Makedonia - Norge klokka 18.30

Norge stiller med fem toppscorere: - Jeg må ta noen dype pust

Hele fem av spillerne på A-landslaget i fotball er toppscorere i sine respektive klubber. Det lover godt mot Makedonia. Pål Alexander Kirkevold (26) har vært en sensasjon i Danmark.

13 SCORINGER: Pål Alexander Kirkevold er toppscorer i Danmark. Hobro-spilleren har scoret 13 seriemål. Nå får han sjansen på landslaget for første gang. Norge møter Makedonia i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
13 SCORINGER: Pål Alexander Kirkevold er toppscorer i Danmark. Hobro-spilleren har scoret 13 seriemål. Nå får han sjansen på landslaget for første gang. Norge møter Makedonia i kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Makedonia - Norge, klokka 18.30 på Max

SKOPJE (Dagbladet): Det lukter mål av Norge når Makedonia er motstander i Skopje i kveld. Til privatlandskampen på Philip II Arena har trener Lars Lagerbäck tatt med fem spillere det svinger av.

Kirkevold er toppscorer i både Hobro og den danske Superligaen med 13 mål. Alexander Sørloth følger bak med ni mål for Midtjylland.

Videre er Morten Thorsby toppscorer i Heerenveen med fire mål. Ola Kamara har scoret 18 ganger for Columbus Crew i USA. I Sverige er sesongen akkurat over. Toppscorer for Malmö med ti mål: Jo Inge Berget.

Publag

Utgangspunktet i det offensive spillet ser mer lovende ut enn på lenge. Riktignok scoret Norge åtte mål mot San Marino 5. oktober. Men vi må være ærlige og si at motstanderen bar preg av å være et publag.

FULL GASS: Ola Kamara (t.v.) og Alexander Sørloth leverer i henholdsvis USA og Danmark. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FULL GASS: Ola Kamara (t.v.) og Alexander Sørloth leverer i henholdsvis USA og Danmark. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kirkevold er tatt ut i troppen for første gang. Angriperen smiler lurt når vi møter ham på fasjonable hotell Park i Skopje.

- Det er litt ubegripelig. Jeg må ta noen dype pust og kjenne litt på følelsene. Du må nyte dette litt også, sier han.

Sannheten er at Kirkevold har våknet som fotballspiller, i en alder av 26 år. I Norge har han vært innom HamKam, Mjøndalen, Sandefjord og Sarpsborg. Der fikk han knapt en notis i store aviser som Dagbladet, VG og Aftenposten.

Men denne sesongen herjer han i Hobro. Laget ligger på fjerdeplass i Superligaen, ti poeng bak serieleder Brøndby.

Ut av skallet

- Det har gått sinnssykt fort. Men jeg har sett flere tilfeller: Plutselig kommer noen ut av skallet sitt og bare blomstrer, påpeker Kirkevold.

I Danmark er folk i ekstase over prestasjonene hans. Ikke minst fordi han har skjøvet legendene Ebbe Sand og Peter Møller av tronen. De to hadde den gamle rekorden med å score i åtte seriekamper på rad. Kirkevold er nå oppe i elleve.

Goalgetteren sier:

- Dette kunne jeg ikke forestille meg i min villeste fantasi. Klart: Jeg har alltid gått inn i en sesong og tenkt: «Jeg har lyst til å bli toppscorer. Jeg er jo spiss.» Du ønsker alltid å komme inn i en flyt som jeg har gjort. Men elleve på rad er i overkant av hva jeg hadde fantasert om. Det har vært masse snakk og skriverier om dette i Danmark. Og det har bare vært positivt. De ser ikke på nordmenn som fjellaper. Den tid er forbi.

Justeringer

Kirkevold sier han har tatt tak i seg selv. Små justeringer rundt trening og kosthold har gjort underverker.

DEBUTERER PÅ A-LANDSLAGET: Morten Thorsby er toppscorer i Heerenveen med fire mål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEBUTERER PÅ A-LANDSLAGET: Morten Thorsby er toppscorer i Heerenveen med fire mål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Men spørsmålet melder seg naturligvis: Kan suksessen i lille Hobro overføres til den internasjonale scenen med Norge?

- Ja, det er fullt mulig. Det er derfor jeg er her, så de får testet meg ut. Det er litt nye ting å forholde seg til. I Hobro er omgivelsene trygge og jeg har tillit. Men jeg har kommet fint inn i landslagsgruppa. Treningene har vært gode. Helt topp.

Han fortsetter:

- Du ser nivåforskjell fra klubblaget. Her har du de beste spillerne fra Norge. Flere spiller i store ligaer. Kvaliteten er jevnt god.

Selvtillit

Privatlandskampene mot Makedonia og Slovakia (tirsdag) handler ikke om poeng. For trener Lars Lagerbäck er det viktig å se framganger – og at spillerne viser at dette er noe de har lyst til å være med på.

Den antatt beste spissen, Joshua King, er ute med skade. Nå jages han av spillere med suksess og selvtillit.

- Jeg tror ikke nordmenn skjønner hva jeg har gjort, erklærer Ola Kamara. Fotballen i USA er aldri blitt helt anerkjent i Europa. Men Kamara forteller om lag med over 70.000 tilskuere og et nivå som er høyere enn Eliteserien.

Alexander Sørloth ble av Ekstra Bladet kåret til årets sommerkjøp i Danmark. Til Dagbladet sier han: «Det var helt fortjent.»

Nordmenn med selvtillit før en landskamp liker vi. Om selvtilliten er høy også etter kampen, er det enda bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer