Norge skal være best i alt

Ingenting igjen til utlendinger på ski.

GULLSANKER: Petter Northug har tatt gull i alle de fire mesterskapene han har deltatt i. Det skal han etter planen fortsette med, men han blir ikke den eneste norske medaljesankeren hvis skiforbundets mål innfris. Foto: Lise Åserud /NTB scanpix
GULLSANKER: Petter Northug har tatt gull i alle de fire mesterskapene han har deltatt i. Det skal han etter planen fortsette med, men han blir ikke den eneste norske medaljesankeren hvis skiforbundets mål innfris. Foto: Lise Åserud /NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): At Norge skal være verdens ledende skinasjon, er verken nytt eller oppsiktsvekkende. Når Skitinget i helga skal vedta målsettinger for årene fram til 2016, legges likevel lista oppsiktsvekkende høyt.

Kort oppsummert skal Norge være best i det aller meste, og definitivt i de nordiske grenene. For flere grener innebærer det en vesentlig nivåheving allerede til vinterens VM i Val di Fiemme.

- Vi skal være verdens beste skinasjon. Da sier det seg selv at målsettingene er høye. Men jeg vil understreke at det er innspill fra hver enkelt gren som utgjør grunnlaget for styrets innstilling, sier påtroppende skipresident Erik Røste til Dagbladet.

Gull hver gang Kanskje er kombinert og hopp de to grenene som har lagt lista høyest ut fra det som er blitt prestert de siste årene.

Kombinertlagets mål lyder som følger: «Norge skal være beste nasjon målt i antall verdenscuppoeng individuelt og sammenlagt. Norge skal ta gull i alle VM og OL i perioden.»

Faktum er at Norge ikke har tatt et gull siden lagkonkurransen under Oberstdorf-VM i 2005. Det betyr at de ikke har tatt gull de fem siste mesterskapene. Nå skal de gjøre det tre ganger på rad.

- Målene er satt opp i samarbeid med løperne. De er høye, men vi viste sist vinter at vi har et veldig solid lag. Derfor mener vi det er realistisk, sier sportssjef Sverre Rotevatn til Dagbladet.

Skal forbi Østerrike De norske hopperne skal ta fra Østerrike hegemoniet og bli beste hoppnasjon: «Norge skal være beste nasjon målt i antall medaljer i VM 2013 og 2015. Norge skal hvert år være beste nasjon sammenlagt i verdenscupen målt i antall poeng.»

- Det er bedre å sikte mot stjernene enn mot en og annen tretopp, sier sportssjef Clas Brede Bråthen, som understreker at målsettingen omfatter begge kjønn.

- Vi har vært nest best i mange år nå. Da vil det være for dumt å ikke ha et mål om å bli best. Foreløpig er vi ikke der, men det er noe å strekke seg etter, fastslår Bråthen.

Langrenn har akkurat samme målsetting som skihopperne. Men i motsetning til hopperne, er Marit Bjørgen & co. i forsvarsposisjon.

Her er målene for de øvrige grenene i skiforbundet:

• Alpint: «Norge skal være en ledende alpinnasjon på herresiden med mulighet til å vinne den alpine verdenscup sammenlagt, og ta medaljer i VM og OL. Det skal etableres flere kvinner i verdenstoppen.»

• Freestyle: «Skicross skal ha deltakere i A-finalen i alle verdenscuprenn, og ha utøvere på pallplass i VM 2013 og 2015. Kulekjøring skal etablere seg med kvinner og menn i alle verdenscupfinaler, og ha utøvere på pallplass i VM 2013 og 2015. Norsk twintip skal beholde posisjonen som en av verdens beste, med utøvere blant de tre beste i alle større renn og VM 2013 og 2015.»

• Telemark: «Telemark skal være blant de beste nasjonene i verdenscup og VM, med vinnere og verdensmestere i begge kjønn. Funksjonshemmede skal være blant de tre beste sammenlagt i VM i 2013 og 2015 målt i medaljer, samt ha utøvere på pallplass i verdenscupen hvert år.»

Best i OL Skiforbundet har dessuten som mål at Norge skal være beste nasjon målt i verdenscuppoeng for alle FIS-grenene samlet - og skiforbundets grener skal bidra til at Norge blir beste skinasjon under OL i 2014, målt i både medaljer og olympiske poeng.

Skitinget på Hamar innledes med fagmøter for de ulike grenene torsdag 14. juni.