TAPTE: De norske håndballjentene kastet bort en soleklar ledelse og tapte igjen. 22-23 mot Frankrike ga en skjev inngang til EM. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TAPTE: De norske håndballjentene kastet bort en soleklar ledelse og tapte igjen. 22-23 mot Frankrike ga en skjev inngang til EM. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Norge ledet med seks - så sprakk det

Tapte mot Frankrike.

De norske håndballjentene kastet bort en soleklar ledelse og tapte igjen. 22-23 mot Frankrike ga en skjev inngang til EM.

- Jeg synes vi fikk et løft på det vi jobbet hardest med, forsvarsspillet. Men det er en hårfin balanse i at vi prøver å spille sammen en kjerne samtidig som nye spillere også skal få en sjanse. Belastningen ble nok litt for stor på enkelte det siste kvarteret mot en så fysisk sterk motstander som Frankrike, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

- Hvor rangerer du Norge før EM?

- Jeg er ingen spåmann. Vi må ta steg for steg i trening og kamp. Jeg ser nå en klar EM-favoritt i Frankrike, og Danmark som outsider.

Kampen så ut til å bli avgjort i en 1. omgang der Norge fikk mer orden på forsvaret. I tillegg hadde ikke Frankrike marginene med seg i angrep den første halvtimen.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren spilte en meget god kamp og var drivkraften i angrep hos Norge før pause (14-9). Men spillet varierer mye. 16-10-ledelse ble til 18-19 i annen omgang. Keeper Katrine Lunde Haraldsen var god i store deler av kampen.

Siste skudd Linn Jørum Sulland hadde skuddsjanse i siste sekund, men keeper reddet. Norge tapte igjen, og opptakten til EM kunne vært bedre.

Frankrike vant turneringen foran Danmark, Norge og Sverige. Tirsdag neste uke starter EM for de norske mot vertsnasjon Serbia. I perioder var det spillemessig norsk løft i «finalen» av firenasjonersturneringen. Det kom etter en tøff høst med forfall og skader for trener Thorir Hergeirsson.

Mandag spisser laget formen ytterligere med et besøk i marinebasen Haakonsvern. Der venter blant annet et bredt spekter av muligheter i militærfysisk trening og klatring.

Konstant suksess Norges gjennombrudd kom i 1986 med VM-bronse. Siden har det haglet med medaljer. På de ti siste mesterskapene er det blitt hele sju norske gull.

Håndballjentene har dratt flest seere til et TV 2-program i kanalens historie. Over 1,6 millioner zappet innom under VM-finalen mot Frankrike i fjor.

Det blir desemberspenning også denne gangen. Norge kan vinne igjen, men da må spillet sette seg ytterligere en god del.

Åpent Årets EM kan bli et av de mest åpne på lenge. Dette er blikk på noen av de mest interessante nasjonene:

Spania: Forsterket med den meget gode skytteren Alexandrina Barbosa etter bronsen i OL. Svært flink trener.

Romania: ?Verdens beste? spiller Cristina Neagu tilbake etter skulderskade. Skal det endelig lykkes for rumenerne?

Frankrike: Mangler en keeper fra øverste hylle, men kommer sikkert til å gå langt nok en gang.

Russland: Ny trener, men får han fart på motoren etter et par dårlige russiske mesterskap?

Serbia: Vertsnasjonen er helt avhengig av tre-fire nøkkelspillere og har trolig for liten bredde i troppen til å gå hele veien.

Montenegro: Tapte OL-finalen mot Norge og har siden mistet tre av sine beste spillere, blant disse Bojana Popovic. Rekker nok ikke til denne gangen.

Danmark: Har vært på en bølgetopp i høst med sitt nye lag, men det virker tvilsomt om det er gullpotensial.


(NTB)