Håndball-VM

Norge reagerer

- Kjempetrist, sier Sander Sagosen om Norges kommende motstander.

MULTIKULTURELLE: Qatars landslag stilt opp for nasjonalsang under håndball-VM, men kun et fåtall av spillerne kommer faktisk fra Qatar. Foto: REUTERS/Andrzej Grygiel
MULTIKULTURELLE: Qatars landslag stilt opp for nasjonalsang under håndball-VM, men kun et fåtall av spillerne kommer faktisk fra Qatar. Foto: REUTERS/Andrzej Grygiel Vis mer
Publisert

KATOWICE (Dagbladet): De norske håndballherrene møter VMs store «kjøpelag» i hovedrunden. 13 av spillerne er født i andre land enn Qatar.

- Kjempetrist, sier Sander Sagosen.

Oppgjøret spilles lørdag. Norsk seier betyr at kvartfinaleplassen kan være sikret før mandagskampen mot Tyskland.

Pengene flommer over i Qatar, og spillerne tjener i håndballsammenheng fyrstelig. Årslønn på opp mot 10 millioner kroner er hva mange av dem tilbys.

- Det er kjempetrist at man kan kjøpe seg til en viss suksess. Norges landslag er i hvert fall veldig stolt av å representere landet vårt. Det er en følelse som kommer over penger og alt annet. Når vi tar på oss drakta og ser det norske flagget på brystet, så er det noe spesielt. Men jeg kan ikke si hvordan andre spillere opplever dette i andre land, sier Sander Sagosen til NTB.

TRIST: Sander Sagosen trakk hetta over hodet i kulda i Katowice. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TRIST: Sander Sagosen trakk hetta over hodet i kulda i Katowice. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Spesielt

Heller ikke kaptein Christian O'Sullivan liker opplegget.

- Det er spesielt på et landslag. Det er ikke noe man ser så mye av i håndball. Jeg synes man skal spille for det landet man er født i, så har man klubbhåndballen til det andre, forklarer O'Sullivan til Dagbladet.

IMPONERT: De norske håndballgutta lar seg imponere over en snodig polsk tradisjon. Video: Euronews / Myhrvold Simensen/Skingen Vis mer

Det var foran VM i Qatar i 2015 at Qatar fikk inn en rekke utenlandske spillere. Det betalte seg i en sølvmedalje. Siden har håndballsatsingen blitt skalert ned, og de er ikke lenger en medaljekandidat.

- Det er ikke noe jeg personlig synes hadde vært kjempeinspirerende når man først jobber med landslag, men jeg bryr meg ikke så mye om hva de gjør, sier landslagssjef Jonas Wille.

- Er det mulig å skape det samme samholdet med en slik strategi?

- Absolutt! Klubblag klarer det jo. Men det kan være litt større utfordringer hvis folk har helt forskjellige bakgrunner og kulturer, svarer Wille.

REAGERER: Landslagssjef Jonas Wille under Norges VM-kamp mot Serbia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Landslagssjef Jonas Wille under Norges VM-kamp mot Serbia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Overvekt

Myndighetene i Qatar (vel 300.000 innfødte innbyggere og 2,3 millioner innvandrere) ser på sportslig suksess som et viktig PR-middel. Satsingen på herrehåndball er ikke så mange år gammel, men ble giret opp noen sesonger før VM på hjemmebane i 2015. Der ble det sølv til Qatar.

I årets VM-tropp er det fem qatarer i troppen på 18 mann. De andre er født i disse landene:

  • Fire fra Egypt.
  • Tre fra Tunisia.
  • Tre fra Bosnia-Hercegovina.
  • En fra Cuba.
  • En fra Montenegro.
  • En fra Syria.

Spanjolen Valero Rivera har trent Qatars landslag siden 2013.

TRADISJON: De norske håndballgutta blir satt ut når de presenteres for polsk tradisjonsmat. Vis mer

Åpning

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har hatt et regelverk som gjorde det mulig å spille for et «nytt» landslag etter en pause på tre år. Dette er noe Qatars sportsmyndigheter utnyttet.

Norske Frank Løke fikk i sin tid tilbud om å spille for Qatar, men han takket nei.

NTB har kontaktet Qatars håndballforbund for en kommentar, men ikke mottatt noe svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer