Norge med full kontroll mot Malta: - Ikke imponerende

Norges egen storstue ble til lekestue hjemme mot Malta. Gjestene var aldri i nærheten av å true Norge. Det ble en kontrollert seier, takket være en som «aldri» scorer, og en som gjør det langt oftere.

SE TV LIVE: Se spillernes reaksjoner etter seieren mot Malta. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
  • Norge - Malta 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck valgte en offensiv startellever til hjemmekampen mot Malta, men selv med spillere som Martin Ødegaard, Joshua King og landslagsdebutant Erling Braut Haaland fra start, tok det tid før det ble nettsus for Norge.

Og da det først ble norsk scoring, var det signert en som ikke er altfor godt vant med å score mål.

- Jeg hadde håpet på å se et lag som slo seg litt mer løs, tok litt mer sjanser, for vi kunne ikke tape poeng i denne kampen. Jeg er litt skuffet over at vi ikke har litt mer i andre (omgang), oppsummerer Egil «Drillo» Olsen i TV 2s studio etter kampen.

- Vi ror stille i land 2-0 som vi har i første omgang. Første omgang var ikke imponerende, og andre omgang enda mindre, sier trenerlegenden.

- Det var en kamp hvor de hadde alt å tape. Det er alltid ekkelt som fotballspiller når du da går inn og vet at om du vinner 2-0, 3-0, 4-0, så vil folk si «det skulle bare mangle», men hvis du taper, er det en kjempeskandale, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen, og viser til den viktige kampen mot Sverige i Stockholm.

- Da får vi se et helt annet tenningsnivå, spår Mathisen videre.

Første landslagsmål

Et langt innkast fra Håvard Nordtveit endte med en stupheading fra Sander Berge, som fikk kriget ballen i mål. Ifølge statistikknettstedet Transfermarkt var det Berges fjerde scoring på seniornivå i karrieren. Tidligere har han scoret en gang i cupen (for Vålerenga), i tillegg til to Europa League-scoringer for hans nåværende klubb Genk.

Nå har mannen som spiller med draktnummer 15 også fått sitt første landslagsmål - i sin 15. landskamp for Norge.

- Det er en stor drøm. Det er en match hvor du må score det første målet. Det var et rus som gikk gjennom meg, sier Berge til TV 2 etter kampen.

- Vi har litt i bakhodet at vi vil ha en «clean sheet» og spille litt mer komfortabelt, fortsetter Genk-spilleren.

Norge hadde god kontroll defensivt mot Malta, men sleit i store deler av den første omgangen med å skape noe offensivt. Før Berges nettkjenning, hadde de røde, hvite og blå lite å by på, og det nærmeste Norge kom var et skudd fra Joshua King, som fra utenfor 16-meteren, gikk rett på keeper.

Men etter 1-0-scoringen begynte de norske herrene å skape mer.

Stefan Johansen var svært nærme da han etter drøye 40 minutter hamret ballen i tverrliggeren fra skrått hold. Skuddet hadde sannsynligvis gått rett i det lengste krysset, men Maltas målvakt, Henry Bonello, fikk fingertuppene på ballen.

Like etter fikk Norge straffe da Even Hovland ble revet over ende, og fram gikk Joshua King. Bournemouth-spissen satte ballen sikkert i mål og noterte seg for sin 15. scoring med det norske flagget på brystet. Dermed tangerte han Gøran Sørloth i antall landslagsmål.

SIKKER SOM BANKEN: Joshua King var feilfri fra straffemerket da han doblet Norges ledelse. Foto: NTB Scanpix.
SIKKER SOM BANKEN: Joshua King var feilfri fra straffemerket da han doblet Norges ledelse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Transportetappe

Norge gikk til pause med 71-29 i ballbesittelse, og fortsatte der de slapp etter hvilen. Braut Haaland var nære sitt første landslagsmål, men nådde akkurat ikke fram på et innlegg fra spissmakker King. Også Martin Ødegaard var nærme med en heading - som fra en god posisjon - gikk rett på keeper. Tarik Elyounoussi hadde også en god mulighet.

Den solide 2-0-ledelsen, som Norge har mistet i to av de siste hjemmekampene på Ullevaal (mot Romania og Sverige), var aldri i fare, og dermed kunne Lagerbäck tillate seg å hvile noen spillere til den viktige kampen mot Sverige førstkommende søndag.

King, Haaland og Stefan Johansen ble alle byttet ut i en ganske tam andre omgang og dermed fikk tre nøkkelspillere hvile før søndagens viktige - og langt tøffere - kamp. Det kan komme godt med, ettersom Sverige fikk en mer enn overkommelig dag på jobben i Færøyene.

- Vi fikk det ikke helt til. Man skal ha respekt for motstanderen, men vi skal være bedre enn det vi var i dag. Vi skaper for lite, men vi hadde kontroll på kampen. Det er det mest positive, sier Lars Lagerbäck om kampen til TV 2.

Tabell
Spania550013-315
Sverige531112-710
Norge522110-78
Romania521212-77
Malta51042-123
Færøyene50053-160

Sverige gjorde jobben

Det ble nemlig spilt flere kamper i Norges Nations League-gruppe torsdag kveld. Sverige og Romania, Norges to største rivaler i jakten på en EM-plass, møtte henholdsvis Færøyene og Spania, og det gikk litt som forventet.

Svenskene gjorde jobben - og vel så det - da de høvlet over tabelljumbo Færøyene. Martin Ødegaards kompis og lagkamerat i Real Sociedad, Alexander Isak, scoret to av målene da svenskene vant 4-0. Victor Lindelöf og Robin Quaison scoret de to andre for «Söta bror».

Samtidig tapte Romania 1-2 mot tabelltoppene Spania, takket være scoringer av Sergio Ramos og Paco Alcacer. Florin Andone scoret Romanias mål.

Kveldens resultater gjør at Spania fremdeles topper gruppen, mens Sverige er nummer to med sine 10 poeng. Norge ligger på 3. plass med åtte poeng, mens Romania så vidt havner på bakbeina med sine sju.