Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk OL-hjelp til Kina:

Norge signerer ski-avtale med Kina før vinter-OL. Skal hjelpe stormakten til å vinne medaljer på hjemmebane

Under istida mellom Norge og Kina har IOC-veteran Gerhard Heiberg forhandlet fram en av tidenes største skisatsninger i all hemmelighet: Nå skal Norge sikre kinesiske OL-medaljer på hjemmebane.

JUBELSCENER: Kinesiske Man Dandan vant kvinnesprinten under det asiatiske mesterskapet i Sapporo i februar. Nå vil Kina vinne OL-medaljer på hjemmebane med norsk hjelp. Foto: Xinhua / Liao Yujie / NTB Scanpix
JUBELSCENER: Kinesiske Man Dandan vant kvinnesprinten under det asiatiske mesterskapet i Sapporo i februar. Nå vil Kina vinne OL-medaljer på hjemmebane med norsk hjelp. Foto: Xinhua / Liao Yujie / NTB Scanpix Vis mer

BEIJING / OSLO (Dagbladet): Kan framtidas Marit Bjørgen komme fra Kina? Den neste Mosvik-ekspressen komme fra Beijing?

Den øverste politiske ledelsen i Kina vil ha Norges hjelp når de skal få 300 millioner kinesere til å begynne med vinteridrett, og til å sile ut og utvikle de største talentene.

Målet er medaljer i OL på hjemmebane.

Når Erna Solberg ankommer Beijing fredag morgen, skriver Kina og Norge under på en avtale om et omfattende samarbeid som Kina har tatt initiativet til. (Les deler av avtalen i bunnen av saken).

Kinesiske myndigheter venter seg store ting fra Norge, ifølge IOC-medlemmet og Kina-venn Gerhard Heiberg, som har vært avtalens norske fødselshjelper.

- Det haster for kineserne å komme i gang. Det er ikke måte på hva de forventer at Norge skal kunne bidra med, sier Heiberg til Dagbladet.

PRESENTERTE OL-PLAN: Under vinter-OL i Sotsji i 2014 presenterte Gerhard Heiberg Oslos OL-søknad, et OL det ikke ble noe av. I kulissene har han vært med å framforhandle ski-avtale med Kina. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESENTERTE OL-PLAN: Under vinter-OL i Sotsji i 2014 presenterte Gerhard Heiberg Oslos OL-søknad, et OL det ikke ble noe av. I kulissene har han vært med å framforhandle ski-avtale med Kina. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kontakt med presidentens nærmeste

Da menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, brøt Kina all politisk kontakt med Norge. Etter seks år med istid kom UD og Kina i desember fram til en felles uttalelse om at forholdet skulle normaliseres. Men Gerhard Heiberg har under hele isfronten holdt kontakten med den kinesiske ledelsen.

- Jeg har klart å holde de gode relasjoner til idretten i Kina ved like i de seks åra hvor det ikke har vært en politisk tilnærming. Det skyldes at jeg har kjent president Xi Jingping og hans nærmeste fra OL i Beijing i 2008. Den gang var Jingping visepresident, forteller han.

Da den politiske kontakten mellom Norge og Kina ble gjennopptatt, tok Heiberg kontakt med Kinas minister for idrett og sport, Gou Zhongwen, som også er president i den nasjonale olympiske komité i Kina.

- Det var hans initiativ at de ville ha et langt mer forpliktende og nærmere samarbeid på idrettssiden. Spesielt gjelder dette vinteridrett og ski hvor de godt vet at Norge er en ledende nasjon. Vi satt sammen og formulerte en vidtgående avtale, forteller Heiberg til Dagbladet.

Vil ha 300 millioner til å drive med vintersport

Omfanget er mildt sagt stort.

- Den kinesiske presidenten har sagt at det er viktig for de 300 millioner kineserne som bor i områder i Kina der det er mulig å drive vinteridrett, at de blir lært opp i dette. På den måten kan de drive idrett ikke bare om sommeren. Han ser på det som en stor mulighet for kineserne å komme inn i vinteridrett og øke interessen for OL i 2022.

- De vil at vi skal bringe det langt framover. Nå lages løyper, heiser for alpin, baner for skiskyting. De er på full fart, og her skal vi bidra slik at menneskene får interessen og vil drive disse idrettene.

