Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

MMA søker hjelp av Norges Idrettsforbund

Norge: MMA-sporten ute av kontroll

- Det er da det virkelig blir farlig.

SAVNER KARANTENEBESTEMMELSER: Emil Meek (t.v.) er Norges superstjerne i MMA-buret. Her får han en albue av sin siste motstander Jordan Mein 10. desember 2016. Hadde han blitt knocket ut finnes det ikke sikkerhetsnett i form av karantenebestemmelser for utøverene i Norge. Foto: NTB Scanpix
SAVNER KARANTENEBESTEMMELSER: Emil Meek (t.v.) er Norges superstjerne i MMA-buret. Her får han en albue av sin siste motstander Jordan Mein 10. desember 2016. Hadde han blitt knocket ut finnes det ikke sikkerhetsnett i form av karantenebestemmelser for utøverene i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå er det ingen som stopper oss i å fly ut av landet for å fighte. Før eller siden vil en eller annen bli et offer for mangelen på kontroll og ta imot rundjuling for penger helg etter helg, sier MMA-utøver Håkon Foss til Dagbladet.

Han sier:

- Det er mange useriøse ligaer der ute, i Polen og i Russland for eksempel. Som lokker med mye penger. Fristelsen er der til å reise for pengenes skyld. Disse ligaene er heller ikke underlagt noe antidopingregime. Det er da det virkelig blir farlig.

Håkon Foss har fått erfare på blodigste vis hva det kan bety. Han takket ja til en kamp i Ultimate Warrior Challenge. Det skulle han ikke ha gjort. Han fikk kjeven knust av sin motstander i 2013.

HAR ERFART DET BLODIG: Håkon Foss vet hva han snakker om når det gjelder mindre ligaer. Foto: Privat
HAR ERFART DET BLODIG: Håkon Foss vet hva han snakker om når det gjelder mindre ligaer. Foto: Privat Vis mer

Knockout

Forrige helg tapte norske Mohsen Bahari på knockout i en kamp i Cage Warriors, som er en seriøs liga. Før nordmannen igjen skal i buret i denne ligaen, må han gjennomgå kontroller etter Safe MMA-prinsippene. Som består av MR-undersøkelser av hode og nakke, full fysisk gjennomgang, samt fullstendige blodtester.

Men i realiteten kunne han gått i ringen allerede til helga. Om han hadde søkt til mer suspekte ligaer. Fordi norske utøvere ikke er underlagt kontroll i form av hverken antidopingarbeid i hjemlandet eller en form for karantenebestemmelse.

MMA er forbudt i Norge. Sporten anses av politikere til å være for brutal. Det betyr at utøverne må ut av landet for å gå kamper. De er overlatt til seg selv, når det gjelder egen sikkerhet.

- Det er en stor svakhet. Vi er ikke underlagt noen form for kontroll, sier Mohsen Bahari til Dagbladet.

Idrettsforbundet

Han etterlyser som andre profesjonelle MMA-utøvere i Norge innpass i et velfungerende system som en eventuell plass i Norges Idrettsforbund ville ha gitt dem.

Men veien til den døra synes fortsatt lang. Selv om den muligens er satt på gløtt.

Det bekrefter Trond Søvik i Kampsportforbundet.

- Dette gjelder amatørdelen av MMA. Her ligger det meste til rette for et opptak i NIF. Det har gått noe tregt for seg av diverse årsaker. Jeg trodde at det ville skje i 2016. Men nå blir det vel i 2017 eller 2018, sier Søvik til Dagbladet.

Demokratisk forankring

Han forklarer:

- Det er forfattet et skriv som opplyser om forskjellene mellom amatør og profesjonell MMA. Vi skiller skarpt mellom private kommersielle aktører og en forening med lovlig valgt styre i en demokratisk forankring.

Det er mye som må falle på plass i den profesjonelle delen. Men når amatørdelen kommer inn i NIF, vil det selvfølgelig også være positivt nytt for den profesjonelle delen, sier Trond Søvik.

Per Tøien er idrettspolitisk leder i Norges Idrettsforbund. Han bekrefter overfor Dagbladet at mye ligger til rette for at MMA kan bli opptatt i Norges Idrettsforbund.

- Om kriteriene når det gjelder størrelse, geografisk utbredelse er oppfylt. Og om sporten følger NIF's lover blant annet om barneidrett og den formelle delen med foreninger er på plass, bør det ligge åpent for MMA-medlemskap, sier Per Tøien.

Hjelper profesjonelle

Trond Søvik sier om betydningen av å bli opptatt som medlem i NIF:

- Det vil bety at MMA ikke vil være en undergrunnsidrett lenger. Og det vil hjelpe MMA betydelig, både amatør og profesjonelt.

Andreas Lagaard er organisasjonssekretær på Frontline Academy i Oslo. Her trener de største norske profesjonelle profilene i MMA-miljøet daglig.

- Det er et stort problem at sporten ikke er organisert. Det er opp til hver enkelt utøver hvordan karrieren forvaltes. Ikke alle fightere er like forsiktige. Jeg skulle helst sett at kontrollapparatet kan skje gjennom NIF.

