ENGELSK JUBEL: Norge tok ledelsen, men England kom tilbake og scoret to ganger i Ottawa i natt. Dermed ble det ingen VM-kvartfinale på de norske jentene. Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports / NTB Scanpix
ENGELSK JUBEL: Norge tok ledelsen, men England kom tilbake og scoret to ganger i Ottawa i natt. Dermed ble det ingen VM-kvartfinale på de norske jentene. Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports / NTB ScanpixVis mer

Norge tapte thriller mot England, slått ut av VM

Må reise hjem.

• Norge - England 1-2 (0-0):

OTTAWA (Dagbladet): Det gikk på skinner i en time. Så raknet alt for de norske fotballdamene.

England fikk slippe inn i en kamp Norge hadde styrt, og tatt ledelsen i. Det straffet seg på verst tenkelige vis. To kjappe engelske mål mot noen brente norske sjanser forandret alt i Ottawa.

Mens de engelske jentene jublet for en historisk seier, lå nitristw norske jenter utslått på kunsgresset på Landsdowne Arena.

Styrte alt De norske damene er ikke så gode til å styre fotballkamper, het det på forhånd. Etter et kvarter hadde Norge hatt en ballbesittelse på 59 prosent - og styrt det hele riktig så bra.

Fordi Lene Mykjåland blomstret i ankerrrollen på midtbanen.

Mot England viste hun virkelig fram fotballforståelsen sin, og regisserte det ene angrepet etter det andre med å variere spillet sitt hele tiden.

Noen ganger slo hun på første berøring, andre ganger roet hun ned og slo i støtte, og av og til forserte hun med ballen selv. Hun var uforutsigbar, og gjorde med det det engelske forsvaret usikre.

Og når hun ikke satte i gang noe offensivt, hindret hun de engelske damene fra å komme til sjanser med en imponerende defensiv jobb.

- Lene har preget matchen mye. Det ser ganske lett ut, men krever faktisk et fotballhue, sa Tom Nordlie i NRKs studio, og traff spikeren på hodet.

Nesten-mål Norge styrte det aller, aller meste før pause. Og selvsagt skulle jentene hatt belønning i et mål.

Aller nærmest var Isabell Herlovsen etter 12 minutter. Et nydelig entouch-spill fra Mykjåland og Solveig Gulbrandsen sendte henne alene gjennom mot Englands keeper Karen Bardsley.

Herlovsen fikk bare tåa på ballen, klarte ikke å løfte den, og Bardsley fikk blokkert.

Både Herlovsen selv, Ada Hegerberg og Kristine Minde hadde scoringsmuligheter før pause, men ikke på langtnær så store som den første.

England? Vel småfarlige på cornere, men kom aldri til de helt store mulighetene.

To kjappe Det var etter pause det skjedde i Ottawa i natt.

Først måtte lagkaptein Trine Rønning si takk for seg i pausen. Skademarerittet hennes fortsetter. Maria Thorirsdottir overtok midtstopperjobben.

Så smalt det!

Solveig Gulbrandsen bakover-headet en Mykjåland-corner i tverrliggeren og inn etter et kvarters spill!

Der og da var Norge både i kvartfinalen og i OL.

Det skulle dessverre ikke vare. England svarte med samme mynt ganske umiddelbart da Laura Basset vant en hodeduell mot Skammelsrud Lund etter en corner og headet England til utligning og ny spenning.

der og da var ikke det norske forsvarsspillet i VM-klasse.
Ble hardt straffet Etter den engelske scoringa klarte ikke lenger de norske jentene å holde det samme tempoet, og mistet mer og mer iniativet i kampen. England kom på flere farlige raid. Ballerobringene Norge førte kampen på før pause ble sjeldnere. Det ble mer jaging.

Og straffen kom!

Ingrid Moe Wold tapte en duell på venstresida, ballen havnet hos Lucy Bronze, som klinte den i krysset fra 18 meter, utagbart for  keeper Ingrid Hjelmseth.

Før det hadde Ada Hegerberg hatt en brukbar sjanse, men skjøt rett på den engelske målvakten.

OL-håpet lever
Ut fra det som skjedde den første timen i Ottawa, hadde Norge fortjent å vinne denn kampen. Men så lenge spillerne ikke scorer på opplagte sjanser, og lar motstanderen slippe inn i en kamp de i utgangspunktet hadde god kontroll på, gikk det som det gjerne gjør.

Det ble et surt tap og en altfor tidlig hjemreise etter de norske jentenes smak.

Trøsten - om det finnes noen - er at OL-håpet fortsatt ikke er dødt. Om Sveits taper som forventet mot Japan tirsdag kveld, blir det omspill om en OL-plass mellom Norge, Sveits, Nederland og Sverige.