DEPPER: Stine Bredal Oftedal tar skyld for finaletapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DEPPER: Stine Bredal Oftedal tar skyld for finaletapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

VM-finalen: Norge - Frankrike 2017

Norge sviktet da det gjaldt som mest: - Jeg føler jeg har litt skyld

Fikk det aldri til å stemme mot Frankrike.

  • Norge–Frankrike 21-23 (10–11)

HAMBURG (Dagbladet): Tredje søndag i advent sto Norges håndballjenter nok en gang i VM-finalen, den niende gangen siden 1986. Foran et fullstappet Barclaycard Arena med over 11 000 tilskuere i Hamberg var omtrent hele tribunen farget i rødt, hvitt og blått. Mange tusen nordmenn hadde tatt turen til Hamburg.

En thriller av en håndballkamp endte med tap for et bedre fransk lag. Spesielt målvaktene, som har storspilt i VM, sleit.

- Det er et godt lag vi taper for i dag. Vi kommer ikke opp på toppnivå, vi mangler noe her og der. Framover mangler vi guts. De var bedre enn oss og holdt oss unna. De vinner fortjent slik kampen blir, selv om det er surt må vi bare erkjenne det, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

- Målvaktene er et stykke unna i dag, ja. Men når det gjelder skuddene er vi også under pari.

- Det er tungt. Vi har spilt veldig bra i mesterskapet, også får vi det ikke helt ut i dag. Jeg er skuffet over meg selv og synes ikke at jeg klarer å bidra slik jeg ønsker, sier en tårevåt Stine Bredal Oftedal.

STØTTE: Statsminister Erna Solberg var på plass i Hamburg. På bildet er også Linda Hofstad Helleland, Tom Tvedt og herretrener Christian Berge.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØTTE: Statsminister Erna Solberg var på plass i Hamburg. På bildet er også Linda Hofstad Helleland, Tom Tvedt og herretrener Christian Berge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Spenning

Norge fikk virkelig noe å bryne seg på i denne finalen. Frankrike skapte mye ubalanse i det norske forsvaret og gikk derfor seirende ut til pause.

– Frankrike har knekt Norge-koden, sa kommentator Bent Svele da det var ti minutter igjen av kampen.

Da var stillingen 18–18 mellom lagene. Og slik fortsatte det. Frankrike med ny scoring, og Norge fulgte opp. Det ble aldri noe klar ledelse fra noen av lagene.

Sju straffer fikk Norge og bommet på fire av de. Nora Mørk satte to og Veronica Kristiansen én. Mørk, Kristiansen og Bredal Oftedal bommet.

Tre av våre beste spillere har altså bommet, sa Svele.

23–21 sto stillinga på halvminuttet igjen.

– Gullet glipper, ropte Bredeli.

Telte feil

Norge var soleklare favoritter i forkant av finalen. Men denne gangen var det Frankrike som sto på motsatt banehalvdel, og vi visste at de var gode.

Norge sleit i første omgang. De norske jentene fikk aldri helt taket på kampen, og det ble Frankrike som gikk ledende inn i garderoben til pause.

Ved kampstart gikk Frankrike hardt ut og scora to mål før Veronica Kristiansen åpnet målkontoen til Norge.

SLEIT: Thorir Hergeirssons mannskap fikk det ikke til å stemme. Foto: Bildbyrån
SLEIT: Thorir Hergeirssons mannskap fikk det ikke til å stemme. Foto: Bildbyrån Vis mer

– Vi gjør litt flere feil enn vi er vant til å se og Frankrike straffer oss for det. Vi inviterer de inn i kampen, rett og slett, oppsummerte Gro Hammerseng til TV2 i pausen.

– Det er helt jevnt. For en fantastisk fart det er på de franske spillerne, det ser ut som de virkelig har fått øynene opp for at dette er mulig å vinne, lå hun til.

Kari Brattset og Nora Mørk ble trukket fram som to som sto fram i første omgang.

– Kari Brattset har vært giftig og scoret to. Litt av en fighterscoring av Nora også, hun er virkelig på for å holde Norge inne i kampen, sa Hammerseng.

Fire straffer fikk de norske jentene i første omgang. Mørk satte to, og bommet på en. Da tok Stine Bredal Oftedal over, men hun også måtte se seg tapt for den franske keeperen.

SKUFFET: Nora Mørk. Foto: Bildbyrån
SKUFFET: Nora Mørk. Foto: Bildbyrån Vis mer

De siste minuttene fikk de franske jentene en utvisning. Så telte de feil, og fikk en til utvist. Norge spilte derfor seks mot fire, men klarte ikke å utnytte det. Amanda Kurtovic misset på sjansen.

– Stolpe ut, det skal ikke skje i spill med seks mot fire, kommenterte Bredeli.

Ny i troppen

Solberg var ikke en del av den opprinnelige troppen, men har vært med på treninger under mesterskapet. Før finalen fikk hun beskjed om at hun skulle sitte på benken.

– For sikkerhets skyld er Silje med på benken. Katrine Lunde var ikke helt i form etter forrige kamp, sa Hergeirsson etter formiddagsøkta på finaledagen.

Det var lærejenta Helene Gigstad Fauske som gikk ut av troppen etter Solbergs inntog.

Lunde og Grimsbø byttet på å stå i mål. Ved fem minutter igjen av kampen, dro Silje Solberg på seg landslagsdrakta og fikk stå de siste fire minuttene av kampen.