Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge slapp inn tre på overtid i EM-åpningen

Raknet fullstendig mot Tyskland.

STORSPILTE LENGE: Ingrid Hjelmseth var nesten helt uovervinnerlig i EM-åpningen - men rett før slutt ble det tre kjappe baklengs. Foto: EPA
STORSPILTE LENGE: Ingrid Hjelmseth var nesten helt uovervinnerlig i EM-åpningen - men rett før slutt ble det tre kjappe baklengs. Foto: EPA Vis mer

Norge - Tyskland 0-4 (0-1).

Strålende keeperspill av Ingrid Hjelmseth gjorde at Norge ga Tyskland kamp om seieren i fotball-EM mandag, men et målrush på overtid førte til et tungt 0-4-tap.

Det nye norske laget ble som ventet for lett i kampen mot regjerende verdens- og europamester, som nå har vunnet 30 EM-kamper på rad i kvalifisering og sluttspill. Men Hjelmseths redninger gjorde at spenningen levde i 90 minutter.

I det 89. minutt kunne den 18-årige innbytteren Cecilie Pedersen ordnet et norsk poeng da hun ble spilt gjennom av Solveig Gulbrandsen, men hun tapte duellen med keeper Nadine Angerer. I stedet kontret tyskerne inn 2-0-målet ved Fatmire Bajramaj. Innbytterne Anja Mittag og Bajramaj scoret deretter hvert sitt mål til på overtid.

Skryter av keeperen
- Jeg er veldig fornøyd med min egen innsats. Det var min beste landskamp, men det hjelper jo lite når det blir 0-4 til slutt, sa Hjelmseth.

29-åringen har levd et landslagsliv i skyggen som reserve for verdens beste keeper, og etter at Bente Nordby ga seg havnet hun bak unge og lovende Erika Skarbø. Sistnevntes skade ga henne sjansen, og hun grep den til fulle.

- Det går ikke å få så mye bedre keeperprestasjon enn det Ingrid ga oss, sa landslagssjef Bjarne Berntsen.

Bare Linda Bresoniks straffespark i det 33. minutt fant veien til nettmaskene bak Hjelmseth inntil sluttminuttene, selv om tyskerne i perioder fråtset i sjanser.

STRAFFESCORING: Linda Bresonik scoret Tysklands første fra krittmerket. Foto: AP
STRAFFESCORING: Linda Bresonik scoret Tysklands første fra krittmerket. Foto: AP Vis mer

Klasseredninger
Hjelmseth refleksreddet flere «ferdigscorede» tyske sjanser, kastet seg i beina på tyskere som var alene gjennom og var solid i feltarbeidet. Hun holdt på å redde også da Bresonik fikk legge ballen på 11-meteren etter at Maren Mjelde dyttet Birgit Prinz over ende på et løp mot første stolpe.

- Hun er stor og tung, og jeg trodde ikke hun skulle falle så lett, sa Mjelde.

Hjelmseth fikk en hånd på straffen, men greide ikke å hindre den i å krysse mållinjen.

Norges offensive spill sviktet i første omgang, og tyskerne kunne komme i bølge på bølge av angrep. Først etter baklengsmålet skapte Norge sine første muligheter, med Solveig Gulbrandsens blokkerte skudd etter corner og Isabell Herlovsens innlegg til gullklokkejubilant Elise Thorsnes, som skjøt utenfor ved nærmeste stolpe.

Kontret i senk
Da Norge flyttet opp spillet, åpnet det for kontringer, og Hjelmseth imponerte aller mest da hun berget spenningen med noen kjemperedninger i slutten av omgangen. I det 38. minutt refleksreddet hun da Kerstin Garefrekes nikket fra kloss hold, og på overtid leverte hun en ny feberredning da tyskerne kontret fire mot to og Melanie Behringer skjøt fra kort hold.

Innimellom de to sjansene skjøt Birgit Prinz over fra fem meter, og Norge var heldig som lå under med bare ett mål halvveis.

I annen omgang kom Norge mer med spillemessig, men uten å skape særlige sjanser. Hjelmseth fortsatte å drive tyskerne til fortvilelse med gode redninger mot Grings, Prinz og Bajramaj, før hun var sjanseløs da det raknet foran henne i minuttene etter Pedersens kjempesjanse.

Også i EM for fire år siden vant Tyskland over Norge i åpningskampen. Da møttes lagene igjen i finalen. Norge trenger mer enn en klassekeeper for å ordne en reprise.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media