SEIER: De norske spillerne jubler etter å ha slått Nederland og sikret plass i VM neste år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SEIER: De norske spillerne jubler etter å ha slått Nederland og sikret plass i VM neste år. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge vant 2-1 mot Nederland

Norge sjokkerte EM-vinnerne og sikret VM- og OL-billett

En norsk drømmeåpning sørget for 2-1-seier mot Nederland.

  • Norge - Nederland 2-1 (2-1)

INTILITY ARENA (Dagbladet): Alt sto på spill da det norske kvinnelandslaget tok imot Nederland i den siste VM-kvalikkampen tirsdag kveld.

Med seier ville Norge gå direkte til neste års VM i Frankrike og OL i 2020, med tap eller uavgjort kunne de gå til playoff ved å bli én av de fire beste toerne.

De norske jentene hadde statistikken på sin side før kampen.

Norge hadde vunnet 30 av 31 VM-kvalikkamper på hjemmebane. Aldri hadde et VM-sluttspill blitt spilt uten de norske fotballjentene.

Det ene tapet kom derimot mot kveldens motstander Nederland, den regjerende EM-vinneren fra 2017, for fire år siden.

Revansjerte bittert tap

Norge tapte det motsatte oppgjøret på bittert vis.

Maren Mjelde bommet på straffe. Tre minutter på overtid sikret Vivianne Miedema tre nederlandske poeng.

På Intility Arena så det ut til at Norge skulle ta en klokkeklar revansje, men Nederland skapte spenning.

Allerede etter seks minutter hadde Ingrid Syrstad Moen og Isabell Herlovsen sørget for 2-0-ledelse.

Norge hadde også to skudd i tverrliggeren, men gikk til pause med 2-1-ledelse etter at Vivianne Miedema utnyttet en forsvarsfeil.

Nederland dominerte i andre omgang, men de norske jentene holdt unna.

Dermed er Norge klare for VM i Frankrike i 2019 og OL i Tokyo i 2020.

- Dette er så deilig. Det er så forbanna deilig. Nå skal vi til VM, sa en overlykkelig Martin Sjögren til NRK etter kampen.

Han kom samtidig med et stikk til de som har tvilt på lagets kvaliteter.

- Det er mange som har stilt spørsmål om statusen til norsk fotball, men vi viser at vi hører hjemme i VM. Det betyr enormt mye for gruppa. Vi fikk to fine mål i starten som ga oss et forsprang, forklarte landslagstreneren, som fikk noen nervepirrende sluttminutter da Nederland presset på for utlikning.

- Vi slapp dem inn i kampen igjen, vi ble dype, men de skaper ikke så kjempemye. Jeg skal ikke si at vi hadde kontroll, men jeg var aldri i tvil, selv om jeg var nervøs på slutten.

Martin Sjögren ble kastet opp i lufta og hyllet av landslagsdamene etter seieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Martin Sjögren ble kastet opp i lufta og hyllet av landslagsdamene etter seieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingen har trodd på oss

Også Norges største stjerne, Caroline Graham Hansen, var i himmelen etter å ha sikret billetten til VM neste år.

- Jeg har aldri vært så glad. Det er ingen som har trodd på oss, men nå står vi her og skal til VM neste år. Helt surrealistisk, sa hun til statskanalen.

Graham Hansen og lagvenninnene hadde en følelse av at de skulle klare det, til tross for at det var europamesteren som sto på motsatt banehalvdel.

- Det har vært en helt syk følelse i laget i hele dag. Alle var glade, ingen var nervøse, og alle tenkte at «dette klarer vi jenter». Og så går vi utpå og gjør det, sa en smørblid Norge-spiller.

WOHO!: De norske spillerne kunne storme banen etter å ha slått Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
WOHO!: De norske spillerne kunne storme banen etter å ha slått Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norsk drømmestart

Nederland hadde ikke sluppet inn ett mål i VM-kvaliken, men mot Norge holdt ikke nullen lenge.

Et presist hjørnespark ble slått mot bakerste stolpe. Maren Mjelde styrte ballen tilbake i feltet, og fra fem meter bredsidet Ingrid Syrstad Engen ballen i nettaket utakbart for Nederland-keeper Sari van Veendaal.

De norske jentene kunne ikke håpet på en bedre start, og bedre skulle den bli.

Norge slo en lang ball bak forsvaret til Nederland. Dominique Janssen nølte med å heade unna, og en jagende Isabell Herlovsen stjal ballen.

På halvspretten prikket VIF-spilleren inn 2-0 via stolpen på sin egen hjemmebane i Toppserien.

Straffet norsk forsvarsfeil

Utover i første omgang jevnet det seg ut, men Norge var farligst foran mål, og etter tjue minutter var det nære 3-0.

Lisa-Marie Uteng var råsterk og skaffet norsk hjørnespark. Rosengård-spissen fikk til en avslutning med ryggen på hjørnesparket, men tverrliggeren sto i veien.

Begge lag hadde vist fram et rufsete forsvarsspill i åpningen av første omgang, og ti minutter etter tverrliggertreffet straffet det seg for Norge.

En ball ble spilt i bakrom. Maren Mjelde forsøkte å bryte ballbanen, men bommet på ballen. I stedet snappet Vivianne Miedema ballen, fintet unna Hjelmseth og satte ballen i det åpne målet.

Norge var uheldige som ikke satte inn 3-0 før reduseringen, og etter 2-1 målet var det utur som gjorde at det ikke sto 3-1 på resultattavla.

Frida Maanum rappet til fra 20 meter på halvvolley, men tverrliggeren hindret de norske jentene fra å gå til pause med tomålsledelse.

Nederlandsk dominans

Ingrid Hjelmseth hadde reddet Norge ved flere anledninger i første omgang, og åtte minutter etter hvilen reddet veteranen Norge igjen.

De norske spillerne var svake i presset, og Lieke Martens fikk ladet slegga. Skuddet hadde en flott retning, men Hjelmseth fikk bokset ballen unna.

Nederland dominerte mer og mer utover i andre omgang, og kvarteret før slutt jublet de nederlandske tilreisende.

Shanice van de Sanden smalt ballen i nettveggen fra tjue meter, men skuffelsen ble stor da supporterne oppdaget at ballen hadde truffet utsida av nettet.

Nederland fikk store sjanser på dødball på overtid, men det norske forsvaret og Ingrid Hjelmseth holdt unna.