PRESSET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb (sittende) er under betydelig press etter dårlige resultater. I kveld spiller Norge mot San Marino i VM-kvalifiseringen. Semb fulgte gårsdagens trening fra sidelinja sammen med kollega Are Hokstad i fotballforbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PRESSET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb (sittende) er under betydelig press etter dårlige resultater. I kveld spiller Norge mot San Marino i VM-kvalifiseringen. Semb fulgte gårsdagens trening fra sidelinja sammen med kollega Are Hokstad i fotballforbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Nils Johan Semb nektet å stille opp til intervju

Norge slaktes. Stjerne raser. Semb sa nei til intervju

Her sitter toppfotballsjef Nils Johan Semb (58) og soler seg i San Marino. Da Dagbladet spurte om et intervju, var svaret nei.

San Marino - Norge, klokka 20.45 på Max

SAN MARINO (Dagbladet): Semb har vært i stormen flere ganger de siste ukene. Både Dagbladet og VG har på kommentatorplass bedt ham om å trekke seg fra stillingen.

Som toppfotballsjef er Semb ansvarlig for alle landslagene på herresida. Han står også over A-landslaget for kvinner. Katastrofale resultater de siste åra har fått kritikerne til å svinge pisken. Men på toppen av hierarkiet i Norges Fotballforbund fortsetter det i samme tralten.

- I næringslivet ville Semb ha blitt fjernet for lenge siden. Resultatene er ikke gode nok. Det er toppsjefens ansvar, skrev Dagbladets Morten Pedersen i forrige måned.

Sjokkerende

Klokka 20.45 i kveld spiller Norge mot San Marino i VM-kvalifiseringen. Alt annet enn seier vil være et sjokkerende utfall.

PÅ SIDELINJA: Nils Johan Semb kikker landslagstrener Lars Lagerbäck i kortene under treninga i San Marino.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ SIDELINJA: Nils Johan Semb kikker landslagstrener Lars Lagerbäck i kortene under treninga i San Marino. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Norge er riktignok hektet av i sammendraget, men San Marino har bare én seier i historien. Den kom i en privatlandskamp mot Liechtenstein i 2004.

For to dager siden spurte Dagbladet Semb om vi kunne få en halvtimes intervju. Svaret vi fikk var at han var travel, og at vi måtte gå via landslagets mediesjef, Svein Graff.

Noen timer seinere tikket det inn en tekstmelding med spørsmål om hva temaet skulle være. Dagbladet sendte følgende svar i retur til Graff:

«Norsk fotball, Semb og rollen hans, landslaget, Ada Hegerberg og veien videre.»

Takket nei

Men den øverste sjefen for landslagene ønsket ikke å snakke om dette. I en tekstmelding til Dagbladet skrev mediesjefen:

«NJS (Nils Johan Semb) takker nei til dette nå. Har kommentert disse temaene hyppig de siste ukene og skrev kronikk nylig i Aftenposten. Nå 2 x landskamper.»

På spillerhotellet i går bekreftet Graff at det ikke var noe mer å si, utover meldingen.

Semb har vært toppfotballsjef siden 2009. De siste åra har norsk landslagsfotball vært nede i et svart hull. I sommer toppet det seg med 88. plass på FIFA-rankingen, noe som er det verste noen gang.

Norge tapte alle kampene i EM-sluttspillet for kvinner. Laget scoret ikke et eneste mål. Etterpå sa storstjerna Ada Hegerberg takk for seg. Hun raser mot dårlig ledelse og dårlig kommunikasjon.

- Vi har hatt lysere tider. Det er mye som ikke er bra, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Har skuffet

- På herresida har vi et landslag som har skuffet enormt. Vi har et U21-landslag med mange spennende typer. Men det er blitt rotet både på og utenfor banen. Det gjør at heller ikke de kommer til noe sluttspill. Diagnosen er lang og vanskelig å sette.

Mathisen fortsetter:

- A-landslaget og U21-landslaget er et resultat av hvordan norsk fotball drives. Det er veldig mye som kan gjøres bedre.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen.
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Vis mer

Mathisen – som er på plass i San Marino – mener det er naturlig at Semb får kritikk. Han tror likevel at det ikke bare er å fjerne ham, så er alt løst.

- Du friskmelder ikke norsk fotball bare ved å peke på Nils Johan. Det blir en enkel løsning. Det er ikke sånn at det er hans feil at vi ligger der vi ligger. Det er flere årsaker, påpeker Mathisen.

- Men jeg kan forstå negativiteten rundt Norges Fotballforbund og andre særforbund. Du har folk som tjener godt, uten å få de helt store resultatene. Da er det kosestund for dem som elsker å hamre løs i sosiale medier. Det er også fint for veldig mange som elsker å se det norske landslaget gjøre det dårlig. Sånn er det dessverre blitt.

Tillit

Etter 6-0-tapet for Tyskland i september ble Semb spurt om han ville trekke seg.

- Nei. Jeg oppfatter sterk tillit i ledelsen og fagmiljøet jeg leder. Det er ingen indikasjoner om noe annet, erklærte han.

- Jeg har stått i dette i mange år og tåler kritikken. Jeg skjønner at den kommer, men takler den.

Et tap for San Marino vil fortone seg som et bombenedslag. Søndag venter Nord-Irland på Ullevaal.