Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Norge mangler en sjef

Linda Medalen mener at Norge er for fintspillende og har for dårlig trente spillere som sårt savner en sjeftype med defensiv krigervilje. Hun tror ledertypene i troppen kveles av janteloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet): 1- 4 tapet for de brasilianske ungjentene på onsdag var blant Norges svakeste gjennom tidene. Også mot Frankrike avslørte Norge store mangler - selv om det ble seier. I morgen venter en hard kamp mot Sør-Korea. Norge må vinne. Ellers kan VM være over på rekordtid. Med seier blir det trolig andreplass i gruppa og kvartfinale mot vertsnasjonen USA. Taper Norge, ryker også OL neste sommer for tittelforsvarerne fra Sydney-OL.

- Norge mangler en sjef, en det lukter svidd av. Laget har veldig mange like spillere. Ingen klarer å være ledestjernen som bretter opp ermene, sier Linda Medalen (38) som ble passert som Norges mestscorende gjennom tidene da Marianne Pettersen scoret sitt 65. landslagsmål mot Brasil.

Tas av janteloven

Medalen avsluttet landslagskarrieren i oktober 1999. Hun har i år fungert som hjelpetrener og spiller for Asker. VM følger hun på TV hjemmefra, og hun liker ikke det hun ser.

- Jeg vil ikke oppfattes som en grinebiter og prøver å være konstruktiv, men laget har ikke fått ut potensialet sitt, sier hun.

Hun savner ledertypen hun var sjøl, eller som Gro Espeseth og Gøril Kringen har vært.

- Finnes disse typene i troppen?

- Det kan godt være at de er i USA, men de får ikke lov til å være det. Dette har litt med jantelov å gjøre. Man skal ikke stikke seg fram - slik jeg sjøl gjorde. Men i et VM er det viktig å ha erfaring og rutine. Ingen av spillerne har klart å være kyniske i forhold til å prestere, sier hun.

Fysisk svakere

Særlig gir dette seg utslag defensivt. Medalen registrerer at laget svikter der de har vært best.

- Det defensive arbeidet har alltid vært Norges beste våpen. Der har vi vært best i verden. Til nå i VM har laget vært veldig dårlige defensivt. De har etterlatt seg for mye rom og sluppet motstanderne til for mange sjanser. Medalen mener at Norge også mangler løpskapasitet og fysisk styrke.

- Den fysiske delen har blitt nedprioritert de siste åra. Og derfor har man ikke styrken til å gjøre den defensive jobben skikkelig. Norge har blitt for fintspillende. Men grovjobben må også gjøres, sier hun.

- Ikke samkjørt

Medalen tror ikke nødvendigvis Norge har sakket akterut i forholdet til andre nasjoner. Men hun mener det bør tenkes annerledes.

- Talentene er der, men man må finne spisskompetansen og utvikle den også. Laget kan ikke ha elleve like spillere. Selvfølgelig har laget blitt mye bedre teknisk, men taktikk, aggressivitet og det defensive holder ikke . Det går an å være god på det også - selv om man er god teknisk, sier hun.

Medalen støttes på mye av Gøril Kringen (31) som mange mener burde vært i VM-troppen i kraft av sin rutine og vinnervilje.

- Laget er ikke samkjørt og henger for dårlig sammen. De er for lite aggressive, alle forflytninger skjer litt for seint. De støter og sideforskyver for seint, og da gir de fra seg for mye rom.

- Mangler det en sjef?

- Ja, spesielt tror jeg midtbanespillerne blir for like. Jeg skulle gjerne sett Monica Knudsen på midtbanen. Hun har det som skal til, sier Kringen.

KRITISK: Linda Medalen hadde scoringsrekorden på landslaget inntil Marianne Pettersen scoret trøstemålet mot Brasil onsdag kveld. Medalen mener ingen får lov til å være sjef på dagens landslag.
PUSLETE: Marianne Pettersen og resten av det norske laget var sjanseløse mot de brasilianske jentene. Sjelden har et norsk kvinnelandslag blitt så utspilt. Ekspertene er samstemte i at noe av grunnen er at laget mangler en ledertype.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!