Norge slo Danmark i U21

Med norsk stil og dansk formasjon gikk Norges U21-landslag til verket fredag. Det ga 3-0-seier over Danmark.

En strålende enkeltprestasjon av Trond Fredrik Ludvigsen og to danske forsvarsblemmer som ble straffet av Azar Karadas og Simen Brenne ga det norske laget en utmerket start på veien som kan ende i Aten-OL om to år.

Norge viste fremragende effektivitet med scoring på tre av sine fire første sjanser i kampen, men slapp nesten ikke danskene til målsjanser.

Danskene har i årevis gnålet om Norges 4-5-1-formasjon, og brukt den til å stemple hele Norges stil som «defensiv» og «feig». Fredag valgte Per-Mathias Høgmo å sende laget sitt utpå i 4-2-3-1-formasjonen som var populær i sommerens VM, og som både Danmarks landslag og for eksempel Brøndby benytter.

Formasjonen er en variant av 4-5-1, men den sentrale midtbanespilleren opererer foran to defensive midtbanespillere i stedet for å balansere bak to offensive indreløpere. Formasjonen forvirret danskene, som også raskt oppdaget at graden av gjennombruddshissighet ikke er avhengig av formasjon.

Fintet på flanken

Etter bare sju minutter viste Trond Fredrik Ludvigsen at det finnes varmblods fotballbein også i Norge. Han ble spilt fram av Jan Gunnar Solli, som spilte en glimrende kamp, og tryllet bort venstreback Patrick Jan Mtiliga før han sendte ballen i motsatt hjørne.

Mtiliga ble ikke fintet på tribunen, men nesten. Han gikk på Fredriksens finter i den grad at trener Flemming Serritslev sendte ham fram på flanken og lot venstreving Jan Dalgas Kristiansen spille venstreback resten av kampen.

Danmark kom tilbake etter Norges sjokkstart og viste fram sterke individuelle kvaliteter. I det 15. minutt lyktes Thomas Kahlenberg med to tunneler i feltet. Han overlot ballen til Jonas Kamper, som fyrte løs, men keeper Per Morten Kristiansen avverget. Tre minutter senere viste Tommy Bechmann Møller fram sin store hurtighet på en dansk kontring, men han klarte ikke å avslutte før han ble taklet.

Utnyttet tabber

Mer klarte ikke danskene å skape før kampen var avgjort. Bare 14 sekunder ut i 2. omgang førte en stygg kommunikasjonssvikt i Danmarks forsvar til at Azar Karadas kom gjennom på et langt oppspill bakfra, og han kunne trille ballen i tomt mål. Ti minutter ut i omgang feilet danskene grovt igjen, to norske spillere fikk vente på en poleball som datt ned i bakrommet, og Simen Brenne gjorde 3-0.

Dermed har norske lag hittil i år fire seirer av fire mulige i dansk-norske oppgjør, etter seieren i ligalandskampen i vinter og Rosenborgs to seirer mot Brøndby i mesterligakvalifiseringen. Kanskje ikke rart at danskene så sterkt misliker norsk fotball...

Lørdag spilles den femte og viktigste kampen på Ullevaal.

NTB

MÅLSCORER: Trond Fredrik Ludvigsen scoret det første målet da U21-landslaget slo Danmark 3-0 i kveld.