Norge slo Honduras 3-1

Norge vant den kinesiske nyttårsturneringen med 3-1-seier over Honduras i finalen, og seiler videre på suksessbølgen.

Norge spilte flott fotball i første halvdel, tok ledelsen to ganger og burde hatt flere måls margin et stykke ut i annen omgang. Så glapp det litt, og Honduras overtok initiativet. Noen flotte redninger av Terje Skjeldestad og en takling i siste øyeblikk fra Jon Inge Høiland berget seieren.

Fem minutter før slutt brøt Magne Hoseth en fryktelig bakoverpasning fra motstanderens lagkaptein Ninrod Medina og fullførte jobben.

Harald Brattbakk scoret sitt første landslagsmål på nesten ni år, og Frode Johnsen fortsatte sin kjærlighetsaffære med Hongkong Stadium med den femte scoringen på de fire kampene han har spilt i den kinesiske nyttårsturneringen. Brattbakk ble også kåret til turneringens beste spiller.

Et gjennombruddshissig norsk lag avgjorde kampen mot Sverige på kantspill og innlegg. Søndag var det en lynrask kontring i nesten hele banens lengde, en dødball og en gavepakke som senket Honduras.

Som i RBK

Norge satte fart fra egen 16-meter i det 27. minutt, og Hoseth fant Brattbakk med et framspill. Han gjorde denne gang som han pleier i Rosenborg, selv om drakten var rød med flagg på. Han suste forbi motspillerne, skar inn på banen og sendte ballen flatt i nærmeste hjørne.

Ledelsen varte i bare to og et halvt minutt. Saul Martinez, som scoret fem mål da Honduras vant den kinesiske nyttårsturneringen for to år siden, utnyttet dårlig norsk forsvarsspill til å utligne.

To nordmenn ødela for hverandre i en hodeduell på venstresiden, og ballen falt ned til Martinez som satte fart. Vidar Riseth greide ikke å bestemme seg for om han skulle møte eller dekke for pasning, og spissen skjøt forbi Terje Skjeldestad.

Det var nesten det eneste Honduras presterte framover i en førsteomgang Norge dominerte med aggressivt press og direkte spill i lengderetningen. Det ga mange sjanser, og i det 39. minutt var Norge foran igjen.

Traff igjen

Frode Johnsen ble spilt fram av en svært aktiv og sjanseskapende Brattbakk, men skuddet ble blokkert til corner. Jan Derek Sørensen sendte hjørnesparket rett på hodet til Johnsen, som ganske uforstyrret fikk nikke i mål.

Johnsen har spilt 15 landskamper andre steder enn på Hongkong Stadium, og scoret ett mål på de kampene. På søndagens finalearena har han spilt fire ganger for Norge og scoret hver gang.

Norge åpnet bra også i 2. omgang, men så ble presset litt mindre aggressivt, og Honduras grep sjansen til å vise at de kan spille fotball de også. Plutselig var det stadig hvite trøyer i fart mot Norges mål etter norske balltap.

I det 63. minutt kom innbytteren Milton Nunez i stor fart og skjøt knallhardt, men Skjeldestad svarte med en flott enhåndsredning. I det 76. minutt brøt Medina gjennom, men Høiland taklet i siste øyeblikk.

I stedet gjorde Medina en fæl tabbe og slapp Hoseth gjennom. Molde-spilleren fintet ut keeper og scoret ved nærmeste stolpe, og dermed har Åge Hareide kopiert forgjengerne Egil Olsen og Nils Johan Semb som begge hentet pokaler med hjem fra besøk i Hongkong.

Hareide har med seg mer enn det. På kort tid er det skapt stor entusiasme rundt landslaget, og betydelig selvtillit hos spillerne.

NTB