Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge slår Malta fordi Norge er bedre enn Malta

Hvor vanskelig er det egentlig? spør Morten Pedersen.

VINNER MOT MALTA: Norge har funnet igjen momentumet og er et fotballag i harmoni og optimisme, skriver Morten P. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VINNER MOT MALTA: Norge har funnet igjen momentumet og er et fotballag i harmoni og optimisme, skriver Morten P. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER FULLT MULIG å bruke historiske fakta til å skape tvil og spenning rundt Norges håndtering av motstandere vi skal, bør og må slå på hjemmebane. Og derfor gjør vi det. Sjokkerende nedturer har dessverre hatt en lei tendens til å komme når vi minst har ventet det. For det er ikke mer enn fire måneder siden vi spilte 0—0 mot Aserbajdsjan på Ullevaal Stadion.

De to poengene vi mistet i den kampen kan være poengene som holder oss utenfor neste sommers EM-sluttspill i Frankrike.

I POST DRILLO-TIDER var det nærmest opplest og vedtatt at Norge hadde problemer med å slå i hjel fotballmygger fordi vi ikke hadde utviklet verktøyet som skulle til for å gjøre det. Deler av fotball- og ferdighetsutviklingen hadde av forskjellige faglige og resultatmessige grunner ligget brakk gjennom storhetstida. Vi trodde kollektivets kraft og fortreffelighet fra 90-åra ville vinne alle kamper. Men i dag er vi klokere, i dag vet vi at du må ha flere bein å stå på for å lykkes.

Det er derfor Per-Mathias Høgmo fikk jobben som landslagstrener.

Og det er derfor prosjektet og ideene hans er til å tro på.

DEN NORSKE SESONGEN — vår og høst — har også vært et problem for landslaget. En god høst gir ikke automatisk en god vår når det går en hel vinter mellom kampene. Og det skyldes ikke bare det faktum at tippeligaspillerne har vært utenfor sesong.

Det skyldes også de mange månedene mellom kampene.

DEN NÆRE HISTORIEN forteller at VM-drømmen om Brasil 2014 gikk i vasken allerede etter fire kamper i mars 2013. Etter 0—1 hjemme for Albania mistet vi det momentumet den foregående høsten hadde gitt oss etter uavgjort i Sveits (1—1) og seier på Kypros (3-1). Og da vi dro til Zagreb i våres, fulle av optimisme og med ni strake EM-poeng fra høsten 2014, skjedde det igjen.

Som om vinteren nok en gang hadde vasket bort stemningen, lagånden og relasjonene.

VINTEREN 2015 får ikke skylda for 0—0 mot Aserbajdsjan. Den må laget ta. Og Per-Mathias Høgmo, hvis jobb, på grunn av EM-totalen resultatet ga på daværende tidspunkt, hang i en tynn tråd da vi reiste til Sofia i september. Men seieren mot Bulgaria og den påfølgende seieren over Kroatia snudde alt.

Og nettopp derfor — og fordi det ikke er en vinter siden sist de norske gutta danset og sang i garderoben, men bare fem uker — er jeg sikker på at vi slår Malta.

NORGE HAR FUNNET igjen momentumet og er et fotballag i harmoni og optimisme. To gode kamper i løpet av fire dager var alt som skulle til. Og når Ullevaal fylles lørdag kveld — mot Malta (!!) - tror jeg ikke Per-Mathias Høgmo egentlig trenger å være så faglig presis og detaljert i de siste forberedelsene, den eneste han trenger å si er «lykke til, gutter».

Resten fikser laget og publikum i fellesskap.

Vanskeligere er det ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!