Norge stoler på Alsgaard

Etter dopingmistankene i «Rikets tilstand» onsdag, ble en frustrert Thomas Alsgaard møtt med tøffe dopingspørsmål idet han gikk av bussen i Kiruna i går.

KIRUNA (Dagbladet/Expressen): Men det norske folk tror tydeligvis ikke på Gerhard Helskog.

Dagbladets meningsmåling er utført av MMI, og viser at 80 prosent stoler på at dagens norske langrennsløpere er reine. 75 prosent tror de norske løperne under Lillehammer-OL var reine. Dette er viktige tall for nasjonalidretten. Et motsatt utfall ville gjort skepsisen nærmest uopprettelig. Thomas Alsgaard vant tremila på Lillehammer, og er den siste av de norske OL-heltene fra dengang som fortsatt går aktivt. I går kjørte han buss fra Narvik sammen med resten av verdenscuplaget, og var ikke før kommet ut av setet før han ble konfrontert med dopingspekulasjonene av en svensk TV4-reporter.

- Hvordan ser du på dopingmistankene?

- Dette er et vanskelig spørsmål. Vi skal spise middag først. Så får vi ta dette etterpå, svarte Alsgaard motvillig. Reporteren fulgte etter Alsgaard inn i hotellobbyen, og stilte spørsmål nummer to:

- Var du dopet under OL på Lillehammer?

- Hva er det for slags spørsmål? Alvorlig talt...

Sa Alsgaard, tydelig oppgitt. Han misliker voldsomt situasjonen som har oppstått etter «Rikets tilstand».

- Det føles for jævlig. Å få slike spørsmål går over alle grenser. Jeg har forsøkt å holde alt snakk om doping borte. Jeg har ikke engang sett programmet, sier Alsgaard.

Massiv tillit

Han får trøste seg med dommen fra det norske folk. Sjøl hadde Alsgaard gått til køys da Dagbladet seint i går kveld fikk resultatene fra meningsmålingen i et representativt utvalg på 1011 personer. Men han hadde trolig sovet bedre om han visste hva det norske folket mener.

 • Tre av fire nordmenn har ganske eller svært stor tiltro til at de norske langrennsløperne var dopingfrie under OL på Lillehammer.
 • Hele fire av fem har samme tillit til at dagens langrennsløpere er dopingfrie.

  Nærmere frikjennelse er det vanskelig å komme i en slik undersøkelse.

  - Når det gjelder tiltro til ulike fenomener i samfunnet, er dette svært høye tall, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

  I en tilsvarende undersøkelse Opinion gjorde for Aftenposten like etter OL i Salt Lake City, mente en av tre nordmenn at norske langrennsløpere doper seg.

  Tilliten har altså vokst - tross dopingmistankene som onsdag ble rettet i «Rikets tilstand», og som ble sett av rekordhøye 787000 seere (rundt det dobbelte av normalt).

  Glade løpere


  Klassiskspesialisten Odd-Bjørn Hjelmeset og småsjuke Marit Bjørgen går ikke i Kiruna, men de var spente nok til å holde seg våkne lenge nok til å kommentere Dagbladets meningsmåling.

  - Tallene overrasker meg ikke, men jeg syntes de burde vært hundre prosent. Det er veldig at det norske folk tror på oss. Til de siste tjue prosentene, kan jeg bare si at de bør ha tiltro til oss, sier Hjelmeset.

  - Det som kom fram i «Rikets tilstand» var bare antakelser. Det er utøverne som lider av drittkastingen. Vi både bør og skal ha en debatt om doping, men ikke slik som denne, legger han til.

  - Jeg er glad for at folk har tiltro til oss og tror på oss. De har da ikke grunn til noe annet heller. Jeg vet ikke så mye om OL på Lillehammer, siden jeg bare var fjorten år den gangen, men jeg har stor tiltro til at de norske utøverne var reine da også. Jeg ville blitt veldig skuffet om tallene hadde vært annerledes, sier Marit Bjørgen.

  Hun kan i tillegg glede seg over at trønderne har enda større tillit til langrennsløperne enn resten av landet.

  Landslagstrenerne Carl Henning Gran (herrer) og Svein Tore Samdal (kvinner) er også glad for tilliten.

  - Det er veldig hyggelig at det norske folk har tro på at våre utøvere er reine, og det kan jeg forsikre det norske folk om at de er. Sjøl om vi får se et program som det «Rikets tilstand» viste, evner de fleste å reagere og se galskapen i det som blir prestert, sier Gran.

  Godt fornøyd


  - Helt toppers! Dette er et resultat jeg er veldig godt fornøyd med ut fra de grunnløse spekulasjonene i «Rikets tilstand». Jeg skulle gjerne sett at folk hadde 100 prosent tiltro til oss, men det vil alltid være noen tvilere. De siste dagers spekulasjoner skal vi få ut av verden fortest mulig, sier Samdal.

  De støttes av Johann Olav Koss, som har gått hardt ut mot TV2 etter programmet.

  - Kjempebra. Det er et veldig tillitsvekkende og positivt svar fra det norske folk. Nå er det viktig at nordmennene fortsatt diskuterer dopingproblematikken åpent og at utøverene prøver å påvirke både nasjonalt og internasjonalt.

  - Enormt glad


  Langrennspensjonistene puster også lettet ut.

  - Utrolig gledelig og deilig å få høre. TV2s hensikt med dokumentaren har åpenbart vært å sette noen i bås, sier Trude Dybendahl Hartz.

  - Resultatet viser hvor sterk langrennssporten er i den norske folkesjela og ikke minst viser det at folk stoler på oss. Det gjør meg enormt glad. Men jeg kan forstå de som blir skeptiske etter å ha sett TV2-dokumentaren, sier Erling Jevne.

  Infosjef Halvor Lea svarer for Idrettsforbundet:

  - Det norske folket skjønner at «Rikets tilstand» var bygd på feilaktige opplysninger. Jeg vet hvor tungt mange langrennsledere og -løpere har det nå. Derfor er det svært hyggelig å få en slik tilbakemelding fra folket, sier Lea.

VAR DU DOPET? Slik ble Thomas Alsgaard møtt av svenske journalister da han gikk av bussen i Kiruna i går. Heldigvis har nordmenn flest langt større tiltro til Thomas og de andre heltene fra Lillehammer-OL. Fire av fem tror de norske løperne er dopingfrie.