BEIJING-OL: Her sitter Gerhard Heiberg på tribunen under sommer-OL i Beijing i 2008. Foto: NTB scanpix
BEIJING-OL: Her sitter Gerhard Heiberg på tribunen under sommer-OL i Beijing i 2008. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Så vil kineserne gjerne ha norske ledere, instruktører og folk som da kan bidra til å utvikle vinteridrett på snø i Kina. De forventer at vi kan sende ledere og instruktører som kan bidra til å fremme dette, forteller han.

Også når det kommer til utvelgelsen av talenter ønsker Kina norsk hjelp.

- De forventer også at norske trenere, ledere, instruktører, osv skal hjelpe kineserne så fort som mulig til å peke ut hvilke utøvere de har tro på når det gjelder deltakelse og medalje i 2022. De mener at nordmenn burde være flinke til å se på dagens unge utøvere hvilke som vil være gode medaljekandidater. Til det har jeg sagt «ja» det skal vi gjøre, sier Heiberg, og fortsetter.

- Så var spørsmålet om jeg trodde noen norske utøvere på høyt plan kunne tenke seg og komme å trene kinesiske utøvere samt trene sammen med de kinesiske utøverne. Det har jeg også sagt ja til, for jeg vet at det er interessant for flere. Det blir en del av avtalen, sier Heiberg.

Treningsleir i Norge

Det kinesiske sportsuniversitetet ønsker også et samarbeid med Norges idrettshøyskole for å kunne sende elever og lærere til Norge for å lære. I tillegg ønsker de seg norske forelesere til Beijing.

Men det stopper ikke der:

Kineserne vil også opprette en treningsleir i Norge for sine utøvere, hvor de kan bo og trene.

- Dette gjelder både for breddeidretten, og for de utøvere som kan være medaljekandidater i 2022, forklarer Heiberg.

Avtalen som undertegnes i morgen er formelt sett mellom det norske kulturdepartementet og den kinesiske sportsadministrasjonen som er tilsvarende nivå i Kina.

Telemark inn på OL-programmet?

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, er positiv til et Kina-samarbeid.

- Når vi selv ikke ble noen OL2022-søker har Skiforbundet sagt at et samarbeid med Kina åpner muligheter. Som en stor skinasjon vil vi utvikle skisporten over hele verden - også der sporten ikke er veldig utviklet fra før. Et samarbeid åpner et nytt marked, og har et stort sportslig potensial, sier Røste til Dagbladet.

Skipresidenten forteller at et samarbeid med Kina så langt hovedsakelig er på tre områder:

IKKE MANGE HEMMELIGHETER: - Vi har ikke så mange hemmeligehter, sier president i Norges skiforbund, Erik Røste.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE MANGE HEMMELIGHETER: - Vi har ikke så mange hemmeligehter, sier president i Norges skiforbund, Erik Røste.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

1. Bidra med norske skitrenere til Kina fram til 2022.

2. Dialog om telemark-sporten. Samarbeid, utvikling, historie, tradisjon og kultur. Få telemark inn på OL-programmet.

3. Prosjektet Snow for the Future. Bedre og mer miljøvennlig snøproduksjon.

Norge regnes på verdensbasis som et land langt framme i utviklingen av skisporten - og derfor er interessen fra andre nasjoner stor.

- Jeg ser bare positive sider ved et sportslig samarbeid med Kina. Norges Skiforbund er åpne og vi har hele tiden et ønske om at andre nasjoner også utvikler seg, sier Røste.

- Du er ikke redd for å dele idrettshemmeligheter med Kina?

- Vi har ikke så mange hemmeligheter. Gevinsten for Norge er større ved å være åpne og inkluderende, framfor å være lukket. Vi ønsker alle å bidra for en bedre skisport. Det har vi blant annet vist gjennom åpne juniorsamlinger der andre nasjoner er velkomne til å se hvordan vi trener. Der har blant annet Marit Bjørgen og Petter Northug bidratt og vist sine treningsmetoder, sier Røste.

- Jeg ønsker å presisere at Norges Skiforbund ikke sitter på noen fasit når det gjelder trening og utvikling av skisporten, men vi ønsker å bidra, dele kunnskap og erfaringer med andre.

Hva får Norge?

President i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt, bekrefter til Dagbladet at han kjenner til den enorme interessen fra Kina.

- Etter at forholdet mellom Norge har Kina har løst seg opp, så er det kommet en god del forespørsler til norske særforbund, sier Tvedt.

- Det er økende interesse for kontakt fra kinesisk side. Det er ingen tvil om at både Norge og Kina ser at det er et stort potensial for å utvikle idrett, og samtidig ligger det muligheter for den norske skiindustrien, sier idrettspresidenten.

