«Norge spiller sin beste EM-kamp i kveld»

Kravet er like tøft som åpenbart: Seier - og avansement til kvartfinalen, uavhengig av den andre kampen. Men det er naturlig å legge til et ønske - på vegne av både spillere og publikum: At Norge skal klare åvise fotballeuropa hva vi kan prestere på vårt beste.

Det siste handler om offensive kvaliteter - og Norge som et underholdningsprodukt.

 • Mot Spania handlet det i praksis utelukkende om å forsvare seg og spille taktisk klokt. Effektivt, men underholdningsmessig bedrøvelig. Bare Sverige- Tyrkia (0-0) har spilt en kjedeligere fotballkamp hittil i EM.
 • Mot Jugoslavia var det positive tendenser før baklengsmålet: Et litt høyere press, litt større variasjon offensivt - og litt større individuell boltrefrihet.

Fotballtilskuere flest ville foretrukket den åpne og knallharde fotballkrigen mot Jugoslavia, framfor sjakkpartiet mot Spania.

 • Håpet er at Norge skal klare å gjenskape den defensive tryggheten mot Spania og legge til en ekstra offensiv dimensjon med de positive elementene fra Jugoslavia-kampen.

Slovenia ble før EM ansett som det svakeste laget i Norges pulje. De har imponert i lange perioder både mot Jugoslavia og Spania, men er like fullt det svakeste laget på tabellen.

Det er med andre ord grunnlag for å tro at Norge vil spille sin beste EM-kamp i kveld.

Færrest sjanser

Norge reiste til EM med en gryende status som spissnasjon. Nils Johan Semb brukte tre reine spisser i EM-testen mot Italia på Ullevaal. Mot Spania hadde han også den fjerde - Steffen Iversen - tilgjengelig. Han vurderte å starte med samtlige, men vraket Carew.

I kveld velger han sannsynligvis for første gang å starte med alle fire.

Norge har opprettholdt statusen som en nasjon med mange spisser på banen samtidig.

Men mest på papiret.

Norge ligger nederst på statistikkene som forteller noe om angrepsvilje- og evne:

 • Vi skyter minst.
 • Og vi skaper færrest sjanser.
 • Vi har scoret bare ett mål. På dødball.

I praksis har ikke Norge klart å forløse det potensialet vi tror og håper ligger i spillere som Solskjær, Flo, Iversen - og naturligvis Carew.

Brutal

Det handler mer om vilje enn om evne. Drillo skapte i sin tid stor fotballrøre med et par uttalte holdninger, forhåpentligvis litt spissformulert:

 • Det er en fordel for Norge at motstanderen har ballen.
 • Og hvis et angrep varer lenger enn et visst antall sekunder, så er det mer lønnsomt å miste ballen enn å beholde den.

Semb er ikke like brutal i sitt fotballsyn, men han har Drillos grunnfilosofi. Kanskje henger holdningene i litt for stor grad igjen.

 • Vi er for opptatt av at motstanderen skal gjøre feil.
 • Og vi er for lite opptatt av de utfordringene som ligger i det å ha ballen.

Norge vinner hvis vi klarer å gjenskape kvalitetene fra Spania-kampen. Vi gjør det i tillegg med stil og sjarm hvis vi klarer å skape bedre trykk og støtte rundt avslutterne våre.

I tillegg må vi ha én mann under konstant oppsikt:

 • Zlatko Zahovic.

Ingen EM-nasjon er mer avhengig av en enkeltspiller. Zahovic rundlurte den norske forsvarsblokken i EM-kvalifiseringskampen i Ljublana i oktover 1998. Inntil Nils Johan Semb gjorde et utradisjonelt, men effektivt mottiltak i pausen - og på stillingen 0-1.

 • Kjetil Rekdal ble plassert som markeringsspiller på Zahovic. Slovenia ble en langt blekere størrelse, og Norge utliknet og vant 2-1.

Ufarliggjøre

Et snaut år seinere var Zahovic usynlig da Norge hentet ut EM-billettene med 4-0 på Ullevaal. Da gikk absolutt alt i Norges favør. Eller som Nils Johan Semb sier: En slik seier får du kanskje én av ti ganger. Det er med andre ord - og dessverre - ingen grunn til å forvente at noe liknende skal skje i kveld.

Og viktigere enn gammel kampfakta: Slovenia er blitt et langt bedre lag siden den gang. Men som sagt: Alt avhenger av Zahovic.

Nils Johan Semb velger garantert ikke å markere mannen fra start i kveld. Effektive norske soneforsvar har tradisjonelt klart å ufarliggjøre stjerner som Zahovic. Men får vi den verst tenkelige kamputviklingen, så velger Semb den samme nødløsningen som høsten 98.

Forhåpentligvis blir det unødvendig. Norge har for mange, solide kvaliteter til å ødelegge muligheten til avansement.

Men vi har hitttil manglet evnen til å sjarmere - og gjøre oss til en naturlig del av et positivt, optimistisk EM.