Norsk OL-hjelp til Kina:

Norge signerer ski-avtale med Kina før vinter-OL. Skal hjelpe stormakten til å vinne medaljer på hjemmebane

Under istida mellom Norge og Kina har IOC-veteran Gerhard Heiberg forhandlet fram en av tidenes største skisatsninger i all hemmelighet: Nå skal Norge sikre kinesiske OL-medaljer på hjemmebane.

JUBELSCENER: Kinesiske Man Dandan vant kvinnesprinten under det asiatiske mesterskapet i Sapporo i februar. Nå vil Kina vinne OL-medaljer på hjemmebane med norsk hjelp. Foto: Xinhua / Liao Yujie / NTB Scanpix
JUBELSCENER: Kinesiske Man Dandan vant kvinnesprinten under det asiatiske mesterskapet i Sapporo i februar. Nå vil Kina vinne OL-medaljer på hjemmebane med norsk hjelp. Foto: Xinhua / Liao Yujie / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING / OSLO (Dagbladet): Kan framtidas Marit Bjørgen komme fra Kina? Den neste Mosvik-ekspressen komme fra Beijing?

Den øverste politiske ledelsen i Kina vil ha Norges hjelp når de skal få 300 millioner kinesere til å begynne med vinteridrett, og til å sile ut og utvikle de største talentene.

Målet er medaljer i OL på hjemmebane.

Når Erna Solberg ankommer Beijing fredag morgen, skriver Kina og Norge under på en avtale om et omfattende samarbeid som Kina har tatt initiativet til. (Les deler av avtalen i bunnen av saken).

Kinesiske myndigheter venter seg store ting fra Norge, ifølge IOC-medlemmet og Kina-venn Gerhard Heiberg, som har vært avtalens norske fødselshjelper.

- Det haster for kineserne å komme i gang. Det er ikke måte på hva de forventer at Norge skal kunne bidra med, sier Heiberg til Dagbladet.

Kontakt med presidentens nærmeste

Da menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, brøt Kina all politisk kontakt med Norge. Etter seks år med istid kom UD og Kina i desember fram til en felles uttalelse om at forholdet skulle normaliseres. Men Gerhard Heiberg har under hele isfronten holdt kontakten med den kinesiske ledelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer