STJERNEAFTEN:  Det norske landslaget får teste seg mot Wayne Rooney (t.v.), Steven Gerrard og Daniel Welbeck i en privatlandskamp i høst. Foto: NTB Scanpix
STJERNEAFTEN: Det norske landslaget får teste seg mot Wayne Rooney (t.v.), Steven Gerrard og Daniel Welbeck i en privatlandskamp i høst. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norge møter England på Wembley 4. september

Det er 20 år siden Norge var på Wembley. Nå skal vi dit igjen.

KAMPEN HAR VÆRT ønsket, kampen har vært forsøkt planlagt i lang tid og nå kan jeg fortelle at den endelig er spikret:

4. september - fem dager før Norge møter Italia til EM-åpning på Ullevaal Stadion - spilles England-Norge i London.

NFF HAR ENNÅ ikke formelt underskrevet avtalen med det engelske fotballforbundet, men det har ingenting med usikkerhet rundt kampen og kampdatoen å gjøre.

Mangelen på den endelige formaliseringen av avtalen skyldes at både NFF og FA har store utestående beløp hos rettighetsselskapet Kentaro - for Norges Fotballforbunds del skal det handle om 25 millioner kroner. Og fordi man ønsker disse pengene på konto før Kentaro får muligheten til å selge England-Norge (og andre kamper) i TV-markedet - sitter de to forbundene på gjerdet.

Dermed ikke sagt at kampen er i fare.

 BRING IT:  Wayne Rooney feirer et mål i VM-kvalifiseringen mot Polen i fjor høst. Foto: NTB Scanpix
BRING IT: Wayne Rooney feirer et mål i VM-kvalifiseringen mot Polen i fjor høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ventingen er utelukkende et pressmiddel for å få Kentaro til å gjøre opp sin gjeld.

PER-MATHIAS HØGMO har ønsket seg England siden han overtok som landslagstrener i fjor høst. Etter Norge-England i mai 2012 (0-1) har det hele tiden ligget i kortene at vi skal til Wembley for returkamp. Men passende datoer for ikke-kvalifiserende kamper er noe av det vanskeligste å finne på den internasjonale terminlista.

Da både England og Norge starter EM-kvalifiseringen til Frankrike 2016 med bare en kamp på de to første datoene åpnet muligheten seg.

TIRSDAG 27. MAI spiller Norge mot Frankrike på Stade de France i Paris. Fire dager senere kommer Russland til Ullevaal. Og fordi Per-Mathias Høgmo gjerne ville ha en skikkelig tøff og nivåsettende sparringkamp rett i forkant av EM-åpningen mot Italia, kom England-muligheten som sendt fra himmelen.

For den nye generasjonen landslagspillere - de som gleder seg over alt og ennå ikke er blitt blaserte av store opplevelser - vil Wembley-kampen være den mest perfekte inngangen på EM-kvalifiseringen og møtet med Italia.

 KLAR FOT STORKAMP:  Per-Mathias Høgmo og Mats Møller Dæhli. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOT STORKAMP: Per-Mathias Høgmo og Mats Møller Dæhli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

SIST NORGE VAR på Wembley, rett før avreisen til USA-VM 1994, spilte vi 0-0. 19 måneder før det - i oktober 1992 - tok vi ett VM-poeng i London da Kjetil Rekdal feide ballen i krysset og snudde rundjuling til uavgjort med et av sine mest betydningsfulle spark på ballen. Og da Drillos utvalgte beseglet Englands VM-skjebne i Oslo 2. juni 1993 scoret Øyvind Leonhardsen og Lars Bohinen målene i kampen som står som en av de største i den norske fotballhistorien.

Vi har ikke tapt på Wembley siden 1980 (4-0), men det var den gangen spillerne var like interessert i å fotografere hverandre som å varme opp til kampen.

ENGLAND-NORGE 4. september ligger ikke ute på terminlistene hverken til det engelske eller norske fotballforbundet. Ikke ennå. Likevel kan du begynne planleggingen for London-tur og den optimale oppkjøringen til høstens EM-kvalifisering. For kamp blir det - det er bekreftet der slikt blir bekreftet.

Det er av økonomiske pressårsaker bare ikke offisielt ennå.    

 FÅR VIST SEG FRAM:  Omar Elabdellaoui ble kåret til banens beste da klubblaget møtte Bayern München. Nå får han muligheten til å vise seg fram på Wembley. Foto: NTB Scanpix
FÅR VIST SEG FRAM: Omar Elabdellaoui ble kåret til banens beste da klubblaget møtte Bayern München. Nå får han muligheten til å vise seg fram på Wembley. Foto: NTB Scanpix Vis mer