Norge misset pallen

Tyskland vant herrestafetten.

De norske herrene endte på fjerdeplass i dagens stafett i Gällivare. Og pall-plassen glapp antakelig på grunn av feil skivalg.


Rubbet

Eldar Rønning vekslet som nummer fire 14 sekunder bak teten på 1. etappen og Jens Arne Svartedal mistet ytterligere 40 sekunder på sin etappe.

Det hadde han neppe gjort om han hadde tatt et skipar med smurning under. I stedet ble det et rubbet par.

Ole Einar Bjørndalen og Tore Ruud Hofstad gikk gode skøyetapper uten at det fikk noen betydning. Norge måtte ta til takke med 4. plassen under søndagens verdenscupstafett.

- Det var en kombinasjon av form og ski. Jeg klarer ikke å gå bra på ski når skiene er glatte, medgikk Svartedal.

Og skiene til Svartedal var glatte. Det var ingen tvil om. Han slet med glipptak gjennom hele etappen. Da nytter det ikke.

- Lukas Bauer gikk også på rubbede ski på samme etappe som Jens Arne, og han hadde perfekte ski. Her snakker vi om nyanser. Skivalget var kanskje ikke så feil, men det er mulig at Jens Arne burde hatt en grovere og lengre rubb på skiene, forklarte sportssjef Åge Skinstad.


Feil valg
Temperaturen sank et par grader inn mot starten av herrestafetten. Det felte nok nordmennene.

- Vi hadde valget mellom rubb og ikke rubb. I ettertid er det lett å si at vi burde tatt ski med smurning. Vi var uheldig med at temperaturen gikk i feil retning. Vi hadde et godt alternativ, men var tvunget til å ta et valg, sa Morten Aa Djupvik.

Djupvik sa enkelt det alle så.

- Skal vi ha en sjanse er vi nødt til å være med etter de to klassisketappene. Vi har ikke råd til å rote det vekk der. Det to gradene i forskjell gjorde enorme utslag i dag.

- Kjipt å havne så langt bak. Jeg hadde trodd at vi skulle lede stafetten da jeg skulle gå ut, sa Ole Einar Bjørndalen.

- Det var kanskje smørebom på de to første ja, sa Bjørndalen.

Startmann Eldar Rønning mente dog at han hadde gode ski.

- Skiene var bra og gliden kjempegod. Problemet var at jeg stivnet da det sto igjen tre kilometer, innrømmet Rønning.


Hevn
Landslagstreneren nektet å la rubbeblemmen gå ut over helgens helhetsinntrykk. Tre inne blant de fem lørdag var helgens dessert.

- Sånn er idretten. Vi hadde tre pigge løpere i går, i dag møtte vi hverdagen hardt og brutalt. Dette er ingen ren matematikk. Uansett skal vi tåle denne trykken og komme sterkt tilbake i Kuusamo kommende helg, sa Djupvik.

Russland tok 2. plassen, mens Tsjekkia jublet etter 3. plassen. Sverige endte helt nede på 8. plass.
FJERDEPLASS: Ole Einar Bjørndalen gikk tredje etappe for Norge. Foto:Scanpix
FJERDEPLASS: Ole Einar Bjørndalen gikk tredje etappe for Norge. Foto:Scanpix Vis mer