Norge på offensiven igjen

Med Håvard Bøkkos milløp er det meste fortsatt mulig.

UT AV SKYGGEN: Milløpet i VM viser at Håvard Bøkko har tatt et stort steg som skøyteløper. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
UT AV SKYGGEN: Milløpet i VM viser at Håvard Bøkko har tatt et stort steg som skøyteløper. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

VI VAR nok mange som stusset over den skuffende avslutningen av skøyte-EM for noen uker siden da landslagssjef Jarle Pedersen brukte TV-skjermen og åpen mikrofon til å ta et oppgjør med Håvard Bøkkos manglende treningskultur:

_Dette er ikke godt nok av Håvard. Man blir ikke europamester hvis man ikke er god nok på trening, sa Pedersen.

Slike utsagn er standard trenerprat, men slett ikke like opplagt som en offentlig rapport fra et lite skøytemiljø som har vært pint og plaget nettopp i offentligheten de siste to årene.

DE FLESTE trenere ville nok ha valgt å ta den oppklarende praten med sin stjerneutøver bak en lukket dør. For vi som plutselig ble dratt rett inn i en sannsynligvis langvarig intern diskusjon om treningshverdagene til Håvard Bøkko, virket utskjellingen ganske unødvendig. Den stadig dauere 10 000 meter-innsatsen der nede i Italia viste likevel tydelig at Bøkkos skøytekarriere stod på stedet hvil:

•• Han var fortsatt ikke sterk nok for de aller gjeveste medaljene.

Kanskje hadde Bøkko etter flere sesonger i utfordrer-posisjon egentlig nådd grensen? Resultatene fra sist OL fortalte uansett at det slett ikke var gitt at nordmannen skulle fylle opp tomrommet etter Sven Kramer, så hvorfor plage både ham og oss med å spre enda mer dårlig stemning rundt en gammel nasjonalsport som lenge har slitt med omdømmet?

JARLE PEDERSEN må ha tenkt igjennom det før han kritiserte sin eneste stjerneløper, og tilsynelatende har han tenkt godt. Allerede før VM trakk treneren fram Bøkkos bedrete treningsinnsats som grunnlag for litt optimisme. Etterpå går det an å smile enda breiere.

For der Håvard Bøkko selv for noen timer siden ikke helt fikk bestemt seg for om han tapte gullet eller vant sølvet, er det ingen tvil om at VM-innsatsen gjør at han kan konsentrere seg om det siste:

•• Å vinne 10 000 meter under så mye press som i natt, forteller at Bøkko har tatt et avgjørende steg som skøyteløper.

Tross alt er det ikke mer enn ni måneder han bestemte seg for å satse videre på landslaget etter alt Peter Mueller-bråket, og altså bare noen uker siden hele det norske idrettspublikummet ble informert om at samarbeidet med nytrener Pedersen såvisst kunne vært smidigere. Desto bedre er det av utøveren å ta både kjeften og utfordringen for så å presse fram karrierens beste milløp.

I EN IDRETT i ganske rask utvikling, holder selv ikke dette framover. Da er det bra at det lille norske skøytemiljøet i sin første sesong under Jarle Pedersen har vist vilje til å tøye grenser. Nå er Norge endelig inne i testingen av hva kortbane-trening kan tilføre tradisjonell hurtigløp, og konkurrerer allerede jevnere mot nederlenderne og de andre mer eksperimentelle utlendingene.

I dette mesterskapet slo for eksempel Bøkko den unge amerikaneren Jonathan Kuck (20); Sven Kramers siste store utfordrer. Hvordan vi står mot OL-sensasjonen Lee Seung-hoon er det vanskelig å si. Koreaneren valgte å droppe VM etter å ha imponert i Asia-lekene med topp tider og gull både i hurtigløp og kortbane.

FOR et norsk skøytemiljø som har lært seg å takle åpen konfrontasjon i stedet for utmattende baksnakking, er det i hvert fall mulig å komme tilbake.

Det gjorde jo også Russland i helga med Ivan Skobrevs sammenlagtseier 23 år etter datidas kultfigur Nikolaj Guljajev tok det siste russiske VM-gullet.

Neste vinter er det tross alt bare 18 år siden Johann Olav Koss var vår siste verdensmester.