Norge raser på FIFA-rankingen før skjebnekampene

Avstanden til Ungarn øker.

JUBEL, MEN FALL:  Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey jublet høyt for scoringen mot Malta på Ullevaal. Likevel er Norge et godt stykke bak Ungarn på neste FIFA-ranking.
JUBEL, MEN FALL: Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey jublet høyt for scoringen mot Malta på Ullevaal. Likevel er Norge et godt stykke bak Ungarn på neste FIFA-ranking.Vis mer

(Dagbladet:) På FIFA-rankingen skilte det bare én plass mellom Ungarn (33) og Norge (34) da playoffoppsettet ble trukket i oktober, men når lagene møtes på Ullevaal torsdag 12. november er den på hele 13 plasser.

Torsdag, altså ei uke før den første kampen, vil nemlig FIFA offentliggjøre sin ranking for november. Der er Ungarn fortsatt nummer 33, mens Norge raser 12 plasser etter de to forrige kampene (2-0-seier mot Malta og 1-2-tap for Italia).

Det viser en prognose fra statistikknettstedet football-rankings.info.

- Godt forberedt Noe av grunnen til Norges fall er at en seier mot Malta ikke gir all verdens belønning, mens vi mister en seier mot Kypros i 2011, siden bare de fire siste års resultater gjelder. I tillegg får gode norske kvalikresultater i henholdsvis oktober 2012 og oktober 2014 mindre innflytelse, siden de nå er rangert som ett år eldre prestasjoner enn de var sist.

Tidligere i dag presenterte Per-Mathias Høgmo den norske landslagstroppen. Under pressekonferansen fikk Norge-sjefen spørsmål om hvordan han vurderer styrkeforholdet mellom de to nasjonene, men da ønsket ikke Høgmo å fortelle.

- Uavhengig av hvem vi møter, er det én ting det handler om: Det er å være godt forberedt. Det gjelder også nå. Derfor er alle typer spekulasjoner på rundt hvor vi ligger på rankingen og styrkeforholdet mellom lagene uinteressant. Vi «kan» Ungarn godt, og vi er forberedt på de to kampene som venter oss, sier Høgmo.

Mener Norge er favoritter Ungarske Peter Kovacs (37), som har spilt de 12 siste årene av karrieren i Norge, kjenner godt til hva som venter Norge neste uke. I motsetning til Høgmo, er ikke den høyreiste spissen redd for å si at Norge er favoritter.

- Rett etter trekningen sa jeg at fordelen var 51-49 favør Norge, og jeg står på at de har en liten fordel. Hvis Norge spiller som de har gjort i de tre siste landskampene, har de en god sjanse til å gå videre, sier Kovacs til Dagbladet.

Sarpsborg 08-angriperen har selv billetten klar til bataljen på Ullevaal om ni dager. Da tror ikke Kovacs at FIFA-rankingen vil bli spesielt synlig.

- For meg personlig betyr ikke verdensrankingen så mye. Det er selvfølgelig ikke positivt at Norge faller så mye på rankingen, men de har spillere i form. Jeg har fått med meg at Marcus (Pedersen) og Moi (Elyounoussi) er tatt ut i troppen. De er begge i kjempeform. Det er veldig positivt for Norge, sier Kovacs, som ikke overraskende kommer til å heie på sitt eget hjemland i playoffen.

- Jeg heier selvfølgelig på Ungarn. Det er lenge siden de var med i et stort mesterskap, sist var i 1986 i Mexico. Det er moro at de kommer til Oslo, og det hadde vært moro om de klarte å kvalifisere seg.