Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge sikret historisk OL-gull, da Bjørndalen ble tidenes mestvinnende vinterolympier

Maktdemonstrasjon av de norske skiskytterne.

BLE HISTORISKE: Det norske miksstafettlaget vant OL-historiens første utgave av konkurransen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
BLE HISTORISKE: Det norske miksstafettlaget vant OL-historiens første utgave av konkurransen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fire fantastiske etapper, kunne det norske laget juble for et historisk OL-gull på Laura skistadion.

Ole Einar Bjørndalen sendte Emil Hegle Svendsen ut på ankeretappen med over 40 sekunders ledelse ned til tsjekkiske Ondrej Moravec på 2. plass.

Super-Svendsen holdt nervene i sjakk, og feiret det norske gullet allerede etter siste skyting.

Gullet som sørget for at Bjørndalen passerte Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende vinterolympier. Førstnevnte står nå med 13, mot Dæhlies 12.

- Det var moro å være på laget i dag. Alle gjorde det utrolig bra. Det var veldig gøy. Å gå miksstafett er noe av det morsomste vi gjør, sier Bjørndalen til TV 2.

- Stemningen er helt utrolig, det er deilig å ha publikum på sin side, legger Bjørndalen til.

Drama Det var flere historiske aspekt ved skiskytternes miksstaffet.

LYKKERUS: Tiril Eckhoff, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen smilte bredt på blomsterseremonien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbaldet.
LYKKERUS: Tiril Eckhoff, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen smilte bredt på blomsterseremonien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbaldet. Vis mer

Norge vant øvelsen i VM i Nove Mesto i fjor, men i ettermiddag jaktet Tora Berger, Tiril Eckhoff, Bjørndalen og Svendsen gullet da grenen sto på OL-programmet for aller første gang.

Først ut for Norge var nevnte Berger og deretter Eckhoff, ettersom jentene startet stafetten med hver sin seks kilometer lange etappe.

De to norske gullhåpene satte seg umiddelbart i respekt. Først var det Berger som avsluttet sin etappe med en helt rå sisterunde, noe som førte til at 23 år gamle Eckhoff kunne veksle ut i tet - 2.3 sekunder foran Italia.

- Det var nervepirrende. Jeg var den eneste som leverte bare sånn hallveis på standplass. Men dette var utrolig bra, sier Berger til TV 2.

Bærum-jenta Eckhoff tok en overraskende bronse på fellesstarten for knappe 48 timer siden, men viste at det ikke var noe tilfeldig blaff.

Ti av ti blinker ble klinket rett ned, og dermed kunne hun overlate ansvaret med å bringe edelt metall hjem til Norge til Ole Einar Bjørndalen.

AVGJORDE: Emil Hegle Svendsen gikk ut i tet etter at de tre norske før ham slrget for et strålende utgangspunkt. Det utnyttet han til det fulle ved å skyte ti av ti blinker rett ned, og skøyte inn til gull. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
AVGJORDE: Emil Hegle Svendsen gikk ut i tet etter at de tre norske før ham slrget for et strålende utgangspunkt. Det utnyttet han til det fulle ved å skyte ti av ti blinker rett ned, og skøyte inn til gull. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få gå her i dag med disse flotte menneskene. Dette er stort, sier Eckhoff til TV 2.

Bjørndalens råskap 40 år gamle Bjørndalen, som med det norske gullet i kveld ble tidenes mestvinnende vinterolympier, la ut på et nervepirrende oppgjør mot tsjekkiske Jakob Faouk.

1.1 sekund skilte de to - i favør tsjekkeren. Det syntes ikke kongen av skiskyting - Ole Einar Bjørndalen - noe om. Det viste han ved å levere en praktetappe, som inkluderte to fulle hus - og monsterfart i langrennssporet.

Med det var minus 1.1 sekund blitt til pluss 43.1 - i løpet av 6.5 kilometer på den 3. etappen.

Helten fra gårsdagens fellestart, Emil Hegle Svendsen, kjente godt til premissene før hans ankeretappe: Muligheten til å sikre Norge et nytt, historisk OL-gull var unik.

Maktdemonstrasjon Det gjorde samtidig at presset på den 28 år gamle trønderen var enormt.

Med en normalt god etappe ville Hegle Svenden sørge for gulljubel blant medlemmene av hele det idrettsgale Norge og i tillegg ville han gi lagkamerat Bjørndalen mulighet til å påberobe seg den utrolige retten til å kalle seg tidenes mestvinnende vinterolympier.

Men drøye 40 sekunder bak jaktet en bunnsolid tsjekker ved navn Ondrej Moravec, mens Italia, Tyskland og Frankrike også ønsket å sette en effektiv stopper for den norske moroa.

En for historiebøkene Hegle Svendsen var imidlertid ikke satt opp på den mentalt krevende ankeretappen for ingenting.

JUBLET: Tora Berger og Tiril Eckhoff kunne juble sammen med støtteapparatet da Emil HJegle Svendsen sikret norsk gull på overlegent vis på siste skyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JUBLET: Tora Berger og Tiril Eckhoff kunne juble sammen med støtteapparatet da Emil HJegle Svendsen sikret norsk gull på overlegent vis på siste skyting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

I ensom majestet entret han standplass til første skyting. Det var helt stille på stadion. Man kunne nesten høre pulsslagene til norske skiskytterstjerna slå.

Han lot seg imidlertid ikke affisere. Fem skudd. Fem treff. Ut i ledelse.

Det gjensto bare én runde. Én runde som kom til å avgjøre forskjellen på norsk suksess eller fiasko.

Mens hele Norge holdt pusten, holdt Hegle Svendsen farten oppe i sporet.

Inn til siste skyting kom han igjen alene. Og igjen holdt han hodet kaldt. Ekstremt kaldt.

Fem nye skudd. Fem nye treff. Hegle Svendsen hadde gjort det. Han hadde sikret Norge historiens første OL-gull i miksstafett.

Og han visste det selv. Han viste det med å ta seg tid til å snu seg mot publikum, løfte hendene i været og juble. Et øyeblikk for historiebøkene.

P.S: Tsjekkia tok 2. plassen (+32.6), mens Italia (+58.2) gikk inn til bronse.

Hele Norges coronakart