Norge overlegne i ski-VM

Savner du noe tilsvarende en olympisk poengoversikt fra VM? Vi har laget poenglista over nasjonenes innsats så langt i VM!

Én ting er medaljeoversikten i et verdensmesterskap. En helt annen ting er den ulidelig spennende poengoversikten som sportsnerdene leser med vanvittig iver under OL. Utøverne høster ikke bare medaljer i Lekene: Atletene som blir blant de seks beste i sin idrett, blir også belønnet med prestisjetunge, olympiske poeng.

Dagbladet.no har, med fare for å være i overkant nasjonalistiske, laget en poengoversikt fra årets ski-VM i Val di Fiemme. Poengoversikten er laget over samme lest som OL-oversikten:

I olympisk ånd har vi verdsatt et gull med 7 poeng og et sølv med fem. Deretter går det så steg for steg nedover til sjetteplassen som får ett poeng.

Poengvinnere og kanskje medaljevinnere

Kanskje ikke så overraskende, men etter 15 av 18 nordiske skiøvelser troner Norge i ensom majestet på toppen av poengoversikten.

Det er bare en teoretisk mulighet for at Norge ikke skal bli beste poengnasjon: 27 poeng skiller mellom Norge og Tyskland, som er nest beste nasjon på lista vår. Tyskland kan maks ta 38 poeng i de resterende øvelsene. Da må Tyskland vinne firedobbelt både i normalbakken og på femmila. Dét gjør de ikke.

Men ennå kan tyskerne snyte oss for medaljeseieren. Da må de vinne de to gjenværende øvelsene.

Dét er selvfølgelig mulig. Hoppbakkene i Italia har ikke favorisert tyskerne, men med blant andre Sven Hannawald i tilløpet må Tyskland regnes som en av gullfavorittene. Skulle langrennsmaskinen Axel Teichmann følge opp sin strålende VM-innsats med gull på femmila i morgen, går Tyskland forbi Norge på medaljestatistikken. Forutsatt at Norge ikke grafser til seg mer edelt metall, selvfølgelig.

Norge har 22 plasseringer blant de seks beste, mens Tyskland har 18. Ved poenglikhet har vi rangert nasjonen med den beste plasseringen foran andre nasjoner på samme poengsum. Med samme plasseringer går rangeringen alfabetisk.

Her er poengoversikten så langt i VM:

POENGOVERSIKT SKI-VM 2003

Nasjon

Poeng

Norge 

95 

Tyskland 

68 

Estland 

29 

Finland 

28

Russland

28 

Sverige 

24 

Østerrike 

19 

USA 

12 

Japan 

12 

Italia 

11 

Polen 

Canada 

Liechtenstein 

Tsjekkia 

Kazakhstan 

Sveits 

Slovenia 

Hviterussland 

Slovakia 

Ukraina 

HEDER OG ÆRE: Norge har samlet flest poeng og medlajer i ski-VM i Val di Fiemme.