Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge risikerer dop-mistanke

Flere norske langrennsløpere har et naturlig høyt hemoglobin-nivå. Skilandslagets lege, Hans Petter Stokke, frykter at landslaget kan få problemer på grunn av sommelen i FIS.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det internasjonale Skiforbundet (FIS) tester dagen før enkelte verdenscupløp relevante blodverdier hos samtlige løpere. Løpere som måler over det fatsatte grensenivået for hemoglobin, blir innkalt til ny test en time seinere. Er verdiene fortsatt for høye, nektes løperen å starte i rennet og vil bli underlagt ytterligere tester. Løperen må da gjennom en urinprøve.

-  Både regelen og grenseverdiene som er satt, er helt greie. Det som ikke er greit, er håndteringen av løpere som ligger naturlig høyt på hemoglobin-skalaen og følgelig kan bikke over grensa uten å ha gjort noe ulovlig, sier Stokke.

Det er veldokumentert at menneskers naturlige hemoglobin-innhold kan variere sterkt fra person til person. Like godt dokumentert er det at hemoglobinet øker det første døgnet et menneske forflytter seg fra lavlandet og opp i høyden.

-  På det norske landslaget er det enkelte løpere som ligger høyt, bekrefter Stokke.

Frykter episoder

-  Vi søkte sist vinter om et sertifikat for noen få norske løpere. Et sertifikat som bekrefter at de har høye naturlig hemoglobin-verdier, og at en eventuell overskridelse av grenseverdiene derfor kan være naturlig.

-  Og svaret ble?

-  Vi har ikke fått svar. Selv ikke etter en purring har vi hørt noe fra FIS'medisinske komité.

-  Og det bekymrer meg.

-  Frykter du episoder der norske løpere nektes start?

-  Ja, jeg gjør det. Når vi vet at vi har løpere som er født med naturlig høye verdier ville det ikke overraske meg om vi får et tilfelle der en løper overskrider grensen.

Stor belastning

-  Og?

-  Det ville jo ikke tatt seg bra ut. Uansett hvor uskyldig løperen er, blir det selvfølgelig en stor belastning for løperen.

-  Er en startnekt det samme som dop mistanke?

-  Jeg er vel ikke mer naiv enn at jeg nok tror enkelte ville tenkt slik.

-  Kommer dere til å purre på FIS igjen?

-  Jeg tror ikke det. Vi har oversendt våre søknader med full dokumentasjon, og attpåtil purret. Jeg synes det er underlig at vi ikke får svar. Vi vet at en svensk løper har søkt, og fått innvilget, et slikt sertifikat, sier Hans Petter Stokke.

Drikke mye

-  Hva gjør dere for å holde disse løperne på den riktige siden av grensen?

-  Det er ikke stort vi kan gjøre. Det er kroppens egne mekanismer som styrer dette. Forholdsreglene vi kan ta, er å reise ekstra tidlig opp i høyden, hemoglobinnivået stabiliserer seg etter noen få dager. Dessuten må løperne være flinke til å drikke mye.

-  Er det en ekstra belastning for disse løperne å vite at de hele tida balanserer på grensen og risikerer startnekt og mistanke om juks?

-  Selvfølgelig er det det. Og ekstra leit ville det være om en av dem virkelig kom i en slik situasjon. Spesielt for løperen, men også for norsk langrenn.

-  Jeg vil understreke at regelen i utgangspunktet er en god ting.

-  Men det er opp til FIS å sørge for at den ikke rammer uskyldige og skaper skandaler.

-  Og jeg håper FIS ser det ansvaret de har for å unngå en slik situasjon, og tar tak i problemet.

FIS-ANSVAR: - Opp til FIS å sørge for at den ikke rammer uskyldige og skaper skandaler, sier landslagslege Hans Petter Stokke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media