- Norge oppfant hoppsporten

Det er typisk norsk å kjøre stil i idretten.

Det sier idrettshistoriker Finn Olstad til Sportmagasinet, som i dag presenterer et knippe idretter hvor stil og estetikk - det vakre - fremdeles spiller en stor rolle for utfallet.

En turner i et luftig svev over skranken, en gymnasiast i et sprang som likner en hjorts, en kroppsbygger som viser muskler bygget i presis symmetri og en skateboarder som leker seg i kjærlighet til brettet. Ekspertene kommenterer bildene, og forteller oss ting vi kanskje ikke visste.

Som at det vakre ikke nødvendigvis er noe naturlig, men noe som er vokst fram gjennom politisk kamp. Og at det neppe hadde eksistert stilkarakterer i skihopp hvis ikke det hadde vært for Norge.

- Sporten er utformet på norsk grunn og av norske idrettsledere, derfor er det fremdeles en norm om hvordan et skihopp skal se ut. Det skal ikke bare være effektivt, men også estetisk, sier Finn Olstad. En annen idrettshistoriker, Matti Goksøyr, utdyper:

- Det er mange idretter som har vokst fram som todelte, med en hurtighetsdel og en estetisk del. Skøyteløp er et typisk eksempel, med hurtigløp og kunstløp som to adskilte idretter. I Norge vokste det fram en ideologi om at riktig idrett skulle klare å kombinere disse to tingene i én og samme utførelse - god idrett skulle utføres med riktig stil og holdning. Det var vi som «oppfant» skihopping, slår Goksøyr fast.

Sykling og skøyteløp med rak rygg og lengdehopp med strake bein - krav til de dannede menn fra borgerskapet - har forsvunnet ut av idretten. Men Finn Olstad tror holdninger til skjønnhet fremdeles ligger under også i idretter der ikke stilkarakterene avgjør.

- Ta for eksempel fotball: Det effektive kontra det lekne. Kravet om estetikk er som en dypereliggende strøm. Noe det ikke settes ord på.

• Les mer om «Idrett med stil» i Sportmagasinet i Dagbladet i dag.

Estetikk: Toralf Engan slik nordmenn ville ha det. Samlede ski i en kontrollert svev avsluttet med et perfekt telemarknedslag. Foto: Scanpix
Estetikk: Toralf Engan slik nordmenn ville ha det. Samlede ski i en kontrollert svev avsluttet med et perfekt telemarknedslag. Foto: Scanpix Vis mer
Akrobatikk: Stup er både en akrobatisk og estetisk idrett. Den kan sammeliknes med ballett i lufta, i kamp mot tyngdekraften. Kinesiske Jia Tong og Yuan Pei-lin gjør det synkront.
V-stilens far: Svenske Jan Boklöv hadde ikke norske hoppentusiaster i heiagjengen da han mer eller mindre tilfeldig lanserte framtidas hoppstil.