Håndball-VM

Norge-melding: - Skremmende

Klar beskjed før VM: - Kunne ikke sett bedre ut for Norge.

DYNAMTITT: Danskene frykter den norske VM-troppen. Kristine Breistøl og Nora Mørk har begge herjet for danske Esbjerg denne høsten. Her avbildet for Norge uka før VM. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
DYNAMTITT: Danskene frykter den norske VM-troppen. Kristine Breistøl og Nora Mørk har begge herjet for danske Esbjerg denne høsten. Her avbildet for Norge uka før VM. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Onsdag starter de norske håndballjentenes årets VM mot Grønland i DNB Arena i Stavanger.

Det norske laget er regjerende verdensmestere, og vant EM i fjor. Presset er skyhøyt på det norske laget.

- Skremmende, skrev danske TV 2 etter at Thorir Hergeirsson hadde tatt ut Norges VM-tropp.

Der ble store navn som Veronica Kristiansen, Emilie Hegh Arntzen og Heidi Løke alle vraket. Spillere som har vært gullgrossister og sentrale på det norske landslaget i mange år.

- Store vansker

Kanalen som sender mesterskapet på TV i Danmark, og følger håndball tett, omtaler Norge som den soleklare favoritten i forkant av mesterskapet. Dette er også oddsmarkedet og Viaplay-ekspert Ole Erevik enige i.

- Jeg har store vansker med å se at Norge ikke er store favoritter, spesielt når de spiller store deler av mesterskapet på hjemmebane, selv om jeg vet det kan være de møter Danmark i Herning, sier Erevik til Dagbladet.

VÅGALT: Tidligere landslagsspiller Espen Lie Hansen er ikke redd for å by på seg selv, og akkurat det er de norske håndballgutta helt enig i. Video: Espen Lie Hansen / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Han påpeker at Norge vant EM i fjor uten nøkkelspillere som Camilla Herrem, Sanna Solberg-Isaksen og Kari Brattset Dale, som alle er tilbake i troppen nå.

- Norge har så mange vinnerskaller, og ser enda sterkere ut på papiret nå. De er favoritter i dette mesterskapet uansett, sier TV 2 Danmarks håndballekspert Rasmus Boysen til Dagbladet.

I FORM: Nora Mørk før Norges oppkjøringskamp mot Polen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I FORM: Nora Mørk før Norges oppkjøringskamp mot Polen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Flere av de norske spillerne har vært toneangivende i den danske serien og i Champions League denne høsten. Nora Mørk har blitt annet trukket fram som høstens beste spiller i dansk håndball av avisa Jydske Vestkysten.

Snakkis i Danmark

Mandag ble det også klart at keeper Silje Solberg-Østhassel er klar etter fødsel i sommer, og blir en del av VM-troppen. Katrine Lunde som har slitt med en muskelskade er ikke en del av troppen fra start, men kan skiftes inn. Rapportene om hennes tilstand og muligheter til å rekke deler av mesterskapet har vært positive.

- Om en av Solberg-Østhassel og Lunde er med, eller begge, så er Norge soleklare gullfavoritter. Uten er Norge fortsatt favoritter, men litt mindre, mener Erevik.

Boysen forteller at situasjonen rundt Lunde er et diskusjonstema i Danmark. Keeperveteranen var strålende da Norge slo danskene i fjorårets EM-finale.

Om lagene møtes i en finale igjen vil det være foran et patriotisk dansk hjemmepublikum i Herning.

Det gikk en kule varmt for flere av supporterne under rivaloppgjøret mellom RK Vardar og RK Eurofarm Pelister i Nord-Makedonia. Video: Gol MK. Reporter: Christian Fjermeros/Dagbladet Vis mer

- Hvordan står Danmark mot Norge nå?

- Norge er favoritter. Men Danmark er et godt lag, jeg tror det kan bli tett. Det er to lag som kjenner hverandre godt, og ekstra spesielt med at Danmarks trener Jesper Jensen har flere av de norske spillerne i klubbhverdagen i Esbjerg, påpeker Boysen.

- Store forventninger

Han trekker også fram at selv om at det danske kvinnelandslaget har hatt en opptur med tre mesterskap på rad hvor de dårligst har kommet til semifinale.

- Det er store forventninger foran dette mesterskapet, det er stort at vi får en sluttrunde her på hjemmebane, sier Boysen.

VM arrangeres i Norge, Sverige og Danmark. Norge spiller gruppespill i Stavanger, hovedrunde og kvartfinale i Trondheim, før resten av finalespillet er i Herning.