Norge snublet mot Australia

Men VM-skjebnen fortsatt i egne hender.

Australia tok fortjent poeng fra Norges fotballjenter, som med seier ville vært kvartfinaleklare i VM. Men tross 1-1 er alt fortsatt i norske hender.

Med seier mot svake Ghana onsdag kan ingen ta fra Norge kvartfinalebillett, og en stor seier gir trolig også gruppeseier.

Ragnhild Gulbrandsens vakre scoring ga Norge en kjempestart med ledelse før fem minutter var spilt, og mot et australsk lag som på papiret virket B-preget. Men Australia viste seg svært farlige, og bare helhjertet kjemping i 90 minutter samt noen Bente Nordby-redninger av beste kvalitet gjorde at ledelsen holdt så lenge som den gjorde.

Åtte minutter før full tid kunne heller ikke hun hindre australsk scoring. Lisa De Vanna scoret sitt tredje VM-mål, selv om hun bare har spilt to annenomganger.

Australia så med laguttaket ut til å spare viktige spillere til skjebnekamp mot Canada onsdag, men spilte i et slikt tempo og med en slik innsats at det neppe kan stemme. Dessuten kastet de etter hvert inn alt de har av offensive trusler, og til sist kom målet og poenget som gjør at de greier seg med uavgjort mot Canada onsdag.

Spørsmålet er om de tok ut for mye. Norge la også igjen mye svette på gresset i Hangzhou, men slår uansett Ghana i siste kamp. Sannsynligvis også mye nok til å bli gruppevinner og slippe Brasil i kvartfinalen.
Offensivt
Norge fikk boltre seg offensivt mot et australsk lag med stor strekk og masse rom mellom lagdelene. Men selv med seks endringer i startoppstillingen skapte også Australia store sjanser med sin svært offensive innstilling.

De to bakromsspissene Norge fryktet satt begge på benken. I stedet for bakrommet angrep australierne den norske høyresiden, der Gunhild B. Følstad fikk en stri tørn mot Heather Garriock og Collette McCallum.

Bente Nordby, som tross en liten forkjølelse voktet målet i 40. sluttspillkamp på rad (VM, OL og EM), måtte gjøre tre gode redninger for å holde nullen til pause.

GOD ÅPNING: Norge fikk en drømmestart mot Australia, men måtte til slutt nøye seg med uavgjort. Foto: NIR ELIAS/SCANPIX
GOD ÅPNING: Norge fikk en drømmestart mot Australia, men måtte til slutt nøye seg med uavgjort. Foto: NIR ELIAS/SCANPIX Vis mer

Allerede i det 5. minutt henrykket Norge de 33.000 entusiastiske tilskuerne med en flott scoring. Ballen gikk raskt framover, og Leni Larsen Kaurin stormet forbi to australiere på vei inn fra høyrekanten før hun vakkert spilte gjennom til Ragnhild Gulbrandsen som rundet en motspiller og skjøt utakbart i lengste hjørne.

Målet var langt fra nok til å knekke Australia, som innimellom en rekke farlige norske angrep skapte større sjanser enn de norske. Den første store kom i det 23. minutt, da Trine Rønnings bakovernikk ble for løs og McCallum kom mellom. Den skotskfødte australierens lobb ble glimrende stoppet av Nordby.

I det 36. minutt tvang samme spiller Nordby til en god redning med skudd fra 20 meter, og to minutter senere fikk Norges keeper så vidt opp armene raskt nok til å slå Garriocks harde skudd til corner.
Australia best
Heller ikke i annen omgang greide Norge å «ta ut» Australias farlige midtbanespillere slik man snakket om på forhånd. Og da lynspissene ble byttet inn, først De Vanna og senere Amy Walsh, ble det enda tyngre for Norge å demme opp.

Om Australia var like gode som Norge i første omgang, var de hakket bedre i annen. Sju minutter ut i omgangen levde Norge virkelig farlig, da lynraske Lisa De Vanna kom alene gjennom etter en fryktelig misforståelse mellom Ingvild Stensland og Trine Rønning. Stensland dyttet ballen kort til Rønning, som ikke møtte. Dermed pilte De Vanna gjennom og skjøt stolpe-ut.

Ett minutt tidligere hadde Norges innbytter Lene Mykjåland truffet stolpen klokkerent på motsatt side av banen.

Men det var Australia som spilte best og skapte mest i annen omgang. Belønningen kom i det 83. minutt, da De Vanna herjet med et slitent norsk midtforsvar og skapte seg rom med flere vendinger før hun la ballen utakbart i krysset bak Bente Nordby.

(NTB)