Norge mistet drømmestarten på tampen

1-1 mot Island i EM-åpningen.

NESTEN: Norge ledet lenge, men mistet drømmestarten på mesterskapet fem minutter før slutt. Her Ingvild Isaksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NESTEN: Norge ledet lenge, men mistet drømmestarten på mesterskapet fem minutter før slutt. Her Ingvild Isaksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

• Norge-Island 1-1 (1-0)

(Dagbladet): Forut for mesterskapet hadde Norge lansert semifinale som mål for turneringen. Skal det oppnås måtte Island helst slås i kveld.

Og lenge så det lovende ut for Even Pelleruds jenter. Etter den første omgangen kunne beholdningen fort vært mer enn det ene målet til Kristine Hegland, men etter pause falt Norge tilbake til gamle synder.

Det holdt lenge, men fem minutter før slutt ble presset for hardt og Island fikk en straffe de scoret sikkert på.

- Det så lenge veldig bra ut, og vi burde drept kampen før pause. I andre omgang er det gode, og det er ikke helt ufortjent at de får utligningen på tampen, sa Pellerud til NRK etter kampen.

Om det var mesterskapsnerver eller noe annet skal forbli usagt, men fasit er at Nederland etter alle solemerker må slås for at avansementet skal være sikret.

Kom over nervøsiteten
Og mesterskapsnervene meldte seg så absolutt for Norge innledningsvis. Islendingene hadde spillet til å begynne med, men det var Norges to 18-åringer som viste vei.

Graham Hansen og Hegerberg hadde begge flere gode involveringer, og sistnevnte var også sentral da Norge gikk opp til 1-0 etter 25 minutter.

Hegerberg gikk i duell etter et langt oppspill fra keeper Ingrid Hjelmseth, men ballen gikk forbi stortalentet. Heldigvis for Norge hadde Kristine Hegland luktet muligheten og fullført løpet i bakrom.

Hun rakk ballen rett før Islands sisteskanse, og med en lang tå sendte hun Norge i ledelsen.

Etter scoringen dominerte de norske jentene, og når den ungarske dommeren blåste til pause hadde Norge full kontroll.

Etter én seier på de siste ni kampene var den første omgangen langt på vei en friskmelding av laget til Even Pellerud.

Tilbake til gamle synder
Etter pause skulle Norge bare fortsette i det samme sporet som i førsteomgang, men islendingene hadde ikke gitt opp.

Det gode vingspillet Norge hadde før hvilen forsvant helt, og laget falt tilbake til gamle synder med balltap over en lav sko.

Hegerbergs Cruyff-dragning etter en drøy time var det eneste offensive lyspunktet, mens Marit Fiane Christensen lenge holdt Norge inne i kampen med godt stopperspill.

Men det holdt ikke helt inn. Med fem minutter igjen å spille måtte Christensen ty til det den ungarske dommeren klassifiserte som «ulovlige midler» innenfor egen 16 meter, og straffen ekspederte Margret Vidarsdottir sikkert i mål.

Selv følte hun umiddelbart etter kampen at straffen var hardt idømt, men ville ikke svartmale situasjonen for mye.

- Vi gjør mye bra i dag som vi kan ta med oss videre. Vi har så absolutt gode muligheter for avansement, selv om det ikke var noen optimal start, sa hun.