Norge tar selvkritikk

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er strålende fornøyd med åtte OL-medaljer til Norge. Men sju av medaljene gikk til gutta, og flere av jentene mislyktes: - Vi erkjenner problemstillingen. Og her er vi ikke gode nok.

LYKTES IKKE: Amalie Iuel. Foto: NTB
LYKTES IKKE: Amalie Iuel. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Amalie Iuel (27) ble disket i semifinalen på 400 meter hekk og fortvilte over OL-innsatsen. Men hun var ikke alene blant de norske jentene.

På lekenes siste dag står Norge igjen med åtte OL-medaljer: Fire gull, to sølv og to bronse.

Dette er akkurat i tråd med hva som var målsettingen i Tokyo. Men på ett område er ikke toppidrettssjef Tore Øvrebø fornøyd:

For få av medaljene gikk til kvinnene.

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bare håndballjentene innfridde delvis, med bronse, etter 39-16-seieren over Sverige i dag.

- Vi har sett at det er en slagside på kjønn som tar medaljer. Det er gutta som tar absolutt flest medaljer. Vi erkjenner problemstillingen. Og her er vi ikke gode nok, sier Øvrebø på en pressekonferanse i Tokyo.

KUNNE JUBLE: Håndballjentene vant bronsefinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KUNNE JUBLE: Håndballjentene vant bronsefinalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da vi fikk de idrettspolitiske dokumentene «Idretten vil og idretten skal» - og Olympiatoppen utviklet sin strategiplan - så var flere jentemedaljer et viktig punkt, påpeker han.

De norske kvinnene ble reddet av håndballjentenes bronse. For øvrig ser fordelingen slik ut:

  • Fire OL-gull: Kristian Blummenfelt (triatlon), Karsten Warholm (400 meter hekk), Anders Mol og Christian Sørum (sandvolleyball) og Jakob Ingebrigtsen (1500 meter).
  • To OL-sølv: Kjetil Borch (roing) og Eivind Henriksen (slegge).
  • To OL-bronse: Hermann Tomasgaard (seiling) og håndballjentene.
ENORM PRESTASJON: Karsten Warholm tok både OL-gull og satte ny verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENORM PRESTASJON: Karsten Warholm tok både OL-gull og satte ny verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva gjør dere med dette?

- Vi vil selvfølgelig fortsatt ha den overordnede målsettingen om flere jentemedaljer, sier toppidrettssjefen.

- Vi kommer til å forsterke kompetansen og ressursene som trengs inn i jentemiljøene. Vi må bli flinkere til å spisse kompetansen mer med det som trengs for å lykkes som kvinne i toppidretten. Vi er veldig glade for pengene vi disponerer. Men det trengs mer for å kunne ha bredere satsinger. Arbeidet som skal til vil være i tett samarbeid med særforbundsmiljøene.

KNUST: Line Klosters OL endte i tårer på 400 meter hekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNUST: Line Klosters OL endte i tårer på 400 meter hekk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I friidrett var det mange jenter som mislyktes.

  • Line Kloster røyk ut i heatet på 400 meter hekk og var oppløst i tårer.
  • Amalie Iuel ble disket for tyvstart i semifinalen på 400 meter hekk og var langt nede etterpå.
  • Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nest sist på 5000 meter og brøyt 10 000 meter.
  • Hedda Hynne ble nummer sju i semifinalen på 800 meter og var sjanseløs på finale.
  • Lene Onsrud Retzius kvalifiserte seg ikke til finalen i stavsprang.

- Bør dere se på uttakskriteriene? spør Dagbladet toppidrettssjefen.

- Vi har stort sett samme uttakskriterier fra OL til OL. Vi har holdt oss til dette. Jeg opplever at de som ble tatt ut, fortjente å bli tatt ut. Men det er langt fra alle som har fått ut potensialet. Det må vi se nærmere på sammen med friidrettsforbundet og de cellene som opererer rundt den enkelte utøver.

IDRETTSTOPPER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø og idrettspresident Berit Kjøll på tribunen i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IDRETTSTOPPER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø og idrettspresident Berit Kjøll på tribunen i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Øvrebø mener satsingen på jenter innenfor skyting og seiling er eksempler på noe som har vært vellykket, selv om det ikke resulterte i medaljer i Tokyo. Anita Stenberg kom på femteplass i banesykling, etter å ha kjempet om medalje. Dette er også en sterk prestasjon.

På pressekonferansen i dag benyttet Øvrebø anledningen til å rose den japanske arrangøren. Han mener den tekniske kvaliteten på gjennomføringen har vært «helt outstanding».

- Hva vil du trekke fram som ditt personlige høydepunkt i OL?

- Jeg blir like rørt hver gang norske utøvere når sitt potensial på det aller øverste prestasjonsnivået. Da blir jeg helt ferdig innvendig. Det klarer jeg ikke å rangere. Jeg blir like rørt og glad hver gang.

Han fortsetter:

- Men leiligheten vi satte av der utøverne kunne møtes og feire hver prestasjon - det som foregikk inne på det rommet av stemning, blikk og gjensidig anerkjennelse - det er bare så stort. Det er størst. Måten de var med hverandre på, var helt fantastisk.

- Dere satte åtte medaljer som mål. Hva tenker du i dag om det målet som ble satt?

- Det er et morsomt spørsmål. Vi følte det var en ganske dristig målsetting.

STOLT: Jakob Ingebrigtsens familie fulgte det historiske løpet på storskjerm fra Sandnes Idrettspark. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Fordi:

- Antall medaljesjanser, og det antall medaljer vi faktisk har tatt, er helt sykt. Det er mye som har gått bra. Og så er det mye som har gått bedre enn forventet og som var nær medalje.

Han mener Norge er en liten, men skarp sommeridrettsnasjon.

- Jeg tror ikke vi skal satse på at det skal være sånn framover. Vi må fortsette å jobbe beinhardt for hver eneste medalje. Å ha standardmål på åtte-ti medaljer i hvert OL, er en meget høy målsetting for et lite land. Jeg er superhappy for at vi har tatt åtte medaljer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer