JUBEL TIL SLUTT: Norge vant åpningskampen mot Serbia i håndball-EM etter spennende sluttminutter.
Heidi Løke skyter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JUBEL TIL SLUTT: Norge vant åpningskampen mot Serbia i håndball-EM etter spennende sluttminutter. Heidi Løke skyter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norge med sliteseier i åpningskampen i EM

Nær kollaps mot Serbia etter pause.

(Dagbladet): Norge - Serbia 28-26 (17-12).

Norge vant åpningskampen i håndball-EM 28-26 mot Serbia. Dermed har håndballjentene fått en bedre start enn i både Brasil-VM og London-OL, der de åpnet med tap. Begge ganger endte turneringen med gull.

Norge ledet 17-12 til pause etter en god omgang - men de seiersvante jentene gjorde det spennende etter hvilen.

Med ni minutter igjen ledet Norge 25-24, og Serbia hadde spist opp forspranget. Sju og et halvt minutt før slutt utlignet serberne til 25-25.

- Vi slurver voldsomt i angrepsspillet og gjør feil hele veien, oppsummerte TV 2-kommentator Bent Svele.

Heldigvis for Thorir Hergeirsson og resten vartet Katrine Lunde opp med gode redninger i sluttminuttene, Heidi Løke sendte Norge tilbake i ledelsen, og Anja Edin økte til 27-25 med fire minutter igjen.

GOD: Keeper Katrine Lunde var viktig for Norge seier.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GOD: Keeper Katrine Lunde var viktig for Norge seier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Linn-Kristin Riegelhuth Koren satte inn 28-26 med 30 sekunder igjen på klokka - det var nok til å sikre seieren.

- For min egen del åpnet jeg veldig bra, og det tar litt luven av de andre. Men Serbia kommer veldig fint tilbake, og da er det deilig for oss å vinne en slitekamp, det er veldig viktig, sier Katrine Lunde til TV 2.

- Det var en del bra, men også en del ting å jobbe med. Det viktigste var å ta med oss to poeng, sier landslagssjef Hergeirsson.

Gode før pause          
Til tross for advarslene på forhånd var det lite som minnet om heksegryte i serbernes småglisne hjemmearena, og det ble ikke mer støy av at Norge startet sterkt.

Anført av Linn Jørum Sullands langskudd tok de norske jentene tidlig kommandoen, og etter en kjapp baklengs også en ledelse de ikke ga fra seg i første omgang.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren var Norges giftigste før hvilen, hun scoret seks, flere fra sin høyrekant og et par fra straffemerket.

Bakover var det ikke like feilfritt for Norge, og det var eneste grunn til at Serbia kunne gå i garderoben med bare fem mål mindre etter de første 30 minuttene.

Til pause ledet Norge 17-12.

Nesten kollaps
Utgangspunktet før andre omgang skulle være mulig å bygge videre på, men Norge slapp serberne unødvendig tilbake i kampen etter pause.

Spesielt Svetlana Ognjenovic skapte store problemer for de norske jentene fra sin venstrekant, og i løpet av de første ti minuttene skrumpet forspranget ned til to mål, til tross for et godt innhopp av Anja Edin.

Og Norge fortsatte i det svakere sporet.

Hver gang de kom seg foran med et par mål sviktet det, og serberne utnyttet feilene nådeløst. Med åtte minutter igjen hadde Serbia skaffet seg uavgjort.

Men Norge kom altså tilbake i sluttminuttene og sikret viktige poeng i åpningskampen.