Norske langrennsløpere blir hjemme til VM

Norge stopper alt før VM

Ingen unntak for utenlandskarantene for skiheltene. Det betyr full stopp i verdenscupen helt til VM.

BEDRE TIDER: En norsk vinnertrio jubler under verdenscupavslutningen i 2016. Nå stopper norsk langrenn alle utenlandsturer på grunn av coronaviruset. FOTO: Terje Pedersen / NTB
BEDRE TIDER: En norsk vinnertrio jubler under verdenscupavslutningen i 2016. Nå stopper norsk langrenn alle utenlandsturer på grunn av coronaviruset. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +648
innlagt269 -19
døde 688 +4
påvist smittet 137 000 000+616.6K
døde 2 950 000 +9.3K
Se mer

NORSK langrenn stopper alle utenlandsturer fram til Ski-VM i slutten av februar, så sant ikke helsemyndighetenes coronarestriksjoner endres innen kort tid.

Skiforbundet vil ikke jobbe for å endre de norske karantenebestemmelsene som i praksis gjør det umulig å gå internasjonalt for norske skistjerner:

  • Kravet om 10 dagers karantene med strenge restriksjoner for trening etter opphold i såkalte «røde» land, setter Norge definitivt utenfor verdenscupen.

Det betyr at Tour de Ski går uten norsk deltakelse, og at ingen norske løpere i utgangspunktet drar til noen av verdenscup-rennene som blir avviklet før VM-start i Oberstdorf 24.februar..

Denne stopp-beskjeden kommer offisielt i løpet av de nærmeste dagene. Nå er det hektisk møteaktivitet både nasjonalt og internasjonalt for å redde mest mulig av sesongen, men norsk langrenn vil ikke ta noen sjanser.

Ingen langrennsledere kommer til å presse helsemyndighetene til å gi unntak for reise-karantene.

HER skiller norsk langrenn seg ut fra store idretter som fotball og håndball. Mens disse har utfordret helsemyndighetene til å finne løsninger på linje med de unntakene som gjelder for toppidrett i nesten alle land utenfor Norge, har langrenn vært svært forsiktige.

Bakgrunnen er frykten for hva denne sykdommen kan bety for den enkelte utøver i en røff utholdenhetsidrett. Dette har vært et tema blant løperne gjennom hele oppkjøringen til denne sesongen, og gjort at de aktive i utgangspunktet har stor forståelse for nødvendigheten av drastiske tiltak.

DEN siste nyheten om helseproblemene til den coronasyke russiske skistjernen Sergej Ustjugov, er en påminnelse om dette alvoret:

- Venner, jeg fikk corona under trening i Val Senales i Italia sist i oktober. Dessverre ble konsekvensene av denne sykdommen alvorlig for kroppen min. Så alvorlig at jeg ennå ikke er helt frisk, skrev Usjugov forleden på Instragram, og la til:

- Hver kropp er forskjellig og reaksjonen vil også være ulik. Men det ble slik at konsekvensene for meg ble at kroppen min lider.

Det er et personlig budskap som bærer inn i en internasjonal langrennsfamilie som er over middels opptatt av å holde seg friske.

DERFOR valgte også svenske og finske skiledere å trekke lagene sine fra verdenscupen i Davos til helga. Mens Norge har vært mest forsiktige, er bekymringen egentlig den samme i store deler av sporten.

Utfordringen har vært å tilpasse konkurransene til denne usikkerheten. Allerede i det første verdenscup-rennet var det mye diskusjon om helsetiltakene var bra nok.

Helt fram til i dag har norske skiledere forsøkt å få tilpasninger i Tour de Ski-programmet for å øke sikkerheten. Tanken har vært å begrense antall arrangementer, men det er ikke mulig. I langrenn har de enkelte arrangørlandene den praktiske og økonomiske kontrollen over rennene. Tour de Ski er naturlig nok nært knyttet til turistnæringen i Italia og Sveits. Det innebærer at sporten sentralt ikke kan få til noen nødløsning i tolvte time; nå er det blitt umulig å samle løperne på ett sted slik et av alternativene var før sesongstart.

DERFOR blir det ingen norsk Tour-deltakelse uansett. For enhver VM-aktuell løper er det uaktuelt å gå i 10-dagers karantene fra Tour-avslutningen opp Monsterbakken i Val Di Fiemme 10.januar. Da ryker både treningsmulighetene og ski-NM som starter i Trondheim bare seks dager seinere.

På samme vis stopper de norske karantenebestemmelsene i praksis også landslagene som de påfølgende ukene fram til VM skulle ha konkurrert i Ulrichehamn, Lathi, Falun og Nove Mesto.

Om man hadde vurdert selve smittesituasjonen som forsvarlig, ville det blitt for vanskelig å gjøre treningsjobben sin som skiarbeider. Den som er i karantene skal jo ikke utsette andre for smittefare.

FORNØYD: Heidi Weng slet voldsomt under verdenscupåpningen i Finland sist helg, men på 10-kilometeren på Sjusjøen var hun tilbake i godt gammelt slag. Reporter: Thomas Haarstad. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

ALTERNATIVET for langrennsløperne blir derfor nasjonale renn helt fram til avreisen til VM. Tidlig i januar blir det Norgescup på Lygna der gutta sannsynligvis får gå 30km og jentene 15km; om det passer med NRKs sendeplaner. Det er NRK som har de nasjonale TV-rettighetene for langrenn; og som nå som verdenscupen ryker, må se etter alternativ skiunderholdning.

Hva som skjer internasjonalt idet Norge blir hjemme, er også uavklart. Tour de Ski går uansett som planlagt. Der fikk arrangørene akkurat unntak for karantenebestemmelsene.

INTERNASJONAL toppidrett har stort sett slike unntak. Det er norske helsemyndigheter som er mest restriktive når det gjelder sport. Om det har hjulpet på våre virustall vet ingen, men tallene er uansett svært gode.

Det gjør det også lettere for norsk langrenn å gjennomføre disse kriseløsningene i påvente av et mulig ski-VM.

Verdenscupen:

* 1: Ruka, Finland 27.-29. november.

* 2: Davos, Sveits 12.-13. desember.

* 3: Dresden, Tyskland 19.-20. desember.

* 4: Tour de Ski i Val Müstair, Sveits, Toblach og Val di Fiemme, Italia 1.-10. januar.

* 5: Ulricehamn, Sverige 16.-17. januar.

* 6: Lahti, Finland 23.-24. januar.

* 7: Falun, Sverige 30.-31. januar.

* 8: Nove Mesto, Tsjekkia 20.-21. januar.

* 9: Holmenkollen i Oslo 12.-14. mars.

* 10: Beijing, Kina 19.-20. mars.

Status vaksinasjon Full oversikt

873 914 (16.3%)i Norge har fått dose nr 1
296 529 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer