I MÅL: Spillemessig var det strålende og Moi Elyounoussi (liggende) scoret det ene målet som vant kampen. Det er bra. Men enda bedre er det at gruppeleder Norge har mer å gå på. Det lover godt for Lagerbäcks mannskap. Foto: Hans Arne Vedlog.
I MÅL: Spillemessig var det strålende og Moi Elyounoussi (liggende) scoret det ene målet som vant kampen. Det er bra. Men enda bedre er det at gruppeleder Norge har mer å gå på. Det lover godt for Lagerbäcks mannskap. Foto: Hans Arne Vedlog.Vis mer

Norge nærmer seg EM etter 1-0 mot Bulgaria

Norge på vei mot noe stort. Det kan likne på EM-sluttspillet 2020

Norges førsteomgang mot Bulgaria holdt i de fleste sammenhenger meget høyt nivå. Heldigvis har laget mer å gå på.

ULLEVAAL (Dagbladet): Vi møtte ikke en av de store nasjonene, bare så det er sagt. Bulgaria, som en gang var å regne med, er ikke i nærheten det.

VI MØTTE IKKE et lag fra det nest beste sjiktet heller. Jeg tror Norges tøffeste Nations League-utfordrer ville fått store problemer ett nivå høyere opp.

MEN VI SPILTE mot en gruppeleder fra det tredje beste nivået i Europa, laget som slo oss 1–0 i Sofia og som kom til Ullevaal med selvtillit og tre strake seirer. Et lag som ved avspark lå åtte plasser foran oss på FIFA-rankingen (44).

Vi knuste dem.

PÅSTANDENE OM BULGARIAS nivå per dato er en subjektiv analyse, men jeg er rimelig sikker på den holder vann. Forskjellen på Norge og Bulgaria før pause er ingenting å diskutere. Den var enorm. Og fordi det å bryte ned en kompakt, godt organisert og ekstremt defensivt orientert motstander er noe av det vanskeligste som finnes i fotball – jeg har fortsatt minner av Tysklands førsteomgang mot Nord-Irland i EM 2016 på netthinna – er det en stor prestasjon, uavhengig av nivå.

Lars Lagerbäcks Norge leverte den prestasjonen.

Mellom klokka 20.45 og 21.30 tirsdag kveld ga de oss en smak på framtida.

I LARS LAGERBÄCKS 17. kamp som landslagstrener definerte laget hva det faktisk vil si å gi alt for Norge. Ikke sånn å forstå at manglende innsats har vært noe tema på det offensive kladdeføret inn mot Bulgaria-kampen. Det er ikke der fotballskoa har trykket. Det er ikke vilje vi har etterlyst. Men innsats ganger to, med en løpskraft alle kan misunne, også de som spiller på de høyere nivåene, tegner et helt nytt bilde.

Et bilde som bekrefter at en ny lære tar tid.

I dette tilfellet 18 måneder.

Et bilde som forteller at Norge har tatt Lagerbäcks budskap, startet bakfra, fordøyd repetisjonene og endelig også fått ut en solid offensiv i den foredlende enden.

HADDE NORGE SLÅTT Bulgaria 3–0 ville jeg sagt vi hadde berørt taket denne tirsdagskvelden på Ullevaal. Det gjorde vi ikke. Vi spilte en fenomenal første omgang, en solid andre omgang og vant en kamp vi kunne, burde og skulle vunnet mye mer. Men vi gjorde ikke det, vi gjorde dessverre som mot Bulgaria i Sofia og mot Slovenia sist lørdag.

Vi misset de store sjansene.

BJØRN MAARS JOHNSEN var tidlig alene med keeper da vi møtte Bulgaria borte. Han bommet. Tarik Elyounoussi kom tidlig alene med Slovenias keeper. Han bommet også. Og nå sist ble Josh King tidlig spilt blank av Haitam Alesaami, før han helt mot slutten fikk ballen for tomt mål.

Han bommet på begge.

Nei, det er ikke et problem i dag, vi vant jo og leder gruppa.

Men det kan bli det 19. november.

SER MAN MOT Nations Leagues playoff (semifinaler/finale) i mars 2020, EM-garderinga de fire gruppevinnerne har som buffer om de ikke lykkes i den ordinære EM-kvalifiseringa gjennom 2019, er det per dato Israel, Finland og Serbia som ligger i bollen.

To av dem – Finland og Serbia – med store sjanser for å holde tabelltoppen.

FINLAND LEDER MED seks poeng, står igjen med to bortekamper, men slo utfordrer Hellas 2–0 hjemme. De trenger bare ett poeng. Får de ingen må tapet mot Hellas være mindre enn 2-0, eventuelt 3-1, 4–2 o.s.v. på grunn av bortemålsregelen ved innbyrdes oppgjør.

SERBIA STÅR IGJEN med to hjemmekamper og har alt i egne hender. Det lukter semifinale på dem også. Og i gruppa med bare tre lag, C1, ligger det an til matchball mellom Skottland og Israel på Hampden Park 20. november.

Der er det helt åpen.

NORGES GRUPPE, C3, der vi leder med ett scoret mål mer enn Bulgaria, ser slik ut:

 • Norge 9
 • Bulgaria 9
 • Kypros 4
 • Slovenia 1

Kamper igjen: Kypros-Bulgaria, Slovenia-Norge, Bulgaria-Slovenia, Kypros-Norge.

De øvrige gruppene, med tabell, gjenstående kamper (og FIFA-ranking), er som følger:

Gruppe C1:

 • Israel 6 (94)
 • Skottland 3 (39)
 • Albania 3 (57)

Kamper igjen: Albania-Skottland, Skottland-Israel

Gruppe C2:

 • Finland 12 (58)
 • Hellas 6 (42)
 • Ungarn 4 (49)
 • Estland 1 (98)

Kamper igjen: Hellas-Fnland, Ungarn-Estland, Hellas-Estland, Ungarn-Finland.

Gruppe C4

 • Serbia 8 (35)
 • Montenegro 7 (41)
 • Romania 6 (27)
 • Litauen 0 (126)

Kamper igjen: Serbia-Montenegro, Romania-Litauen, Montenegro-Romania, Serbia-Litauen