Norge stopper opp

LA MANGA (Dagbladet): I går dro Erik Hoftun hjem fra La Manga med kink i nakken. Dermed er også den eneste stopperduoen Nils Johan Semb kunne stole på for tida - Hoftun/Bragstad - splittet. Hadde det vært EM på La Manga, så hadde det også vært krise.

Landslagssjef Nils Johan Semb må bare registrere at den en gang så stolte stoppernasjonen Norge for øyeblikket er kraftig redusert. For all del, det finnes mange dyktige kandidater.

Men:

  • For tida er de aller dyktigste enten ute med skader eller redusert av langvarig reservestatus.
  • Unggutta som trenger seg på er så ferske på dette nivået at ingen helt vet hva de står for.
  • Stopperduoen fra VM i Frankrike, Dan Eggen/Ronny Johnsen, er for tida helt uaktuell. Johnsens opptrening etter kneoperasjonen er allerede forsinket av nye komplikasjoner, og det er høyst usikkert om han rekker å komme i form til et EM-uttak. Dan Eggen spiller lite i Spania, og er for øyeblikket langt unna en landslagstropp.
  • Førstevalget i EM-kvalifiseringen, Henning Berg/Erik Hoftun, er vesentlig redusert for øyeblikket. Berg var upåklagelig mot Island, men viste svakhetstegn i VM for klubblag. Holder seg i grei form gjennom treninger og U-kamper for United, men ingen ideel situasjon å være reserve over så lang tid. Hoftun har slitt med en udefinerbar lårskade i lang tid, og reiste hjem i går med kink i nakken. En spiller som inntil nylig aldri var skadd.
  • Et pålitelig tredjevalg i EM-kvalifiseringen, Tore Pedersen, er også under opptrening etter operasjon for såkalt jumper's knee, og har langt igjen til landslagsform.

Og:

Status for midtstoppernasjonen er uansett betenkelig for øyeblikket:

Slurvefeil

Da er vi nede på kandidater som har svært lite å vise til i landslagssammenheng. Enten fordi de aldri har vært naturlige valg, eller fordi de har vært for unge.

  • Bjørn Otto Bragstad har fem landskamper. Han er i øyeblikket en opplagt kandidat i en startelver. Bragstad har spilt eminent for Rosenborg i en årrekke, men i landslagssammenheng har han vært et fjerde{ndash}femtevalg.
  • Claus Lundekvam fikk sin åttende landskamp mot Island. Langt på vei en komplett midtstopper, bortsett fra nonsjalansen som ender i sånne slurvefeil som opprører en norsk landslagssjef. Derfor er han heller ikke et opplagt valg i en tropp.
  • Trond Andersen spilte sin tredje landskamp mot Island. Spennende stoppertype som har gjort det bra på den plassen i Wimbledon. Men sylfersk på A-landslagsnivå.

Avviser Rekdal

Landslagssjef Semb avviser også Kjetil Rekdal som et stopperalternativ, selv om problemet skulle holde seg på dagens nivå. Semb tror ikke libero-vante Rekdal vil fungere bra nok i et norsk soneforsvar.

Men som ofte før når det begynner å tynnes i rekkene, så dukker et kjent navn opp:

  • Vidar Riseth. Midtstopper på Celtic. I går skrev Dagbladet at han var inne i EM-troppen som venstreback. I dag er han med som midtstopper.