BOMMET: Maren Mjelde brant straffe i VM-kvalifiseringskamp mellom Nederland-Norge på NoordLease Stadium i Groningen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BOMMET: Maren Mjelde brant straffe i VM-kvalifiseringskamp mellom Nederland-Norge på NoordLease Stadium i Groningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Norge - Nederland VM-kvalifisering:

Norge tapte på overtid: - Burde gjort bytter for å trygge defensivt

Norge slapp inn mål dypt på overtid og mistet dermed et verdifullt poeng i VM-kvalifiseringen.

  • Nederland - Norge 1-0 (0-0)

(Dagbladet): Norge hadde muligheten til å snyte Nederland for alle poengene, men Maren Mjelde klarte ikke å sette straffesparket i mål da hun fikk sjansen etter en hands i Nederlands felt. I stedet gikk et langt innlegg fra Vivianne Miedema rett i mål og sørget for et norsk tap to minutter på overtid.

I kommentatorboden for NRK satt en misfornøyd Tom Nordlie som mente landslagssjef Martin Sjögren burde tatt grep for å sikre det defensive. Nordlie argumenterte flere ganger for å sette inn en tredje stopper for å tette hullene som begynte å dukke opp i det norske forsvaret.

Sjögren gjorde kun to bytter i kampen, inn kom Lisa-Marie Utland for Isabel Herlovsen på topp og 18 år gamle Frida Maanum kom inn for Ingrid Spord som var en viktig bidragsyter foran det norske forsvaret.

- Norge bør gjøre et bytte her for å trygge det defensive. Det begynner å bli hull utenfor stopperne våre, en tredje stopper hadde hjulpet mye, sa Nordlie rett før Nederland satte den avgjørende scoringen.

De norske kvinnene gikk dermed på et surt tap og får nå en tøffere kamp for å komme seg videre fra gruppespillet. Bare ett lag går videre direkte fra gruppespillet og et poeng på bortebane mot Nederland hadde sendt Norge i førersetet i gruppa. Dermed er Norge trolig nødt til å slå Nederland med flere mål om de skal vinne puljen.

Det norske forsvaret spilte en meget god kamp frem til sluttminuttet. Ingrid Moe Wold spilte en strålende kamp mot Barcelonas Lieke Martens, som ble kåret til verdens beste spiller i fjor, men var stille her. Stopperne Thorisdottir og Mjelde hadde god kontroll på Miedema, men glapp på overtid.

Godt norsk forsvarsspill

Nederland startet kampen godt og skapte den første sjansen da spissen Vivianne Miedema kom til avslutning fra rett utenfor feltet.

Halvveis i omgangen fikk Norge sin første store sjanse. Elise Thorsnes dro seg flott ned til linja fra sin venstreback. Innlegget hennes fant hodet til Kristine Minde, men 25-åringen klarte ikke å styre headingen sin på mål.

Norge forsvarte seg godt i den første omgangen. Særlig var stopperduoen Maren Mjelde og Maria Thorisdottir gode i det defensive spillet. Chelsea-duoen hadde god kontroll på Miedema, som står med voldsomme 46 mål på 58 landskamper.

Etter førti minutter holdt det så på å glippe for Norge. En svak klarering fra Thorisdottir endte rett i beina på Groenen. Avslutningen til den nederlandske midtbanespilleren gikk rett på Ingrid Hjelmseth.

Rett før pause var Norge nære på igjen. Maria Thorisdottir raget høyest i feltet på en corner, men klarte ikke å få headingen sin på mål.

- Norge har vært godt organisert i 4-5-1 defensivt, men Herlovsen var litt for alene offensivt. Norge må få involvert Graham Hansen og Reiten mer i den 2. omgangen, sa NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie etter den første omgangen.

Bommet på straffe

Etter en første omgang hvor Norge slet fælt med pasningsspillet, men forsvarte seg godt, var andre omgangen mer åpen og begge lagene kom seg til større sjanser.

Kvarteret ut i andre omgang fikk Nederland en ny stor sjanse. Emelie van de Sanden vant to dueller på vei inn i feltet og slo ballen til Miedema. Spissen, som til daglig spiller for Arsenal, traff godt, men avslutningen gikk via tverrliggeren og over.

Isabel Herlovsen gjorde comeback for Norge etter et år i Kina. Herlovsen, som har scoret 50 landslagsmål, spilte sin første landskamp på 400 dager og kjempet hardt på topp, men løp seg tom og ble byttet ut etter en times spill.

Rett etter timen spilt fikk Norge corner. Nederland fikk klarert den første sjansen, men ute i feltet handset Emelie van de Sanden da hun tok med seg ballen forbi Guro Reiten.

Norges kaptein Maren Mjelde steg frem for å ta straffesparket, men fra elleve meter satte hun ballen i keeperhøyde og litt for nærme den nederlandske keeperen Sari van Veenendaal.

Også Nederland fikk sine sjanser da kampen åpnet seg mer opp. Igjen var Miedema svært nære scoring. Lieke Martens, som i går ble kåret til verdens beste kvinnelige spiller av FIFA, slo inn. På bakerste vendte Miedema vekk Thorisdottir, men Hjelmseth vartet opp med en nydelig fotparade.

På overtid gikk det galt. Et langt innlegg fra Miedema ble slått i retning Jackie Groenen. Midtbanespilleren virket å bli dratt ned av Thorisdottir, men ballen fortsatte forbi duellen og Hjelmseth nådde ikke bort da ballen snek seg inn helt nede ved stolperoten.

Dermed blir Norge stående med seks poeng etter tre kamper, mens Nederland har tre poeng etter å ha spilt sin første kamp i gruppespillet.