- Norge sakker akterut

Norske klubbspillere er bortskjemte Manglende vilje til å utvikle enkeltspillere Vi er ikke lenger best på treningssiden Spillestilsdebatten overskygger ferdighetsutvikling KIEV (Dagbladet): - Norske klubbspillere er bortskjemte. De tjener for bra og vet for lite om hva som kreves for å nå toppen. Men de tas heller ikke godt nok vare på. - Jeg føler Norge sakker akterut i jobben med å utvikle enkeltspillere, sier landslagets assistenttrener, Harald Aabrekk.

Han er bekymret for en utvikling i norsk fotball, der arbeidet med å utvikle enkeltspillere forsømmes til fordel for det kollektive.

- Vi kan ikke bare snakke om LAGET. Det må bli større aksept for å dyrke individualistene. Hvis verden faktisk er annerledes, så må vi også ta konsekvensen av det her hjemme, sier Aabrekk.

  • Han peker på at norske fotballspillere er blitt mindre attraktive for utenlandske proffklubber, og at det i øyeblikket savnes markante spillertyper som kan løfte landslaget.

  • Norge har ikke en Beckham, som kan prikke inn frispark fra 25 meter eller legge corner på corner akkurat der det forventes. Eller en Zidane, som kan avdekke uante rom med et par effektive finter.

Terpe på trening

Men vi er heller ikke flinke nok til å finne emnene - og finslipe dem, mener Aabrekk.

- Ute dyrkes playmakeren og individualisten i langt større grad. I Norge dyrkes kollektivet, sier Aabrekk.

- En spiss kan gjøre de riktige bevegelsene og ta de riktige løpene i forhold til resten av laget, men så blir han handlingslammet når han skal gjøre de riktige tingene innenfor 16-meteren. Skal han lykkes foran mål i kamp, så må han også terpe på dette og veiledes i treningssituasjoner.

Spesialtrenere

Aabrekk trekker paralleller til England, der flesteparten av Norges utenlandsproffer arbeider.

- Det er ikke så mange år siden vi nærmest så på England som et U-land i treningsarbeid. Nå bygger mange av klubbene akademier for hundrevis av millioner kroner for å ta vare på, og utvikle, talentene. I stedet for å bruke 100 millioner på en spiller, så investerer de 100 millioner i talentutvikling.

- Vi ser også at det rekrutteres enda mer spesifike spesialtrenere, én for spisser, én for forsvarsspillere og så videre, sier Aabrekk.

Bortskjemte

Han ser en annen tendens i Norge.

- Her har jeg inntrykk av at spillerutviklerjobben er på vei ut, etter en periode på 90-tallet da denne funksjonen ble sett på som veldig viktig.

Aabrekk avliver også myten om at Norge er et foregangsland når det gjelder treningskultur og -kvalitet.

- Men vi burde kunne være det. Det er et voldsomt tankekors, påpeker han.

Han fritar heller ikke spillerne for ansvar, tvert imot.

- Norske klubbspillere er bortskjemte. De tjener for bra, og de vet for lite om hvor enormt krevende det er å nå toppen, sier Aabrekk.

Årganger

Eirik Bakke spiller for Leeds, en av klubbene Aabrekk nevner som forbilde i arbeidet med unge spillere. Klubben har dyrket fram egne talenter til å bli storspillere, men også kjøpt inn unge utlendinger, som blant andre Bakke.

- Klubben bruker mye penger på talentutvikling, men går heller ikke av veien for å kjøpe en etablert storspiller om det skulle være nødvendig. Mye handler om kvaliteten på de årgangene som kommer bak. I øyeblikket ser det ikke ut til å komme en ny generasjon av spillere som Smith, Harte og Kewell, sier Bakke.

- Det ideelle er vel kombinasjonen av egne talenter og muligheten til å kunne kjøpe, mener Bakke.

SKEPTISK: Sjefsduoen på landslaget, Harald Aabrekk og Nils Johan Semb, etterlyser markante typer på landslaget. Aarbrekk mener Norge ikke er flinke nok til å dyrke dem.
<B>FOREDLET:</B> Leeds er en foregangsklubb i arbeidet med yngre spillere. Klubben dyrker fram egne stjerner - eller foredler innkjøpte unggutter, som Erik Bakke.