Norge seedet i fotball-EM

Geneve (NTB-Reuters): Norge er en av ni seedede nasjoner foran trekningen av neste EM-kvalifisering i fotball. VM-arrangør Frankrike er derimot ikke toppseedet i trekningen 18. januar.

Som toppseedet slipper Norge å møte Tyskland, Spania, Romania, Jugoslavia, Russland, Italia, England eller VM-motstander Skottland. Seedingen er basert på resultatene i siste EM- og VM-kvalifisering.

Norge tok 20 poeng på ti kamper i EM-kvalifiseringen, og 20 poeng på åtte kamper i VM-kvalifiseringen. Plassen som toppseedet var dermed sikker.

Frankrike er nummer sju på Fifa-rankingen, men lider under at laget ikke spilte kvalifiseringskamper til VM på hjemmebane. Laget kvalifiserte seg til EM i England som gruppetoer, men hadde ikke nok poeng til å slå koeffisienten til de ni beste.

Vurderte kriteriene

Uefas generalsekretær Gerhard Aigner innrømmer at man vurderte å endre kriteriene for å få med Frankrike, men sier at det ikke var noen utvei.

- Vi prøvde å regne inn resultatene fra kvalifiseringen til USA-VM, men det sendte Frankrike enda lenger ned på lista. Frankrike er en av de store nasjonene, men vi kan ikke seede dem uten basis i resultater, sier han.

- Vi kommer til å se dumme ut dersom Frankrike vinner VM i juli, men vi må ha visse kriterier for seedingen.

49 deltakerland skal deles inn i fem grupper ä fem lag, og fire grupper ä seks lag. Vertsnasjonene Nederland og Belgia er automatisk kvalifisert. De får med seg de ni gruppevinnerne og toeren med best statistikk. De åtte andre toerne møtes to og to om de fire siste EM-plassene.

Nåløyet blir trangt nok, særlig i gruppa der Frankrike blir laget fra seedingsnivå to.