Norge på bakbeina i EM-kvaliken etter uavgjort mot Sverige

Det så lenge lyst ut for et velspillende Norge, men svenskene slo tilbake. Nå er Norge avhengige av andre resultater dersom drømmen om EM-deltagelse skal gå i oppfyllelse

ØYEBLIKKET: Håvard Nordtveit og Rune Almenning Jarstein fortviler etter at Emil Forsberg utlignet for Sverige. Foto: NTB Scanpix.
ØYEBLIKKET: Håvard Nordtveit og Rune Almenning Jarstein fortviler etter at Emil Forsberg utlignet for Sverige. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
  • Sverige - Norge 1-1

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Premissene før «Slaget i Stockholm» var enkle:

Seier, og Norge ville være fullt med i kampen på en EM-plass - og ha alt i egne hender. Tap mot «Söta bror», og drømmen om EM, en turnering Norge ikke har vært i på 19 år (siden EM i 2000), ville være så godt som over. Uavgjort, og Norge ville være bak både Sverige og Romania i jakten på en EM-billett.

Det var 90 nervepirrende minutter vi fikk servert på mektige Friends Arena i den svenske hovedstaden. Men, akkurat som på Ullevaal for et halvt år siden, maktet svenskene å svare. Og etter at Romania gjorde jobben mot Malta, er Norge fremdeles på bakbeina i jakten på en EM-billett.

- Jeg synes vi fortjener å vinne. 110 prosent. Vi driver å tuller på slutten, der vi slipper inn et mål. Så begynner vi å drible på slutten der vi står opp mot deres treigeste stopper. Vi klarer ikke å ta vare på kontringene våre, fortviler King, som ble kåret til banens beste på Dagbladet-børsen.

- Jeg følte at vi hadde EM i hånda. I dag så kaster vi bort sjansen, fortviler Bournemouth-spissen.

Dominerte i Stockholm

De norske gutta spilte godt, og det var en helt annen intensitet enn det var i 2-0-seieren mot Malta torsdag. Lars Lagerbäcks menn var farlige i kontringsspillet, hadde relativt god kontroll defensivt og evnet å holde ballen i laget.

Like før pause, skulle Norge får lønn for strevet.

En forferdelig pasning fra Sverige-kaptein Andreas Granqvist banet vei for en norsk kontring. Joshua King stormet mot det svenske målet, spilte ballen til Martin Ødegaard, som dyttet ballen videre til en helt fri Stefan Johansen.

Norge-kapteinen rullet ballen kontrollert forbi svenske Robin Olsen i Sverige-målet, og Norge fikk en perfekt avslutning på den første omgangen.

MØNSTERKONTRING: Stefan Johansen slapp jubelen løs, og feiret Norges 1-0-scoring med Martin Ødegaard og Sander Berge. Foto: NTB Scanpix.
MØNSTERKONTRING: Stefan Johansen slapp jubelen løs, og feiret Norges 1-0-scoring med Martin Ødegaard og Sander Berge. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Men svenskene brukte ikke lang tid på å svare. De gule og blå kom godt i gang etter hvilen, og et innlegg fra høyre endte hos Alexander Isak inne i Norge-boksen. Mannen Ødegaard har advart om spilte ballen i støtte til Albin Ekdal, som dyttet videre til Emil Forsberg. RB Leipzig-spilleren plasserte ballen enkelt i hjørnet - utagbart for Rune Almenning Jarstein.

Etter utligningen, fortsatte Norge å prøve.

Tarik Elyounoussi entret banen og tilførte laget en ny bakromstrussel etter at Markus Henriksen ble skadet. Lars Lagerbäck var åpenbart ikke fornøyd med uavgjort, og satte også inn Erling Braut Haaland.

TOMMEL OPP: Martin Ødegaard var en av banens desidert beste mot Sverige. Her takker han de fremmøtte supporterne etter kampen. Foto: NTB Scanpix.
TOMMEL OPP: Martin Ødegaard var en av banens desidert beste mot Sverige. Her takker han de fremmøtte supporterne etter kampen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Må ha hjelp

Den norske dominansen til tross, det ble ikke flere scoringer for Norge. Omar Elabdellaoui, Tarik Elyounoussi og Joshua King hadde alle sine muligheter, men den viktige, avgjørende scoringen uteble.

- Jeg synes vi har gjort en bra kamp. Sverige taper aldri her heller, og å ta poeng her er ikke så dumt, sier Lars Lagerbäck etter kampen.

Emil Forsberg, mannen som scoret Sveriges mål, var ikke fornøyd med svenskenes prestasjon.

- Jeg synes ikke vi fortjente å vinne i dag. Vi gjør ikke en god nok innsats for å vinne, sier han ifølge Aftonbladet.

Dermed ble det - en svært god norsk kamp til tross - en bedre dag for Sverige, som fremdeles er på 2. plass i gruppa, to poeng foran Norge. Romania vant 1-0 over Malta tidligere søndag, og sniker seg dermed forbi Norge på tabellen. Rumenerne er poenget bak Sverige og poenget foran Norge.

Tabell
Spania660017-318
Sverige632113-811
Romania631213-710
Norge623111-89
Malta61052-133
Færøyene60063-200

- Det er et greit poeng isolert sett, men det er skuffende nå, sa Ødegaard etter oppgjøret.

Spania festet på sin side ytterligere grep om gruppa med sin 4-0-seier over Færøyene.

Neste gang landslaget samles, i oktober, skal Norge møte Spania hjemme og Romania borte. Deretter venter Malta og Færøyene i de to siste kampene i gruppa.

Med seier i Stockholm ville alt være i Norges hender. Nå må Norge gjøre jobben - og få hjelp av andre for å gå direkte til EM.

PS! Alt håp er ikke ute dersom det ikke skulle bli noen 2. plass på Norge. De to beste lagene går rett til EM, men hvis Norge ikke klarer det, har de mulighet via Nations League. Les mer om det her: