Norge raste 49 plasser på rankingen. Belgia skjøt 65 plasser opp. Her er forklaringen Norge må lære av

Lillebror Belgia har blitt storebror.

(Dagbladet): I 2009 var bunnen nådd. Belgia lå på en skrekkelig 66. plass på FIFA-rankingen. Krisen var et faktum. Det hadde den egentlig vært lenge. Ikke én eneste gang var Belgia topp 40 i verden i den tunge perioden fra 2004 til 2011.

Det var en bekmørk tid for belgisk fotball. Belgia var ikke i et eneste mesterskap etter EM på hjemmebane i 2000 før VM i Brasil i 2014. Da Egil «Drillo» Olsen ledet Norge til en topp 10-plassering på FIFA-rankingen i 2010, lå Belgia på 57. plass.

Både Belgia og Norge slet med mesterskapstørken etter EM i 2000. Men der Norge har vært nær gang på gang, var ikke Belgia i nærheten. Alle målepunkter tydet på at Norge var et bedre landslag enn Belgia. Først i 2013 gikk Belgia forbi Norge på FIFA-rankingen.

Siden har nasjonenes utvikling vært omvendt proporsjonal. Norge gikk fra 9. plass til 67. plass på fire år, som nå har blitt justert til en fortsatt skuffende 51. plass. Belgia gikk på sin side fra 66. plass til 1. plass i samme periode, før Argentina nylig skjøv Belgia ned til 2. plass.

Uansett er Belgia, som Norge møter søndag kl. 18.00, Europas beste lag ifølge FIFA-rankingen og en het gullkandidat i sommerens EM i Frankrike.

Invasjonen av England De siste årenes utvikling er sensasjonell. Belgia har gått fra å være blottet fra verdensstjerner i en periode hvor  Émile Mpenza var lagets eneste stjerne og Thomas Buffel var det eneste framtidshåpet.

Så snudde belgierne alle stener og gravde fram et av verdens beste landslag. Plutselig flommet talentene over. Vincent Kompany dro til Manchester City og satte standarden.

I ettertid har Belgia invadert spesielt Premier League med stjerner som Chelseas Eden Hazard og Thibaut Courtois, Manchester Citys Kevin De Bruyne, Manchester Uniteds Marouane Fellaini, Evertons Romelu Lukaku, Liverpools Christian Benteke, Divock Origi og Simon Mignolet, Tottenhams Mousa Dembélé, Toby Alderweireld og Jan Vertonghen, for å nevne noen av de EM-klare Premier League-stjernene.

En rekke andre er vraket på grunn av den belgiske talenteksplosjonen. I tillegg har belgierne flere stjerner i både italiensk, spansk og russisk fotball.

Så hva har egentlig skjedd med nasjonen som tok sølv i EM i 1980, 4. plass i 1986, men hadde en lang periode hvor de var svakere enn Norge? Hvordan har de gått fra å ha ingen verdensstjerner til så mange at flere blir vraket?

Belgias suksessoppskrift Få nordmenn kjenner belgisk fotball bedre enn Rune Lange (38). Den tidligere norske storscoreren spilte fem sesonger i storklubben Club Brugge, hvor han scoret imponerende 52 mål på 108 kamper. Lange har belgisk kone, er ofte på ferie i Belgia og følger tett med på utviklingen.

- Belgia var veldig gode tidligere, men var lenge nede i en bølgedal. Da de ikke kom til mesterskap i 2002, 2004 eller 2006, gjorde de grep. Nok var nok. Varsellampa lyste. Hva gjør vi galt? spurte de. Belgia tok tak i spillerutviklingen og ungdomsarbeidet. Det høster de frukter av nå, sier Lange til Dagbladet.

- De har tatt tøffe tak i ungdomsarbeidet. Alt er mer profesjonelt nå. Belgierne har fått fram gode akademier. De har fått inn profesjonelle trenere og mye mer kompetanse. I Norge er det ofte foreldre som er trenere og det hele er mer dugnadsbasert, men i Belgia er spillerutviklingen blant de unge på veldig høyt nivå etter at de tok grep. Etter det har det eksplodert. Det flommer over av enorme talenter.

Da Belgias landslag slet som verst, fikk de belgiske klubbene mye kritikk for overdreven importering i belgisk fotball. I den belgiske cupfinalen i 2003 hadde ikke Club Brugges motstanderlag én eneste belgier på laget.

