leo Østigård fant Dennis Johnsen som tok ned ballen strålende, men ikke klarte å få avslutningen for Ibrahimov i Aserbajdsjan-målet.

Farlige på dødball

Norge hadde ballen i lange perioder og forsøkte å finne hull i Aserbajdsjans forsvar. Norge hadde ballen, men slet med å finne rom til avslutninger innenfor Aserbajdsjans 16-meter.

Åtte minutter før pause fikk så Norge et par voldsomme muligheter. Et fint innlegg fant Morten Thorsby som tok ned ballen og serverte Mickelson. Hans avslutning havnet i beina på Tobias Heintz som bråvendte og avsluttet i stolpen og ut.

Rett etter fikk Norge corner og Leo Østigård steg høyest til værs, men headingen ble reddet på strek av et aserbajdsjansk bein.

Det var det nærmeste Norge kom en utligning før pause.

Trener Leif Gunnar Smerud var tydelig ikke fornøyd med hva Norge fikk til i en 3-5-2-formasjon før pause og gjorde store forandringer i pausen. Norge la om til 4-4-2, midtstopper Østigård ble flytt fram som spiss for mer duellstyrke, mens venstrebeinte Birk Risa ble flyttet til høyrekant og Dennis Johnsen ble dyttet ut til venstre.

Formasjonsendringen skapte imidlertid ikke særlig forbedringer i det norske spillet og Smerud kastet innpå Erling Braut Håland ti minutter ut i omgangen for Dennis Johnsen.

Norge pumpet langt mot Håland og Østigård, men skapte lite fra åpent spill. Det var på dødball Norge var farlige og igjen var det Østigård som kom til en stor sjanse etter en corner fra venstre.

Reddet uavgjort

Norge skapte en sjanse i ny og ne, me fikk aldri til et jevnt trykk mot motstandernes mål. Et frispark fra Heintz og et skuddforsøk fra Håland inne i sekstenmeteren var det nærmeste Norge kom.

Så, kvarteret før full tid fikk Leo Østigård lønn for strevet han hadde lagt ned i duellarbeidet. Den, for omgangen, omskolerte midtstopperen raget over Aserbajdsjans forsvar og keeper og stusset et innlegg fra Vebjørn Hoff i et tomt mål.

Fire minutter senere burde Morten Thorsby ha sendt Norge foran da han kom seg inn bak forsvaret og fikk til en heading fra kort hold.

To minutter før full tid var Norge igjen nære da Vebjørn Hoff skjøt i stolpen, men det ballen ville ikke i mål og denne U21-generasjonen takket av med en svak uavgjort.