Norge protesterer mot skøytedrakter

NAGANO (NTB): Norge og Japan har sendt inn protester på de nye skøytedraktene nederlenderne og noen andre brukte under søndagens 5000 meter. Draktene har noen gummistriper som skal gjøre løperen mer aerodynamisk. Ifølge ekspertene opp til tre tidels sekund pr. runde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nederlenderne søkte for lenge siden det internasjonale skøyteforbundet om godkjennelse, men fikk klarsignal til å bruke dem først i går.

Nederland dominerer helt

Etter dagens 5000 meter leverte Norge og Japan i hver sin protest mot de nye skøytedraktene. Nederlenderne dominerte løpet totalt med de nye draktene.

Alle på seierspallen brukte de nye draktene.

Bronsevinner Bart Veldkamp konkurrerer for Belgia, men kommer opprinnelig fra Nederland og samarbeider tett med sine tidligere landsmenn. Han har i tillegg til å skifte skøytedrakt, også skiftet nasjonalitet for å slippe det tøffe nederlandske laguttaket. Det samme har Marnix ten Kortenaar som stiller for Østerrike.

ISU har mye å svar for

Norges trener Svein Håvard Slette sier til VG at han anser at de nye aerodynamiske draktene er i klar konflikt med reglene. Det nederlandske skøytelandslaget fikk først lørdag kveld klarsignal til å bruke draktene, og de andre deltakernasjonene ble ikke informert. Flere av de andre løperne er derfor svært skuffet på ISU som ga tillatelsen.

Protesten fra Norge og Japan vil sannsynligvis ikke nå fram siden ISU ga sin tillatelse før løpet. Protesten vil kun sette saken på dagsorden hos forbund og presse.

- Godkjennelsen kom som en overraskelse, siden innstillingen fra ISUs tekniske komité var å forby de omtalte gummistrikkene, forteller nordmannen i ISUs tekniske komité, Tron Espeli.

Regelverket sier at skøytedrakten ikke skal endre kroppens naturlige former. Hvor grensen går synes derimot som svært usikkert og vil bli sterkt debattert i tiden framover.

Inntil videre får vi bare akseptere at skøyteøvelsene i Nagano-OL tilhører Nederland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer