FRANSK BYTTEDYR: Linn Jørum Sulland fester grepet om Allison Pineau under gårsdagens norske 11-målsutklassing av Frankrike. Svenskene tapte med sju mål mot Frankrike, og må slå Norge i kveld for å ha sjanse på EM-semifinale. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / NTB SCANPIX
FRANSK BYTTEDYR: Linn Jørum Sulland fester grepet om Allison Pineau under gårsdagens norske 11-målsutklassing av Frankrike. Svenskene tapte med sju mål mot Frankrike, og må slå Norge i kveld for å ha sjanse på EM-semifinale. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Norge ser ut som de leker med byttene sine

Svenskene sliter med EM-håpet før kveldens kamp.

• Følg Norge - Sverige i vårt livestudio klokka 18.10!

(Dagbladet): I kveld møter de norske håndballjentene Sverige i EM i Serbia. En nabokamp som ikke bare kan sikre norsk semifinaleplass, mens også en kamp svenskene er nødt til å vinne for å holde liv i sitt håp om avansement.

Optimismen står ikke akkurat i taket på østsiden av grensa.

Expressens håndballkommentator Åsa Josefsson syntes det så ut som de norske jentene «lo litt inni seg» da de lot Frankrike ta ledelsen 6-4 tidlig i gårsdagens kamp.

«At de hadde gitt motstanderen sin et falsk håp for så å legge inn et ekstra gir og til slutt vinne med elleve mål. Ja, hvorfor skal man da tro på Sverige i dag? Mot et Norge som ser ut til å leke med byttene sine, og som i kveld kan sikre en semifinaleplass? Tja, det måtte vel være ikke-logikken - at absolutt ingenting taler for det», skriver Josefsson.

Men ser det virkelig så mørkt ut med svenske briller?

- VERDENS VANSKELIGSTE: Sveriges forsvarsgeneral Sabina Jacobsen mener Heidi Løke «løper slalåm mellom forsvarerne». Foto: MARKO DROBNJAKOVIC / AP / NTB SCANPIX
- VERDENS VANSKELIGSTE: Sveriges forsvarsgeneral Sabina Jacobsen mener Heidi Løke «løper slalåm mellom forsvarerne». Foto: MARKO DROBNJAKOVIC / AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Det skal så utrolig mye til. Det eneste vi lever på er at det skjedde i EM, sier Josefsson til Dagbladet.

Sverige slo Norge 24-19 på Lillehammer i 2010-EM, og tok seg til finalen der det ble norsk femmålsseier.

«Bragden i Beograd» Josefsson trekker fram det store gjennombruddet til keeper Cecilia Grubbström og fullklaff for stjernene Isabella Guldén og Linnea Torstensson som grunner til sjokkseieren på Lillehammer.

Skal det bli ny sensasjon i kveld må det klaffe for alle de svenske spillerne på én gang.

- Laget har ny trener, og man merker at spillet ikke riktig har satt seg. Det er tydelig at angrepsspillet ikke har fungert. Det har blitt veldig få kant- og kontringsmål, og nå møter de et lag som er veldig gode på akkurat det, sier Josefsson.

- Vi håper på «Bragden i Beograd», sier Josefsson og sammenlikner en svensk seier i kveld med fotballmirakelet fra oktober, da Sverige lå under 4-0, men klarte uavgjort 4-4 borte mot Tyskland i Berlin.

Håper på formsvikt Den svenske strekspilleren Ulrika Ågren lanserer en håpefull teori som kan gi svensk suksess i kveld mot de regjerende EM-, VM- og OL-mesterene.

- De har vunnet alt, men alle får en «dipp» i en turnering og det er bare å håpe at Norge får sin mot oss, sier Ågren til Expressen.

SVENSKESJOKKET: Gro Hammerseng og Norge ble slått med fem mål av Sverige i Håkons Hall i Lillehammer under EM 2010. Det har ikke skjedd igjen siden. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
SVENSKESJOKKET: Gro Hammerseng og Norge ble slått med fem mål av Sverige i Håkons Hall i Lillehammer under EM 2010. Det har ikke skjedd igjen siden. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Vis mer

Hun så kanskje ikke de tre første norske kampene, som selv om de ga tre seirer må kunne beskrives som solid under det norske toppnivået. Norge kan ha gjort unna «dippene» sine tidlig i mesterskapet.

Og grunnen til nettopp det, får Aftonbladet forklart fra Norges svenske keepertrener Mats Olsson.

- Vi har trent mye fysisk og tungt langt inn i turneringen. Noen av de kampfrie dagene har vi til og med kjørt to økter. Men på søndag hvilte vi, og da løsnet det. Vi blir bare sterkere og sterkere jo lengre inn i turneringen vi kommer, sier Olsson.

Det er en metode Norge har brukt tidligere med stort hell, så seint som i London-OL der det også startet litt treigt, men endte med gull.

- Løke vanskeligst i verden Svenskene har også stor respekt for norske enkeltspillere. Storskytteren Linnea Torstensson har ikke noen oppskrift på hvordan hun skal lure Katrine Lunde i det norske målet.

- Hun har opparbeidet seg et mentalt overtak på ... verden. Hun er tilpasningsdyktig, god til å studere motstanderne og har veldig bra teknikk, sier Torstensson til Aftonbladet.

Også Heidi Løke er fryktet av svenskene.

- Hun er veldig bevegelig, er overalt og vil ha ballen hele tida. Og så er hun eksplosiv og kan skyte med begge hendene, sier Torstensson.

- Løke er den vanskeligste i verden å møte. Hun løper slalåm mellom forsvarerne. Og så er hun så jævla sterk og har lavt tyngdepunkt, sier Sveriges forsvarsgeneral Sabina Jacobsen.

Alt ligger til rette for en morsom kveld sett med norske øyne. Men som Expressens Åsa Josefsson skriver:

«Absolutt ingenting tyder på at svenskene kan slå Norge i dag - og det er vel bare det som gjør at det kan skje.»