- Livsfarlig

Han fortsetter:

- Det er ligaer i Øst-Europa som betaler godt. Det er i slike ligaer at problemene ligger. Her er det også dårlig med organsiert antidopingarbeid. Å møte for eksempel en russisk bryter full av steroider kan være direkte livsfarlig. Spesielt om utøveren møter med en fersk hjernerystelse.

Lagaard håper det vil skje en forandring i Norge, som det skjedde i Sverige.

Sverige

Han forklarer:

- Sverige har tatt inn MMA i sitt idrettsforbund og der utføres det dopingkontroller, helsesjekker og det pålegges karantener etter hodetrauma og eventuelt forbud mot å drive med sporten om man oppdager hjernetrauma som kan være farlig.

TAPTE PÅ KNOCKOUT: Mohsen Bahari tapte en kamp på knockout sist helg. Han etterlyser et karanteneopplegg for utøvere i Norge. Foto: privat
TAPTE PÅ KNOCKOUT: Mohsen Bahari tapte en kamp på knockout sist helg. Han etterlyser et karanteneopplegg for utøvere i Norge. Foto: privat Vis mer

I Finland og Danmark er det mindre omfattende forbund, men i begge land har sporten tilknytning til idrettsforbundene.

Lagaard er opptatt av utøvernes helse og er bekymret over hva som kan skje med en sport delvis ute av kontroll:

GJORDE COMEBACK: Kanadiske Joseph Mein (27) møtte Emil Meek (28) i MMA-kamp. Video: Viaplay Vis mer Vis mer

- Null sjanse

- Utenlandske show har gjerne økonomiske interesser av å matche lokale utøvere så lett som mulig for at de skal være nesten garantert seier. Dette gjøres for å bygge sine egne utøvere opp for fremtidig billettsalg og medieoppmerksomhet. Det kan ofte føre til stygge mismatcher der den ene utøveren omtrent har null sjanse til å vinne.

Han forteller videre:

- Kynisk verden

- Noen som er med og videreformidler kamp får også prosenter av prispenger eller en finnerbonus, og kan selv da også ha økonomiske interesser i strid med utøverens helsemessige hensyn. Det er ut i denne kyniske verdenen norske utøvere må dra for å tilegne seg all kamperfaring, selv på amatørnivå.

Lagaard har erfart det med egne øyne.

Han forteller:

- Jeg har selv trent på en utenlandsk klubb, der en utøver var tydelig redusert av tidligere kamper. Da jeg sjekket kamphistorikken hans, viste det seg at han hadde tapt over 20 kamper på enten knockout eller teknisk knockout. Ofte var det uten god karantenetid mellom kampene. Det var et trist syn.

Nevrokirurg Ingunn Rise Kirkeby sier at temaet absolutt er interessant. Men hun mener i utgangspunktet at utøvere bedriver sin idrett på eget ansvar.

KLAR FOR KAMP: Emil «Valhalla» Meek debuterte i UFC. Video: Viaplay Vis mer Vis mer

- Beskyttelse mot seg selv

- Det er en risikosport, der hodeskader er en del av helheten. Det er interessant at utøverne faktisk ber om beskyttelse mot seg selv. At de ser alvorligheten i en nedslagning, sier Rise Kirkeby til Dagbladet.

Hun sier:

- Jeg ser selvfølgelig at pengene kan settes foran helsa for enkelte. Etter en hodeskade vil det være av stor viktighet at utøverne følger et karanteneopplegg.

- Vi føler oss litt som søppel. Det er nesten på grensen til mobbing. Skal ikke vi også bli tatt vare på, spør Håkon Foss.

Den profesjonelle delen av MMA befinner seg på politikernes venteværelse.

- Det virker som politikerne helst ikke ønsker å snakke om temaet, sa Mohsen Bahari til Dagbladet nylig.

Andreas Lagaard mener at det ville blitt lagt tryggere rammer rundt sporten med et medlemskap i Norges Idrettsforbund.

Helsekontroller

Han sier:

- Utøvere kunne blitt fulgt opp med helsekontroller, dopingtester. Og forbundet kunne hatt sanksjonsmuligheter mot useriøse utøvere, trenere og managere. Og ikke minst muligheten til å pålegge karantenetid for skadde utøvere. Med evnen til å frata en utøver vedkommendes kamplisens fra de som av helsemessige årsaker ikke bør fortsette karrieren.

Lagaard sier til slutt:

- Videre kunne stevner på norsk jord blitt gjennomført med høy fokus på sikkerhet og jevn matchmaking. Slik at norske utøvere på lavere nivå kunne utøvd sin sport på en så sikker måte som mulig.

En annen og ganske vesentlig bieffekt av forbudet er at utøverne ikke har anledning til å forsikre seg.

De går sine kamper i utlandet helt overlatt til egen skjebne.

FOR NORGE: Emil Meek må ut av landet for å forsvare de norske fargene i MMA-buret. Foto: NTB Scanpix
FOR NORGE: Emil Meek må ut av landet for å forsvare de norske fargene i MMA-buret. Foto: NTB Scanpix Vis mer