VERDT Å UTVIDE INTERESSEN: Idrettspresident Tom Tvedt mener avtalen blir positivt for vintersporten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VERDT Å UTVIDE INTERESSEN: Idrettspresident Tom Tvedt mener avtalen blir positivt for vintersporten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Du er ikke redd for å at Kina skal ta over Norges posisjon i for eksempel langrenn?

- Som vinteridrettsnasjon er det en fordel å utvide interessen og skape engasjement over hele verden - også i Kina og Sør-Korea, sier Tvedt.

- Hva får Norge ut av samarbeidet?

- Kineserne er sterke i sommeridretter og ønsker nok å få til kunnskapsoverføring fra Norge på vinteridrett. Hvis jeg ville bli verdens beste i vinteridrett, så ville jeg brukt tid på å oppsøke verdens beste trenere og utøvere. Her er Norge i fremste rekke og en naturlig samarbeidspartner. Dette handler om at alle vil bli bedre - og å gjøre andre bedre. Jeg regner også med at alle de rundt 300 millioner kinesere som skal gå på ski trenger utstyr, forteller Tvedt.

Idrettspresidenten mener det ikke er problematisk med et sportslig samarbeid med kineserne, til tross for et kjøling politisk forhold gjennom en periode.

- Politikk må være politikk. For oss handler det om idrett og det å utvikle utøvere. Vi ønsker å dele vår kunnskap og erfaringer for morgendagens utøvere og ledere. Vi er opptatt av skape aktivitet, sier idrettspresidenten.

Politisk good-will

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, som sitter på flyet på vei til USA, skriver i en-post til Dagbladet at avtalen ikke har konkrete økonomiske rammer, men det fremgår av avtalen at den avtaleparten som etterspør assistanse, også dekker kostnadene forbundet med assistansen.

- Hva får Norge igjen for å gjøre Kina gode på ski?

- Det er i Norges interesse at skisporten får større internasjonal utbredelse, både som toppidrett og breddeidrett. Dersom Norge kan bidra til at en liten andel av Kinas store befolkning får øynene opp for skiidrett, har vi gitt et viktig bidrag til skisportens fremtid og vekst, svarer kulturministeren.

NORMALISERE FORHOLDET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener avtalen kan bidra til et normalisert forhold til Kina som land.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NORMALISERE FORHOLDET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener avtalen kan bidra til et normalisert forhold til Kina som land.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Gjennom et samarbeid med Kina innenfor vinteridrett vil Norge og norsk idrett kunne knytte bånd som på sikt vil kunne gi Norge fordeler. F.eks. vil Kina potensielt være et stort marked for norske utstyrsleverandører innenfor vinteridrett.

- Hva har vært deres motivasjon til å inngå avtalen?

- Avtalen har vært ønsket og initiert fra idrettens side. Regjeringen ønsker å støtte opp under dette og samtidig bidra til et normalisert forhold til Kina som land.

- Hvor mye politisk good-will gir et slik idrettssamarbeid?

- Denne avtalen vil bidra til å styrke Norges bilaterale relasjoner med et svært viktig land, ikke bare på idrettsområdet, men også generelt. Oppfølging av avtalen vil være et tema når jeg møter kinesiske myndigheter i forbindelse med mitt besøk til Kina i mai.

Vil utvide
Idrettene det er snakk om er først og fremst langrenn, skiskyting, snowboard og skihopp.

- De vil ha et nærmere samarbeid på andre områder også, det gjelder sommeridretter, men kanskje først og fremst antidoping. Kineserne står i kø for å komme til Norge. Avtalen skal dekke store områder, men vi må begrense oss slik at vi ikke tar oss vann over hodet. Vi må få tak i klubber og se hva vi har av ressurser og se på finansieringen. Dette er ingen gave fra Norge, men et nært samarbeid i både Kina og Norges interesse. Det går på det menneskelige og i spørsmålet om menneskerettigheter kan vi på idrettens side bidra positivt, mener Heiberg, som rett over påske vil samle UD, Kulturdepartementet og idretten til et samordningsmøte.

- Det er idretten og Norges olympiske komiten som må stå for dette. Vi vil kalle sammen et møte slik at vi får koordinert dette, så får vi sende en delegasjon til Kina for å gå mer i detalj. Kulturministeren skal dra ned i mai for å eventuelt underskrive en eventuelt dypere avtale, sier han.