Norge snurret rundt med Polen i EM-åpningen

Lekte seg med piruetter og flygere.

PIRUETTSHOW: Iselin Klev lekte seg med de polske jentene ute på kanten i Norges seier over Polen i åpningskampen av EM i beachhåndball.
PIRUETTSHOW: Iselin Klev lekte seg med de polske jentene ute på kanten i Norges seier over Polen i åpningskampen av EM i beachhåndball.Vis mer

||| LARVIK (Dagbladet.no): Norge - Polen 2-0 (14-9, 19-10).

De norske jentene fikk en kjempestart på Beach-EM på hjemmebane i dag formiddag og hadde ingen problemer med å slå Polen.

Ingrid Ødegård sto praktfullt i mål, Linn Jørum Sulland banket inn skudd bakfra og Iselin Klev holdt piruettshow på kanten.

- Det fløt bra etter hvert, selv om vi burde satt flere av sjansene, sier Sulland til Dagbladet.

Hun sørget for 12 av Norges 33 poeng, mens Klev noterte seg for ti poeng.

- Det var en litt nervøs start, men det retter seg opp i andreomgang og bakover er vi solide hele tida. En typisk åpningskamp, sier landslagstrener Eskil Berg Andreassen til Dagbladet.

SKUDDVILLIG: Linn Jørum Sulland banket inn skudd bakfra i banen og var Norges toppscorer i åpningskampen.
SKUDDVILLIG: Linn Jørum Sulland banket inn skudd bakfra i banen og var Norges toppscorer i åpningskampen. Vis mer

Flere forskjeller
Det er flere ting som skiller sandhåndball fra tradisjonell håndball:

Det er fire spillere på banen for hvert lag, inkludert én målvakt. Keeperen kan når som helst opptre som utespiller eller erstattes av en utespiller fra benken.

Kampene varer i to ganger ti minutter, men det er ikke slik at det er stillingen etter 20 minutter som avgjør hvem som vinner. Omgangene telles hver for seg. Hvis et lag vinner begge omgangene, ender kampen 2-0. Dersom lagene vinner hver sin omgang, avgjøres kampen av en såkalt shoot-out - og kampen ender 2-1 til ett av lagene.

Kreative eller spektakulære mål (som flyver og 360 graders piruett) belønnes med to poeng. Mål scoret ved seksmeterskast (straffe) belønnes med to poeng og også scoringer av målvakt eller utespiller som har erstattet målvakt gir to poeng.

- Du trenger spillere som kan komme seg til topoengsmuligheter, sier Sulland.

FLERE FORSKJELLER: Det er flere forskjeller mellom sandhåndball og tradisjonell håndball i tillegg til underlaget. En er at utespiller som erstatter målvakt blir belønnet med to poeng, men må spille med en hvit lue.
FLERE FORSKJELLER: Det er flere forskjeller mellom sandhåndball og tradisjonell håndball i tillegg til underlaget. En er at utespiller som erstatter målvakt blir belønnet med to poeng, men må spille med en hvit lue. Vis mer

Hun bytter med målvakten når Norge går i angrep, og spiller derfor med ei hvit lue som betyr at målene hennes teller dobbelt.

- Føler du at det ligger et ekstra press på deg?

- Ja, men samtidig åpner det seg opp muligheter for andre hvis jeg blir tatt ut.

Også gutta vant
Dette er første gang et internasjonalt beachmesterskap arrangeres i Skandinavia, og de norske jentene håper å oppgradere bronsemedaljene de tok i Italia for to år siden.

STORSCORER: André Lindboe sto for 15 av 32 norske poeng mot Tyrkia.
STORSCORER: André Lindboe sto for 15 av 32 norske poeng mot Tyrkia. Vis mer

Også de norske gutta har ambisjoner om å hevde seg i medaljekampen, og de imponerte i den første kampen mot Tyrkia.

Det ble en jevn affære, men i begge omgangene var det Norge som dro poengene i land.

Førsteomgangen ble vunnet 15-13 og den andre så ut til å bli helt jevn, men så rykket Norge fra og vant 17-14. Dermed vant de kampen 2-0, og som jentene fikk de en like strålende start på mesterskapet som været har gitt arrangørene i vestfoldbyen.

Alltid like skuddvillige og sjanseskapende André Lindboe ble kampens store spiller, med 15 poeng - flere av dem etter vakre piruetter.

STERK SEIER: Tyrkia er et hardtsatsende beachhåndballand, men de kom til kort mot de norske gutta.
STERK SEIER: Tyrkia er et hardtsatsende beachhåndballand, men de kom til kort mot de norske gutta. Vis mer

- Vi kom godt i gang, og benyttet oss av de mulighetene vi fikk. Vi var spesielt bra bakover, men brant kanskje litt mange sjanser - men alt i alt, siden dette var første kamp, synes jeg dette var bra, sier herretrener Kjetil Lundeberg til Dagbladet.