Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge ramler som en stein på Fifa-rankingen

Aldri falt flere plasser under Drillo.

DÅRLIG FANGST: Rune Almenning Jarstein lå hjelpeløs i målet etter å ha sluppet inn 0-1 mot Hellas. Tapet er bare en av flere grunner til at Norge nå faller kraftig på Fifa-rankingen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DÅRLIG FANGST: Rune Almenning Jarstein lå hjelpeløs i målet etter å ha sluppet inn 0-1 mot Hellas. Tapet er bare en av flere grunner til at Norge nå faller kraftig på Fifa-rankingen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet:)
Det koster å tape landskamper. Og det har Norge gjort litt for ofte det siste året. De ti siste oppgjørene har gitt tre norske seirer, to uavgjort og fem tap.

To av disse ti var EM-kvalifisering - mot Danmark (tap 0-2) og Kypros (seier 3-1) i fjor høst - resten har vært treningskamper. Tre av dem ble til og med spilt uten utenlandsproffer.

Men det tar ikke Fifa-rankingen særlig hensyn til:

Den svake perioden gjør at Norge ramler fra 25. plassen i august til 34. når neste liste offentliggjøres 5. september.

- Norge faller ni plasser, bekrefter rankingeksperten Eduard Ranghiuc.

Innfløkt system
Rumeneren kommer med uoffisielle oppdateringer på den verdensomspennende rangeringen etter hver landskampdato. Den ferskeste bloggen hans ble postet på football-rankings.info i går.

Fifa-rankingen regnes ut fra de fire siste års offisielle landskamper. Motstanderens styrke tas med i betraktningen, og triumfer i kvalifisering teller mer enn privatkamper.

Tre-fire år gamle resultater vektlegges også langt mindre enn de fra de siste 12 måneder.

Nummer 18 i Europa
Kvalifiseringen til VM i Brasil 2014 starter 7. september. Det vakte oppsikt da Norge ble førsteseedet under trekningen sommeren 2011.

Grunnen til seedingen var at Drillo hadde brakt landslaget opp på 11. plass i verden - gjennom strålende privatlandskamper og gode resultater på gunstige tidspunkter.

Norge var den gang den åttende beste nasjonen i Europa, og havnet sånn greit innenfor de ni toppseedete landene.

Når Norge om drøyt to uker presenteres som nummer 34 i verden, er det med 17 europeiske nasjoner foran på lista.

Og førsteseedingen i gruppa ser enda mer heldig ut når både Sveits og Slovenia har klatret forbi Norge. Ved kvalifiseringsstarten er Sveits - opprinnelig tredjeseedet - nummer 20 i verden (14 i Europa), mens Slovenia er 24 (15).

Klatret til 11.
I begge sine perioder har Drillo hatt for vane å holde landslaget trygt inne blant verdens 25 beste nasjoner. Da han tok over fotballflaggskipet på nyåret i 2009, var Norge nummer 59.

Klatringen startet umiddelbart med seier over Tyskland, og to år seinere - i februar 2011 - var Norge helt oppe på 11. plass i den månedlige rangeringen.

Bortsett fra i de første månedene da han tok over for Åge Hareide, har Drillo aldri sett sitt landslag så langt nede som på 34. plass.

- Sveits favoritter
- I mine øyne er Sveits puljefavoritter, sier Canal+-ekspert og tidligere fotballtrener Lars Tjærnås, 20 dager før kvalifiseringsspillet i gruppe E starter.

- Det er nok å se på de resultatene Sveits har hatt den siste tida — seinest mot Kroatia, sier Tjærnås, og snakker om alpelandets 4-2-seier på bortebane 15. august.

- Sveits har bygget på en meget talentfull generasjon, og fått fram sitt beste lag siden midten av 90-tallet. Jeg mener at Norge er outsidere, sammen med Slovenia og Island. Jeg har problemer med å se at vi er særlig bedre enn de to, sier Tjærnås videre.

- Norge har falt 23 plasser på 15 måneder. Skyldes dette at motstanderne nå knekker Drillo-koden?

- For meg handler tilbakegangen mer om eget spill enn hva motstanderen gjør mot oss. Det som var Drillo-fotball under 90-tallet, ser i mange deler av spillet helt forskjellig ut nå, sier Tjærnås.

- Det handler dessverre mest om at vi har et ujevnt og tynt mannskap, med hull i flere avgjørende posisjoner. Og at vi har lang vei å få for å matche en del av de andre på ferdigheter.

- U er bra på Island
Dagbladets kommentator Morten Pedersen er enig:

- Den koden hadde motstanderne løst i 2000. Drillo har forandret seg. Problemet er at vi ikke har gode nok spillere. Utvalget er kanskje det dårligste på 20 år, sier Pedersen.

- Når kvalifiseringen starter i september, er det første gang i min tid som fotballjournalist at vi drar til Island og vil være strålende fornøyd med uavgjort. Sveits har styrket sin favorittstatus i gruppa etter de siste resultatene, legger han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media