FORNØYDE, TROSS ALT: Andreas Thorkildsen og Norge rykket ned fra superligaen i friidrett. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.
FORNØYDE, TROSS ALT: Andreas Thorkildsen og Norge rykket ned fra superligaen i friidrett. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.Vis mer

Norge rykket ned fra Europas beste pulje

Heller ikke Thorkildsen vant.

||| De norske utøverne i helgens lag-EM i friidrett klarte ikke å beholde plassen blant Europa beste, men de unge norske utøverne rykket ned til 1. divisjon med flagget til topps.

- Jeg er fornøyd og synes laget gjorde en god jobb, men det ble noen flere «stang-ut» på avslutningsdagen søndag enn hva som var tilfelle på lørdagen her på Fana stadion, sa sportssjef Ronny Nilsen til NTB.

Norge endte på 11.-plassen i lagkampen. Finland var bak, mens Hellas også rykket ned.

- Jeg synes det var veldig bra med fire plasseringer blant de tre beste på avslutningsdagen, sa Nilsen.

Han fikk ikke oppleve den seieren de fleste hadde regnet med at Andreas Thorkildsen skulle ta, for vår regjerende EM-, VM- og OL-mester ble slått av tyskeren Matthias De Zordo. Han klarte 83,80 meter og var knappe meteren foran Thorkildsen som innrømmet at krampetendensen fra sist lørdagens Diamond League-stevne i New York nok var en medvirkende årsak til nederlaget.

Christina Vukicevic løp med vrikket ankel, mens klarte likevel en imponerende tredjeplass på korthekken for kvinner med årsbeste og 12,87 sekunder. Den siste pallplassen søndag var det lengdehopperen Margrethe Renstrøm som klarte. Hun ble treer med 6,49 meter.

Grøvdal imponerte mest - Jeg vil si at Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte meg mest. Etter et svakt hinderløp lørdag, kom hun voldsomt tilbake, klarte tredjeplassen på 5000 meter og satte norsk U23-rekord. Imponerende, sa Nilsen.

Nilsen sa også at han selvsagt hadde brukt helgen til å vurdere norske medaljesjanser i Barcelona-EM senere i sommer.

- Vi har to klare medaljekandidater i kappgang. Dessuten mener jeg det er grunn til å betrakte Ezinne Okparaebo, Andreas Thorkildsen, Jaysuma Saidy Ndure og kanskje Urige Buta i maraton som klare medaljekandidater. Jeg tar et lite forbehold når det gjelder Urige Buta, for han må bli norsk statsborger først, sa Nilsen.

Vil rett opp igjen - Vi har et ungt lag, og kvinnene våre presterer veldig bra. Derfor mener jeg målsettingen nå må være å rykke rett opp igjen etter et år i 1. divisjon neste sommer, sa Nilsen.

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at opprykk må være realistisk, for i fjor rykket Sverige ned med 138 poeng, mens vi sikret 175 poeng i år. Dessuten knuste vi Finland i denne lagkampen. Vi har slått fast at vi er best i Norden, sa Nilsen.

Det norske laget fikk en god start lørdag, selv om de unge norske utøverne lå på nest sisteplass rent poengmessig etter åpningsdagen. De aller fleste av de norske utøverne hevet seg og presterte i overkant av hva som var ventet.

- Vi ligger 24 poeng foran det skjemaet jeg hadde satt opp, så jeg synes vi har all grunn til å være veldig fornøyd, sa sportssjef Ronny Nilsen til NTB etter lørdagens øvelser.

Ezinne Okparaebo sto for den beste norske plasseringen lørdag med 2.-plass på 100 meteren med 11,30 sekunder. Ragnhild Kvarberg overbeviste med sterk 3.-plass på 3000 meter og personlig rekord med 9.09,59.

(NTB)