- De hadde et akademi i Elfenbenskysten som de forsynte seg av. Det var billige importspillere, men etter hvert endret holdningen seg. Det handlet om økonomi og om svake resultater for landslaget. Det ble enighet om å satse mer på egne talenter og bruke pengene i spillerutviklingen i stedet for spillerimport.

Langes tips til norske unggutter Lange håper på en tilsvarende utvikling i norsk fotball.

- Det er mulig for Norge å ha en liknende utvikling, og det jobbes bedre nå enn tidligere. Det finnes noen likheter i endringene som er gjort i Norge, selv om vi har en del å gå på i ungdomsarbeidet fortsatt. Samtidig har vi mange spennende talenter på gang, som Martin Samuelsen og Martin Ødegaard.

- Det er viktig å velge riktige klubber, hvor man får spille førstelagsfotball. Man må ikke velge for store klubber, men finne en plass hvor man bli satset på for A-laget. Det er viktig for utviklingen, mener Lange.

LEGENDE I BELGIA: Rune Lange bøttet inn mål i løpet av sine fem sesonger for Club Brugge i Belgia. Han har belgisk kone og har fulgt den belgiske fotballrevolusjonen med glede. Foto: EPA/JOHN THYS
LEGENDE I BELGIA: Rune Lange bøttet inn mål i løpet av sine fem sesonger for Club Brugge i Belgia. Han har belgisk kone og har fulgt den belgiske fotballrevolusjonen med glede. Foto: EPA/JOHN THYS Vis mer

- Tenker du på Ødegaard nå?

- Ja, blant annet. Jeg tror det er bedre å gå for eksempel til Frankrike eller en liknende liga, slik som Eden Hazard gjorde, og så ta steget videre derfra.

Lillebror har blitt storebror Utviklingen i Norge og Belgia har vært omvendt proporsjonal i den siste seksårsperioden. Det samme gjelder forholdet mellom naboene Belgia og Nederland de siste par årene. Nederland har gått fra å være stabilt topp 3 på FIFA-rankingen til å være godt unna topp 10 etter fiaskoen i EM-kvalifisering.

Nå er plutselig lillebror Belgia storebror.

- Det er et makeskifte. Forholdet mellom Belgia og Nederland er litt som Norge og Sverige. Belgia er lillebror, men har tatt over hegemoniet nå og er bedre enn Nederland. Nederlenderne har sovet i timen. De har fokusert veldig på offensiv fotball, men for lite på organisering og det defensive. Vi ser jo hvor mye dårligere Ajax og PSV er internasjonalt enn tidligere. De har hvilt på lauvbærene, mener Lange.

- Belgiske spiller er veldig attraktive nå, og det kommer flere. Dessverre er de litt uheldige med skader for tiden, som Kompany og Lombaerts, men de er definitivt en gullkandidat. Det er nesten EM på hjemmebane, og alt annet enn semifinale vil være en stor skuffelse for Belgia. Kravet er minimum semifinale.

Belgisk kone Langes kone er fra Belgia, og Lange-familien er ofte på besøk i hennes hjemland. I EM i Frankrike håper hele familien på belgisk gull.

- Ja, det er det ingen tvil om. Vi har ringet rundt alle datoene som Belgia skal spille i EM.

- Kanskje dine to døtre får et dilemma når de skal velge mellom Norges og Belgias landslag i framtida?

- Haha, nei jeg tror nok ikke mine to jenter får dilemmaet med å velge mellom Norge og Belgias landslag i framtida. De har arvet mors fotballgener, altså ikke de beste, sier Lange og ler.

- Norge har ofte sett mot Sveits for å lære. Kanskje bør Norge se mot Belgia i stedet?

- Sveits er også et fint og sammenliknbart lands, men det er nok enda bedre å se til Belgia, ja. Jeg tror Norge har en del å lære av Belgia. Vi har jo hatt mange nordmenn i belgisk fotball, men det var før det eksploderte av talenter der, sier 38-åringen

Norge møter Belgia i en privatlandskamp søndag kl. 18.00. For Belgia er det en viktig generalprøve før fotball-EM i Frankrike hvor gull er det store målet. For Per-Mathis Høgmos menn handler det, som så ofte før, om å lære.

HERJER: Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Yannick Carrasco er tre av verdens mest spennende offensive spillere. Foto:  EPA/LAURENT DUBRULE
HERJER: Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Yannick Carrasco er tre av verdens mest spennende offensive spillere. Foto: EPA/LAURENT DUBRULE Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.