VIL HA HØYDETELT: Alexander Dale Oen skjønner ikke hvorfor Norge har andre regler for høydesimulering enn andre land. Foto: Mark Ralston, AFP/Scanpix
VIL HA HØYDETELT: Alexander Dale Oen skjønner ikke hvorfor Norge har andre regler for høydesimulering enn andre land. Foto: Mark Ralston, AFP/ScanpixVis mer

- Norge ligger bakpå

Dale Oen vil bruke høydetelt som motstanderne.

Australske svømmere trener i et revolusjonerende bassengtelt hvor det sprøytes inn tynnere luft. Alexander Dale Oen vil gjerne bruke høydedelt fram mot London-OL, men får ikke lov.

For i Norge er det forbud mot bruk av høydesimulering.

- Hvor lenge skal Norge ligge etter, spør Dale Oen i Aftenposten i dag.

Toppsvømmeren er bekymret for at konkurrentene skal få klare fordeler foran sommerlekene neste år. Med høydeteltet som settes over svømmebassengene slipper svømmerne å reise i høyden. De kan trene der de oppholder seg til daglig, og slippe reisebelastningen for å komme i tynnluften. Oppfinnelsen blir omtalt som «hemmelig våpen» av den australske svømmeren Geoff Huegill.

- Jeg kan for lite om hvorfor høydehus ikke er lov i Norge, men synes det er rart at det er tillatt alle andre steder. Vi ligger bakpå på et område det går an å gjøre noe med. Det er unødvendig, sier Dale Oen til Aftenposten.

Han reiser på høydetrening i Sierra Nevada 15. oktober. Storbritannia har allerede varslet at de ønsker å kjøpe høydetelt av australierne foran OL på hjemmebane.

(NTB)